REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Un vaccin împotriva hepatitei C ar putea ajunge pe piață în câțiva ani

Un vaccin împotriva hepatitei C ar putea ajunge pe piață în câțiva ani

Replica API 14 octombrie 2021 | 02:55 529

Un vaccin împotriva hepatitei C ar putea fi utilizat în termen de 5 ani, potrivit declarațiilor profesorului Michael Houghton, câștigător al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pentru descoperirea virusului hepatitei C (VHC) în 1989, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Până la două milioane de noi infecții cu VHC apar în fiecare an în întreaga lume, cu aproximativ 70 de milioane de purtători de virus la nivel global, dintre care majoritatea nu sunt diagnosticați. Se estimează că virusul va cauza aproximativ 400.000 de decese anual, iar multe persoane infectate cu virusul continuă să dezvolte ciroză hepatică și cancer hepatic.

Deși apariția antiviralelor cu acțiune directă pentru tratarea hepatitei C au reprezentat o armă puternică, nu există nicio îndoială că este necesar un vaccin pentru a ajuta lumea să își atingă obiectivul ambițios de reducere a cazurilor noi, afirmă oamenii de știință. Dezideratul acestora este ca infecțiile cu virusul hepatic C să scadă cu 90% și ratele de mortalitate cu 65% până în anul 2030.

Profesorul Michael Houghton, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2020, spune că, în timp ce țări precum Egiptul au demarat programe uriașe de control pentru hepatita C (50 de milioane de cazuri depistate și 4 milioane tratate și vindecate utilizând antiviralele cu acțiune directă în 2014), au reușit să facă acest lucru numai datorită producției în masă de medicamente generice, costul per pacient fiind mic. Cu toate acestea, costul per pacient în țările cu venituri ridicate este cu mult mai mare.

Comunitatea științifică a învățat ce răspunsuri imunitare protejează împotriva infecției cu VHC și a dezvoltat multe tehnologii, precum noua tehnologie ARN (utilizată în vaccinurile anti-COVID-19 de la Pfizer și de la Moderna COVID-19) și tehnologiile bazate pe adenovirus (dezvoltate de Universitatea Oxford și AstraZeneca și Johnson & Johnson) care pot să reproducă aceste răspunsuri imune de protecție prin vaccinare.

Un nou vaccin ar putea proteja împotriva virusului hepatic C

Profesorul Houghton și echipa lui de cercetători de la Institutul de virologie aplicată „Li Ka Shing” dezvoltă în prezent un vaccin recombinant adjuvant, care este de așteptat să inducă producerea de anticorpi împotriva mai multor epitopi cu neutralizare încrucișată, ceea ce face mai dificil ca virusul să scape de răspunsul imun umoral. Cu alte cuvinte, există mulți anticorpi diferiți care pot fi produși de acest vaccin care pot preveni infecția cu VHC, ceea ce face foarte dificil ca virusul să se sustragă prin mutație și deci beneficiarul vaccinului este protejat de infecția cu hepatită C.

Pandemia de COVID-19 a ținut pe loc multe domenii ale cercetării medicale, inclusiv activitatea asupra vaccinurilor împotriva hepatitei C; însă de acum înainte se poate discuta despre studiile viitoare. Savanții spun, legat de vaccinul contra hepatitei C, că s-ar putea face studii de fază 1 în 2022 folosind adjuvanți diferiți, urmate de studii de eficacitate la oameni, de fază 2, din 2023-2026, fie într-o populație cu risc cum ar fi persoanele care injectează medicamente, fie prin intermediul studiilor de provocare.

Profesorul Houghton spune că, dacă siguranța și eficacitatea vaccinului sunt dovedite, lansarea acestuia către populația cu risc ridicat ar putea începe în 2026/2027. În urma studiilor de fază 3, vaccinul împotriva hepatitei C ar putea fi apoi lansat în jurul anului 2029 la alte grupuri cu risc ridicat, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății, copiii născuți de mame cu hepatită C și altele.

De reținut, subliniază cercetătorii, este că un vaccin eficient și sigur împotriva hepatitei C va face economii uriașe de costuri medicale în toate țările. Se estimează că tratarea persoanelor care folosesc antivirale cu acțiune directă pe parcursul unui deceniu ar presupune costuri ale medicamentelor de aproximativ un miliard de dolari comparativ cu aproxiamtiv 16 milioane de dolari cât sunt estimate pentru costurile vaccinurilor pentru a proteja aceeași populație.

Cine este la risc de hepatita C?

Hepatita C se răspândește de obicei prin contactul cu sângele unei persoane infectate. Virusul se transmite cel mai frecvent în rândul persoanelor care împărtășesc ace nesterilizate pentru a injecta droguri ilicite. Infecția poate fi transmisă și prin ace nesterilizate utilizate pentru tatuaje și piercing-uri.

Transmiterea prin transfuzii de sânge sau prin transplanturi de organe este posibilă, dar în prezent este rar întâlnită. Transmiterea prin contact sexual este neobișnuită, la fel ca și transmiterea de la o femeie însărcinată infectată la bebeluș. În unele cazuri, nu se poate stabili cum anume o persoană a fost infectată cu VHC. Cel mai bun mod de protecție împotriva hepatitei C este evitarea comportamentelor care pot răspândi boala, mai ales injectarea drogurilor.

Cum se tratează hepatita C?

Hepatita C poate fi adesea tratată cu succes prin administrarea de medicamente timp de câteva săptămâni. Dacă infecția este diagnosticată în stadiile incipiente, cunoscută sub numele de hepatită acută, este posibil să nu fie necesar ca tratamentul să înceapă imediat.

În schimb, este posibil ca pacientului să i se facă un alt test de sânge după câteva luni pentru a vedea dacă organismul lui luptă împotriva virusului. Dacă infecția continuă timp de câteva luni, cunoscută sub numele de hepatită cronică, tratamentul va fi de obicei recomandat.

Tratamentul pentru hepatita cronică C (cei infectați timp de 6 luni sau mai mult) implică tablete pentru combaterea virusului, un test pentru a vedea dacă ficatul este deteriorat și modificări ale stilului de viață pentru a preveni deteriorarea ulterioară. Antiviralele cu acțiune directă sunt cele mai sigure și mai eficiente medicamente pentru tratarea hepatitei C - pot elimina infecția la peste 90% dintre pacienți - și se iau timp de 8-12 săptămâni.

Antiviralele cu acțiune directă au foarte puține efecte secundare, majoritatea oamenilor considerând că este foarte ușor de urmat tratamentul. Pentru un număr foarte mic de persoane, efectele secundare mai severe ale tratamentelor pentru hepatita C pot include depresie, iritații ale pielii, anxietate, tulburări de somn, anorexie, oboseală cauzată de anemie.

În timpul tratamentului, pacientul este încurajat să aibă o dietă sănătoasă și echilibrată, să facă exerciții fizice regulate, să limiteze cantitatea de alcool consumat, să nu mai fumeze și să își păstreze obiectele personale (cum ar fi periuțele de dinți sau aparatele de ras) pentru propria utilizare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367