REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° ConstanÈ›a Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° ConstanÈ›a Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Un senator de Iaşi îşi umflă buzunarele citind contoarele CET-ului constănţean

Un senator de Iaşi îşi umflă buzunarele citind contoarele CET-ului constănţean

Replica API 22 iulie 2013 | 00:00 407

Printr-o firmă executată silit pentru datorii la stat,

Printr-o firmă executată silit pentru datorii la stat,

Firma unui senator ieşean încasează câteva miliarde de lei vechi de la stat, fără licitaţie, pentru verificarea sistemelor de contorizare de la CET Palas, din Constanţa. Mai mult, respectiva societate comercială este executată silit de ANAF, pentru datorii la stat de peste 11 miliarde, în prezent organizându-se chiar şi licitaţii în care se scot la vânzare, culmea, echipamentele folosite de firmă pentru lucrările contractate la Constanţa. Deocamdată, vorbim despre doar două contracte, parafate unul după altul, prin care firma senatorului încasează, în total, peste 4 miliarde de lei vechi, fără TVA, pentru citirea câtorva contoare la CET Palas, timp de câteva luni. Este vorba despre senatorul de Iaşi Florin Constantinescu, unul din cei patru vicepreşedinţi ai Senatului. Ultimul contract primit de Constantinescu la CET Palas i-a fost atribuit, fără licitaţie, pe 12.07.2013.

Potrivit autorităţii contractante, Electrocentrale Bucureşti SA, contractul s-a referit la "verificare, întreţinerea, repararea şi etalonarea sistemelor de contorizare a energiei termice furnizate de C.T. Palas către RADET Constanţa, de măsurare a debitului de gaz din SRS 7 şi de măsurare a debitului de apă brută Fir nr. 1+2", locul de prestare a serviciilor fiind "pe reţeaua de termificare a municipiului Constanţa, în P.T. şi în incinta Centralei Termoelectrice Palas- Bulevardul Aurel Vlaicu nr. 123". Contractul a fost atribuit fără licitaţie, prin negociere directă, cu motivaţia că "serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice". Altfel spus, firma ACK Fluid SRL din Paşcani este singura din România şi Uniunea Europeană capabilă să ducă la bun sfârşit cumplita misiune de a citi contoarele de la CET Palas. Pentru serviciile sale, ACK Fluid va primi 182.595 lei, fără TVA, asta la doar trei luni după ce încheiase un contract identic, tot pentru CET Palas din Constanţa, valabil în perioada 02.03.2013- 02.07.2013, în valoare de alţi 230.428 lei, fără TVA. Contractele din Constanţa sunt însă doar câteva de pe o lungă listă făcută publică chiar de către senator. Potrivit propriei declaraţii de interese, vicepreşedintele din Paşcani a Senatului a primit numai în primele luni ale anului 2013 un număr de 13 contracte, din care 12 de la instituţii ale statului, în valoare totală de peste 5 miliarde de lei vechi. Cel mai mare a fost contractul parafat în martie cu CET Palas din Constaţa; în schimb, cele mai multe au fost încheiate cu Apa Nova Bucureşti, dar şi cu Uzina Isalniţa, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. În plus, ACK Fluid SRL din Paşcani a primi în 2010 un contract uriaş, de 200 de miliarde de lei vechi, de la Ministerul Mediului, pentru un contract derulat în perioada iunie 2010- iunie 2013.

VicepreÅŸedintele Senatului, executat silit de Fisc pentru datorii la stat de peste 11 miliarde

Numele ACK al firmei vine dela iniţialele celor trei asociaţi: Agavriloaei, Constantinescu şi Katzighera. Societatea are ca domeniu de activitate instalarea maşinilor şi echipamentelor industriale şi a fost fondată în decembrie 1994 de Neculai Agavriloaei, de 49 de ani, Florin Constantinescu, de 57 de ani şi Aristotel Ştefan Katzighera, de 55 de ani, toţi domiciliaţi în Paşcani. ACK Fluid a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de 5.969.171 lei şi un profit net de 7.905 lei, cu 48 de angajaţi. În ciuda contractelor cât se poate de generoase de la stat, firma vicepreşedintelui Senatului are probleme mari cu Fiscul. În plus, potrivit presei ieşene, senatorul nu şi-ar mai fi plătit angajaţii de mai bine de jumătate de an. Conform datelor valabile la data de 31.03.2013, ACK Fluid SRL Paşcani este executată silit de către ANAF pentru datorii la stat în valoare de 1.141.163 lei. Datoriile totale ale firmei se ridică, potrivit Ministerului de Finanţe, la 6.485.069 lei. De altfel, Fiscul ieşean a organizat în luna mai a acestui an o primă licitaţie pentru vânzarea mai multor scule din averea debitoarei ACK Fluid, culmea, echipamente de genul celor pe care firma senatorului Constantinescu le foloseşte pentru prestarea serviciilor contractate la Constanţa. Vicepreşedintele Senatului mai este asociat la SCK SRL Paşcani, moara Morlux Florena SRL, din satul natal Criveşti, Atelierul Mihail Sadoveanu 2007 Paşcani, producătorul de energie eolianaă ACK Eolian SRL Paşcani, fiind preşedinte al CNIPMMR Paşcan, dar şi al AJVSP Paşcani.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218