REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Un tânăr crescut în orfelinat face voluntariat la Centrul Antidrog: "Prea ne gândim numai la bani şi uităm de oameni!"

Un tânăr crescut în orfelinat face voluntariat la Centrul Antidrog: "Prea ne gândim numai la bani şi uităm de oameni!"

Replica API 27 noiembrie 2013 | 00:00 146

Un exemplu pentru toţi

Un exemplu pentru toţi

Agitaţia timpurilor în care trăim ne cuprinde de cele mai multe ori, trezindu-ne alergând cât e ziua de lungă doar pentru a ne asigura un trai mai bun. Că ne iese sau nu, nici nu mai contează iar până să avem timp să reflectăm la ce am realizat şi la ce am pierdut, ne prindem iar în ritmul alert din ziua ce a venit, astfel scurgându-se timpul fără măcar să clipim. Însă, undeva prin Constanţa, mai există şi oameni care ne fac să spunem "Stop cadru!". În cazul de faţă vorbim despre un tânăr de 22 de ani, a cărui viaţă a fost plină de încercări, însă, toate acestea nu şi-au pus amprenta asupra sufletului lui, din contră, am putea spune. Vrea să-şi ajute semenii chiar dacă este vorba de o muncă voluntară în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa, de pe urma căreia nu are nici o satisfacţie materială. Întrebat dacă se gândeşte vreodată că el prestează o muncă şi nu este răsplătit în bani, Marian, zis Paky, ne-a spus: "Prea ne gândim numai la bani şi uităm de oameni!".

Viaţa nu a fost prea darnică în ceea ce-l priveşte pe Marian, sau Paky - aşa cum îi spun prietenii. Lăsat într-o maternitate, a fost plasat într-o familie. Stătea ba în sânul acesteia, ba la un centru de plasament din judeţul Constanţa. S-a descurcat cum a putut şi a încercat să nu se lase copleşit de greutăţi. A luptat pentru a termina liceul, iar acum luptă pentru a-şi determina amicii / colegii să renunţe la fumat sau la consumul de droguri. "Nu mă las până nu reuşesc", ne-a spus Paky. Face voluntariat în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa şi vine aici cu mare plăcere ori de câte ori este nevoie. Nu merge pe principiul "am ieşit din centru, gata, am terminat cu treaba" şi încearcă să dea sfaturi şi să le explice celor din jurul lui că nu este bine să fumeze sau să se drogheze. Cum a început totul? "În timpul verii a fost un program care s-a derulat în centrele de plasament, cu privire la informare, la presiunea dintr-un grup, la care au participat mai mulţi tineri din trei centre de plasament. Atunci au spus mai mulţi că ar dori să devină voluntari, să sprijine activitatea celor de la Centrul Antidrog", ne-a relatat Paky, fiind completat de o altă persoană din cadrul Centrului: "Marian a fost cel mai serios şi chiar s-a ţinut de treabă". Fiind major, deja a participat la activităţi în cadrul Centrului Antidrog, iar visul lui cel mare este să-şi determine anumite persoane din anturajul lui să se lase de vicii. "Vin atunci când este nevoie şi particip la ceea ce se face aici. Discutăm cu lumea despre droguri, despre faptul că nu este bine, despre riscuri. Vreau să fac un bine. Ceea ce m-a împins să aleg această activitate este să-mi determin şi prietenii sau cunoştinţele să nu mai fumeze, ceva de genul acesta. Am cunoştinţe şi care se drogau şi chiar mi-am dorit să mă implic, să le explic, să stau pe capul lor", a mai spus Marian.

"Ideea este să ne mai gândim şi la alţii"

Nu are în gând să renunţe la munca de voluntariat, chiar dacă nu are un câştig material de pe urma lui. "Nu ştiu, toată lumea se gândeşte numai la bani. Ideea este să ne mai gândim şi la alţii, la oameni", a explicat Paky cu o sclipire în ochi. Ceea ce face el este un exemplu pentru noi toţi, este o dovadă de umanitate, care ar trebui să existe necondiţionat în cei ce consideră fiinţe umane. Şi, cu toate acestea, Marian nu este mândru cu ceea ce este. Nu este foarte împăcat cu ideea că nu provine dintr-o familie normală întrucât tinerii de vârsta lui judecă aceste lucruri în loc să stea să analizeze felul frumos în care Marian s-a autoşlefuit şi ce a devenit în prezent. Trecutul îi este întunecat şi nu prea vrea să vorbească, însă viitorul îi luminează faţa. Are planuri, gânduri, speranţe şi ţeluri de atins. A reuşit să-şi termine studiile liceale şi nu are de gând să se oprească aici. Vrea să se ocupe în continuare de voluntariat, să explice lumii efectele negative ale tutunului, alcoolului şi drogurilor, dar este şi în căutarea unui serviciu stabil. Marian se pricepe de minune la calculatoare şi ar vrea să lucreze în domeniu. "Vreau să-mi caut un serviciu stabil. Aş vrea să lucrez în IT, mă pricep la calculatoare. Orice, chiar şi depanator este o idee bună. Îmi doresc foarte tare să muncesc", a concluzionat Marian, tânărul de 22 de ani care a ajuns ceea ce este singur şi totuşi... "Nu am avut o viaţă roz, nu. Dar, pot să spun că acum sunt ok. Însă, acolo, în sufletul meu, este ceva. Spun că sunt bine, dar înăuntru este ceva. Nu pot să spun că sunt mândru de mine, mai bine să mă laude alţii, nu să mă laud eu", a concluzionat interlocutorul nostru. Prin urmare, printre noi mai există şi persoane care ne fac să spunem: "stop cadru, încotro ne îndreptăm?". Tu când ai spus ultima oară "Stop cadru" şi te-ai uitat la mimica omului de lângă tine pentru a-ţi da seama ce-l macină?

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102