REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Unde mergeți cu cel mic când este bolnav? Constanța are nevoie de pediatri cu mai multe competențe medicale!

Unde mergeți cu cel mic când este bolnav? Constanța are nevoie de pediatri cu mai multe competențe medicale!

Replica API 19 februarie 2018 | 00:00 5366

„Am copilul bolnav, unde să merg, la ce medic pediatru?” – oare de câte ori nu și-au ridicat această problemă părinții constănțeni! Ce medici pediatri pune la dispoziția părinților Spitalul Județean Constanța? Ce pediatri cu supra-specializare pot găsi copilașii în cea mai mare unitate spitalicească din județ? Sunt doar câteva dintre răspunsurile pe care le oferă „Replica de Constanța”.

Constanța are nevoie urgentă de un spital de pediatrie. O spun autoritățile sanitare, o admit și autoritățile județene, o reclamă părinții. Necesitatea este stringentă, în condițiile în care actuala Secție de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, cea mai mare unitate sanitară din județ, este solicitată atât de micuți din județul Constanța, cât și din județele limitrofe, în special din Tulcea, unde secția de pediatrie este practic inexistentă. Potrivit reprezentanților unității sanitare, în cursul anului 2017, din Secția de Pediatrie au fost externați 7.262 de pacienți, ceea ce face ca secția pentru copii să fie cea mai solicitată din întreg spitalul.

Lista medicilor pediatri din Spitalul Județean Constanța

În prezent, pe secția respectivă acordă consultații următoarele cadre medicale: dr. Cristina Maria Mihai, medic șef de secție, dr. Adriana Bălașa, dr. Viviana Cuzic, dr. Viorica Lazăr, dr. Larisia Mihai, dr. Gabriel Pârvu, dr. Cătălina Elena Rișcă, dr. Nina Siromascenko, dr. Mariana Știrbu, dr. Cristina Andrei, dr. Florin Mangu, dr. Mădălina Oniceanu, dr. Radu Litrin, dr. Ionela Preda, dr. Daniela Stoian.

În cadrul Centrului de Sănătate Mintală Copii și Adolescenți își desfășoară activitatea, potrivit reprezentanților spitalului, dr. Gina Carmen Goleșteanu și dr. Diana Maria Vasile (Tamaș).

Un singur pediatru oncolog, un singur pediatru diabetolog, un singur neurolog pediatru...

Se resimte, de asemenea, nevoia de mai mulți specialiști cu dublă specializare, pentru a trata punctat diversele afecțiuni ale micuților. Un singur medic pediatru are și specializare pe parte de oncologie. Este vorba despre dr. Adriana Apostol, singurul ajutor al copiilor diagnosticați cu afecțiuni dintre cele mai grele, încă din 1994.

Nici în alte supra-specializări, situația nu este însă mai roz. Un singur medic cu specializare neurologie pediatrică, la fel de ani buni: dr. Daniela Stoian. Iar asta în condițiile în care, după cum constatăm fiecare, și fără să ne-o spună vreo statistică, numărul afecțiunilor neurologice în rândul copiilor sunt în creștere în ultimii ani.

Creșteri îngrijorătoare se constată și în ceea ce privește numărul copiilor obezi. De altfel, inclusiv medicii de la Constanța tot trag semnale de alarmă de câțiva ani că micuții urbei de la malul mării nu mai fac suficientă mișcare, dar sunt alimentați din ce în ce mai mult cu hrană nesănătoasă, ceea ce duce la apariția unor boli cronice de oameni mari, la niște vârste fragede. Și, mai ales, este un factor determinat pentru apariția diabetului. Și în prezent, însă, în cea mai mare unitate din județ este un singur pediatru cu specializare în diabet, nutriție și boli metabolice. Este vorba despre dr. Cristina Mihai, medicul șef al Secției de Pediatrie, un specialist apreciat în județ și nu numai.

De asemenea, competență în gastroenterologie pediatrică are tot un singur specialist: dr. Adriana Bălașa.

Este nevoie de mai mulți pediatri cu o supra-specializare? Cu siguranță! Mai ales că sunt sectoare unde nu este nici măcar un specialist pediatru, precum cardiologia, nefrologia sau neurochirgia. Pentru micuții care au nevoie de un astfel de specialist, drumul spre centrele de la nivelul Capitalei rămâne, din păcate, încă principalul răspuns.

Înființarea unui spital de pediatrie ar putea rezolva problema absenței acestor specialiști, sunt de părere surse din rândul medicilor constănțeni. Rămâne de văzut, însă, dacă și când va deveni această unitate spitalicească, de care se tot vorbește de câțiva ani, realitate!

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cand traia D-ul Dr Radu un excelent Medic Primar Pediatru era nemaipomenit. Acum asa cumau scris si alti constanteni - LA BUCURESTI . Detaliile sunt de prisos.
0
0
Mergeti la Nicusor Constantinescu la puscarie si la Mazare in Madagascar sa le su... pu... tot orasul
0
1
Patit....direct la Bucuresti,la spitalul de urgenta Constanta e jale!
3
0
Unde mergem? La Bucuresti...
10
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367