REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Un ultim omagiu pentru un adevărat dascăl! Prof. univ. Marin Petrișor este înmormântat, luni, în judeţul Ilfov

Un ultim omagiu pentru un adevărat dascăl! Prof. univ. Marin Petrișor este înmormântat, luni, în judeţul Ilfov

Replica API 12 martie 2018 | 00:00 1581

Personalitate remarcabilă a comunității academice a Constanței, reputat lingvist și fin cercetător al graiurilor românești, prof. univ. dr. Marin Petrișor s-a stins din viață, sâmbătă dimineață, 10 martie a.c., la vârsta de 85 de ani. Mereu calm, mereu cu zâmbetul pe buze, profesionist și modest. Un adevărat dascăl, care le descifra studenților de la Facultățile de Litere și Teologie tainele dialectologiei. Foști colegi și studenți i-au adus, duminică, un ultimul omagiu. Odihnește-te în pace, domnule profesor!

Comunitatea academică a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC), foști colegi, prieteni, foști studenți, regretă profund trecerea la cele veșnice a prof. univ. dr. Marin Petrișor, reputat cercetător al graiurilor insulare şi al graiurilor româneşti de tranziţie.

„Domnia sa a fost decan al Facultății de Litere între anii 1998-2004, Profesor Emerit al UOC începând cu anul 2012, membru al corpului profesoral al Facultăților de Litere și de Teologie, membru fondator al Institutului de Ştiinţă, Cultură şi Spiritualitate din cadrul UOC şi membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.

„Va rămâne în inimile noastre ca un profesor devotat studenților și profesiei”

Domnul profesor Marin Petrișor va rămâne în inimile noastre ca un profesor pasionat, erudit, devotat studenților și profesiei de dascăl, o personalitate științifică de excepție a culturii române contemporane. Colegii și studenții care l-au cunoscut, l-au respectat și admirat îi vor păstra veșnica admirație și recunoștință.

Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru tot ceea ce a făcut profesorul Marin Petrişor pentru Universitatea „Ovidius” din Constanţa și transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate şi celor apropiaţi. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, au transmis reprezentanții Universității „Ovidius” Constanța.

„A trecut la cele veșnice o personalitate academică de mare ținută, un om minunat, etalon de seriozitate, profesionalism și modestie. Erudiția sa era însoțită de un umor rafinat și de o căldură umană deosebită, cu care știa să-și întâmpine interlocutorul. Și-a închinat întreaga viață cercetării filologice și de teren, cu migala la care te obligă dialectologia, iar opera științifică de excepție ce-i poartă semnătura atestă necesitatea interioară de a-și transmite descoperirile, deseori fascinante. Este o mare pierdere despărțirea de domnia sa și suntem alături de familia îndoliată în aceste momente de grea încercare. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să primească sufletul său în comuniunea înțelepților sfinți, a celor ce sunt luminători ai lumii, prin harul Cuvântului lui Dumnezeu”, a transmis și ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Simțea nevoia să comunice”

„Ultima oară l-am văzut în ianuarie. Trecea pe la facultate din când în când și mă impresiona voința de care dădea dovadă urcând, în ciuda cârjelor, până la et II unde se găsesțe catedra de limba română pentru a se întâlni cu discipolul său in materie de dialectologie , Cosmin Căprioară. (...) Saluta ceremonios și zâmbitor, având la îndemâna un cuvânt de spirit pentru cine avea timp să asculte. Uneori eram bucuroasă când îl vedeam discutând cu cineva, n-aș fi avut timp să îl ascult într-o pauză de zece minute. Oamenilor cu o asemenea experiență de viață le place să povestească, pentru că au și ce. (...)Simțea nevoia să comunice și se vedea că ducea dorul profesoratului, al dialogului cu tinerii. Cred că e dureros să știi atâtea lucruri, să ai atâtea amintiri și să nu mai ai cui le împărtăși. Prin primăvara anului trecut îl interesa dacă o anumită temă de dialectologie se regăsește în publicații accesibile pe net, pentru că pregătea un articol solicitat de un specialist american care îi sugerase că în bibliografie poate trece și linkuri către articole de specialitate. Avea articole publicate în revista institutului de lingvistică Iorgu Iordan. I-am propus să încercăm să căutăm pe net. Surpriză dureroasă pentru dumnealui: în ciuda zecilor de articole, dintre care unele prezentau teze lingvistice originale, numele dialectologului Marin Petrisor nu apare decât in putine legături si acelea neesentiale. Am deplâns impreună modul în care cercetarea filologică românească este accesibilă celor interesati din lume, lipsa de surse digitalizate chiar dacă e vorba de lucrări mai vechi sau noi, dar care ar fi primit cu siguranță acordul autorilor pentru a fi vizibile. (...)

Cale plină de lumină, domnule profesor ! Acolo Sus se urcă mult mai ușor, chiar și fără un ascensor. Oare există vreo pedeapsă pentru discipolii care nu se ridică la înălțimea mentorilor? Eu vreau să rămân cu imaginea aceea a intelectualului fin, cu fler, jovial ...din păcate poate prea modest”, spicuim din postarea pe pagina personală de Facebook a prof. univ. Sandina Vasile, profesor în cadrul catedrei de limbi romanice a Facultății de Litere.

Un ultimul omagiu, la Catedrala Arhiepiscolată „Sf. Petru și Pavel”. Înmormântat în județul Ilfov

Trupul neînsuflețit al profesorului emerit Marin Petrișor a fost depus, duminică, la ora 16,00, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Constanța, ținând cont de faptul că, în perioada 1997-2004, a fost decan al Facultății de Litere a Universității „Ovidius”, care a avut în componență și o Catedră de Teologie. ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat o slujbă de pomenire. Ulterior, în mod neîncetat, la căpătâiul profesorului, slujitorii Catedralei vor citi rugăciuni și pagini din Psaltire.

Luni, 12 martie a.c., ora 7.00 - IPS Teodosie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba Sfintei Liturghii, iar de la ora 8.30 va oficia slujba înmormântării. Apoi cortegiul funerar va porni spre București pentru oficierea înhumării. Înmormântarea va avea loc la Cimitirul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, din comuna Chiajna, județul Ilfov, Autostrada București – Pitești, km 12, începând cu ora 13,00.

Florentina BOZÎNTAN

https://www.replicaonline.ro/profesorul-marin-petrisor-va-fi-depus-la-catedrala-rugaciuni-neincetate-348501/

https://www.replicaonline.ro/mesajul-universitatii-ovidius-constanta-la-trecerea-in-nefiinta-a-prof-univ-dr-emerit-marin-petrisor-iata-unde-va-fi-inmormantat-348495/

https://www.replicaonline.ro/in-memoriam-marin-petrisor-eu-vreau-sa-raman-cu-imaginea-aceea-a-intelectualului-fin-cu-fler-jovial-din-pacate-poate-prea-modest-348494/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum sa apreciezi un astfel de om, care afirma ca e prea modest. Nici un om nu e atat de genial incat sa afirme ca e prea modest.
2
0
Dumnezeu sa-l ierte! Din cat l-am cunoscut, a fost un om bun!
1
2
DUMNEZEU SA-L IERTE! Un mare profesor si, mai ales, OM a plecat in lumea celor drepti, lasandu-ne mai saraci si mai tristi. Din pacate, de multe ori ne aducem aminte de marile valori abia dupa ce au pleacat dintre noi. Sa aveti calatorie lina spre Imparatia lui Dumnezeu. Veti ramane vesnic in inima mea, domnule PROFESOR PETRISOR !
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218