REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Una dintre cele mai moderne stații de epurare din țară a fost inaugurată la Buftea

Una dintre cele mai moderne stații de epurare din țară a fost inaugurată la Buftea

Replica API 11 mai 2016 | 00:00 548

Proiect marca RAJA SA Constanța

Proiect marca RAJA SA Constanța

Construcţia Staţiei de epurare RAJA din oraşul Buftea s-a încheiat! În nici doi ani de la demararea lucrărilor, însă cu eforturi maxime din partea autorităților și a constructorilor, o investiție marca SC RAJA SA de 222 milioane lei a fost finalizată cu succes. Luni, 9 mai a.c., a fost inaugurată Staţia de epurare din Buftea, una dintre cele mai moderne din România. Proiectul ce va asigura tratarea debitelor de apă uzată din localitățile Buftea, Crevedia și Corbeanca cuprinde dotări de ultimă generație, precum treapta terțiară cu tratare UV a influentului.

Începând cu anul 2007, SC RAJA SA s-a implicat în mod semnificativ în dezvoltarea şi implementarea proiectelor de interes public prin Axa Prioritară 1- “Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată”. Proiectul în valoare de 221.755.451 lei se adresează unui număr de 114.552 locuitori, cu trei Unităţi Administrative Teritoriale (Buftea, Corbeanca şi Constanţa), de pe raza a două din judeţele unde RAJA îşi desfăşoară activitatea în calitate de Operator Regional, Ilfov şi Constanţa. În cadrul investiției, vorbim despre înființarea și reabilitarea a sute de kilometri de apă și rețele de canalizare, despre zeci de stații de pompare ape uzate și ape potabile și zeci de foraje de noi surse de apă. La inaugurarea obiectivului de la Buftea, a fost prezent Felix Stroe, directorul general RAJA, directorul adjunct Aurel Presură, primarii din Buftea și Corbeanca, dar și dar și un reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene.

Staţia de epurare de la Buftea este una dintre cele mai moderne stații din țară, a fost finalizată în mai puțind e doi ani de la demararea lucrărilor și va asigura tratarea debitelor de apă uzată din localităţile Buftea, Crevedia şi Corbeanca. Aceasta include dotări de ultimă generaţie, precum treaptă de tratare UV a influentului. „Face parte dintr-un proiect foarte drag, la care am muncit, un proiect finalizat în timp record, Buftea-Corbeanca, un proiect de 222 milioane de lei. Cofinanțarea RAJA este de peste 59 milioane de lei. Puține companii de apă din Europa pot să susțină, să cofinanțeze investiții de asemenea anvergură. Aceasta nu e singura investiție cofinanță. Sunt lucruri cu care ne mândrim. Peste tot, în cele șate județe în care este prezent operatorul RAJA, lucrurile dovedesc seriozitate, abordare profesionistă, modernizare. Peste tot, RAJA arată la fel, peste tot, oferim servicii de calitate.

Este un moment pentru care am muncit foarte mult și de aceea mulțumesc constructorilor care și-au făcut datorria într-un timp record, dar și colegilor din companie, care au fost prezenți pe șantiere zi și noapte, mulțumesc BERD, celor care ne-au ajutat să obținem finanțarea”, a precizat Felix Stroe, directorul SC RAJA SA Constanța. Prezent la evenimentul de inaugurare a stației de epurare a fost şi Cătălin Gheran, director general în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. „Felicit pe toţi cei care au muncit pentru acest proiect. Doresc ca stația să funcționeze fără probleme. Am încredere că RAJA va opera această infrastructură foarte bine. Vă așteptăm cu alte proiecte pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor de aici”, a adăugat Cătălin Gheran.

Autorităţile locale n-ar fi putut realiza o astfel de investiţie, fără sprijinul RAJA SA Constanța

Încântat de proiect este şi primarul oraşului Buftea, care nu ar fi reușit să realizeze o investiție de genul acesta fără sprijinul RAJA SA. „Este o zi istorică pentru oraşul Buftea. Acest proiect are un impact major asupra mediului înconjurător, dar și asupra calităţii vieţii beneficiarilor. Înainte de a începe această investiție, reţelele de apă erau foarte vechi, din 1974. Din punct de vedere al dezvoltării, noi nu existam.

A fost o minune că RAJA a avut încredere în noi. Domnul Felix Stroe, căruia nu am cuvinte să-i mulțumesc, a înțeles nevoia locuitorilor, iar în scurt timp s-a identificat problema. Acest proiect a fost susţinut constant de Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, autorităţile centrale şi autorităţile locale, de Consiliul Județean Constanța, Consiliul Județean Ilfov. Acest proiect este măreț pentru orașul nostru. Numai în Buftea s-au creat 13 stații pompare , o minunăție de stație de epurare, una dintre cele mai moderne din țară. Are capacitatea de a prelua 53 mii de abonați”, a declarat Gheorghe Pistol. Primarul din Corbeanca, Valeriu Anton, a susținut și el cât de important este proiectul RAJA pentru populația pe care o conduce.

„Am încercat pe la mai multe bănci ca să realizez un astfel de proiect la Corbeanca. Costurile erau foarte mari. Mulțumesc RAJA pentru că am ales compania potrivită“, a spus edilul șef. Corbeanca se poată lăuda, datorită investițiilor RAJA Constanța, cu lucrări de extindere a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare. Pentru sistemul de canalizare, soluția adoptată a fost realizarea unei rețele de canalizare menajeră prin vacuum cu conducte din PEID, cu o lungime de 48,533 km. Sistemul este completat prin realizarea de cămine vizitare, 1500 camere vacuum, 2 stații de pompare apă uzată menajeră, 4 stații de vacuum. Vor fi racordați la noul sistem de colectare al apelor menajere 3400 de abonați. Revenind la evenimentul de inaugurare a Stației de epurare, trebuie precizat că la Buftea a fost prezent și un reprezentant BERD, instituția cu care RAJA colaborează de 20 de ani în vederea realizării proiectelor de mare anvergură. „Finanțarea unei investiții este un lucru foarte important.

Timpul investiției de aici este, fără îndoială, rar în România, fiind finalizat proiectul înainte de termen. Mult mai important este capacitatea de operare și întreținere a acestui proiect. Numai un operator cu performanță financiară poate să realizeze acest lucru“, a spus reprezentantul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Proiectul „Construcție Stație de epurare în orașul Buftea“ are o valoare de 33.661.420,12 lei. Capacitatea noii stații de epurare este proiectată pentru o populație echivalentă de 53.413 locuitori.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369