REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Un vaccin anti-COVID-19 ar putea aduce sfârșitul pandemiei?

Un vaccin anti-COVID-19 ar putea aduce sfârșitul pandemiei?

Replica API 8 decembrie 2021 | 00:00 613

Un vaccin anti-COVID-19 inovator, fabricat în Israel, ar putea aduce sfârșitul pandemiei. Iată cum funcționează vaccinul candidat și de ce ar putea fi diferit față de cele deja autorizate.

Sursă foto: Shutterstock

BriLife, un vaccin candidat anti-COVID-19, dezvoltat inițial de Institutul pentru Cercetare Biologică Israel (IIBR), care operează sub auspiciile Biroului Primului Ministru și lucrează îndeaproape cu Ministerul Apărării, ar putea fi mai eficient împotriva mutațiilor SARS-CoV-2 și ar putea conferi imunitate de durată, scrie doc.ro.

Datele preliminare, adunate ca parte a studiului de fază 2 BriLife din Israel, au arătat că doar unul din 200 de pacienți care puteau fi evaluați la acel moment a contractat virusul. Profesorul Yossi Caraco, directorul unității de cercetare clinică a Universității Hadassah, care a servit ca investigator principal național pentru studiu, a spus că aceste date trebuie analizate cu precauție, dar că sunt încurajatoare.

Vaccinul BriLife se bazează pe o platformă utilizată de gigantul farmaceutic Merck & Co. pentru vaccinul său Ebola, ceea ce înseamnă că este o platformă care a fost validată în întreaga lume de câțiva ani și s-a dovedit atât sigură, cât și eficientă.

Ce fel de vaccin este BriLife și cum funcționează?

BriLife este un vaccin pe bază de vector viral. Vaccinul preia virusul stomatitei veziculoase și îl modifică genetic astfel încât să exprime proteina de vârf (Spike) a noului coronavirus pe învelișul său. Odată injectat, vaccinul nu provoacă boala. În schimb, organismul recunoaște proteina de vârf care este exprimată pe înveliș și începe să dezvolte un răspuns imunologic.

Mai mult, spre deosebire de alte vaccinuri, acesta se leagă de celula exactă din plămân care este vizată de noul coronavirus. Dacă persoana vaccinată este expusă ulterior la SARS-CoV-2, răspunsul imunologic care a fost declanșat de vaccin va preveni infectarea.

Pe de o parte, majoritatea vaccinurilor standard, cum ar fi vaccinul împotriva rujeolei, expun sistemul imunitar la o versiune slăbită a antigenului, care îl învață să recunoască și să neutralizeze boala. Noile vaccinuri ARNm, pe de altă parte, folosesc o secvență de material ARN genetic produs într-un laborator care, atunci când este injectat, intră în celule și declanșează producția de componente virale care antrenează ulterior sistemul imunitar să lupte împotriva virusului.

BriLife are potențialul de a fi eficient și împotriva variantelor viitoare ale SARS-CoV-2

Deoarece vaccinul BriLife prezintă sistemului imunitar o versiune ceva mai completă a proteinei Spike, acest lucru poate oferi sistemului imunitar posibilitatea de a vedea mai multe ținte pe proteina Spike și, prin urmare, de a viza mai multe aspecte ale virusului - făcându-l mai eficient împotriva variantelor SARS-CoV-2 care mai apar.

Testele de neutralizare a anticorpilor efectuate în laboratorul IIBR au arătat că anticorpii vaccinului își mențin capacitatea de neutralizare împotriva tuturor celor patru variante majore care au circulat și care circulă în prezent: Alfa, Beta, Gamma și Delta.

Un set separat de date, publicat în august 2021 în presa israeliană, a arătat că, spre deosebire de vaccinul de la Pfizer a cărui eficiență care scade după patru până la șase luni, atunci când unei persoane i se administrează o doză suficient de mare de BriLife, acesta oferă protecție pe termen mai lung.

Raportul spune că aproximativ 230 de persoane care au primit cea mai mare doză din vaccinul candidat israelian au fost anunțate că nu au nevoie de un rapel. Primele rapoarte arată că incidența efectelor secundare este mult mai mică pentru BriLife în comparație cu Pfizer și Moderna și că aceste efecte secundare sunt mai puțin severe.

Studiile pe BriLife continuă să se desfășoare

Spre sfârșitul lunii noiembrie 2021, compania farmaceutică NRx, căreia i s-au acordat drepturi exclusive de dezvoltare, producție și comercializare la nivel mondial pentru vaccinul BriLife, a anunțat că IIBR a postat rezultate științifice dintr-un eșantion inițial de pacienți vaccinați în faza 2 în pentru a evalua eficacitatea potențială a vaccinului BriLife împotriva variantei Delta a virusului SARS-CoV-2.

În sângele dintr-o probă inițială de la 11 participanți la studiu s-au găsit anticorpi neutralizanți eficienți împotriva coronavirusului original de „tip sălbatic” și a fost testat pentru anticorpi la varianta Delta. Dintre cele unsprezece probe testate, zece s-au dovedit a neutraliza varianta Delta.

Mutațiile observate în vaccinul BriLife care pot fi responsabile pentru eficacitatea împotriva variantelor SARS-CoV-2 au apărut în mod natural ca o funcție a dobândirii spontane de noi caracteristici de către acest vaccin cu virus viu. Concret, datele sugerează că vaccinul BriLife poate evolua pentru a contracara nu doar Delta, ci și alte potențiale variante de îngrijorare.

Compania NRx se așteaptă să înceapă procesul de înregistrare de faza 2b/3 imediat după revizuirea rezultatelor fazei 2 a studiului în luna decembrie 2021 de către Consiliul de monitorizare a siguranței datelor.

Care este situația vaccinurilor anti-COVID-19 în Uniunea Europeană?

În prezent, vaccinurile autorizate pentru utilizare în Uniunea Europeană sunt Comirnaty de la Pfizer, Spikevax de la Moderna, Vaxzevria de la AstraZeneca, și Janssen de la Johnson & Johnson. Cele de la Pfizer și Moderna sunt pe bază de ARN mesager, iar cele de la AstraZeneca și Johnson & Johnson sunt pe bază de vector viral.

Toate cele patru vaccinuri autorizate sunt disponibile și în centrele de vaccinare din România. Pentru persoanele care au deja schema de vaccinare completă (două doze cu Comirnaty, Spikevax sau Vaxzevria ori o doză cu Janssen) și au depășit șase luni de la vaccinare este disponibilă și doza booster, care se face numai cu vaccinul de la Pfizer sau cu cel de la Moderna.

Și alte vaccinuri anti-COVID-19 se află în atenția autorităților sanitare europene. Vaccinul Nuvavoxid de la Novavax are depusă la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) o cerere de autorizare de punere pe piață, în timp ce mai multe vaccinuri se află în curs de revizuire și anume: Sputnik V,Gam-COVID-Vac de la Institutul Gamaleya, Vaccin COVID-19 - celula Vero - inactivat de la Sinovac, Vidprevtyn de la Sanofi Pasteur și VLA2001 de la Valneva.

Vaccinarea rămâne în continuare cea mai bună metodă de prevenire a formelor severe de COVID-19, cu spitalizare și deces și cea mai bună metodă de prevenire și răspândire a infecției cu SARS-CoV-2, alături de purtarea corectă a măștii de protecție și de igiena corespunzătoare a mâinilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614