REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Unde se dau cele mai multe şpăgi în Constanţa? Dacă tot e imposibil de eradicat, măcar află care e „cursul”

Unde se dau cele mai multe şpăgi în Constanţa? Dacă tot e imposibil de eradicat, măcar află care e „cursul”

Replica API 24 septembrie 2014 | 00:37 370

Un proiect cinic, dar cât se poate de util

Un proiect cinic, dar cât se poate de util

Sursa foto: puescu.ro

Corupţia din România e atât de adânc înrădăcinată în fibra acestui neam, încât oamenii de bun simţ au lăsat baltă idei năstruşnice precum eradicarea şi se adaptează, pur şi simplu, pieţei şpăgilor. Altfel spus, dacă tot nu pot scăpa de ea, măcar să ştie din timp cât trebuie să dea şpagă la doctor, poliţist, judecător sau primar. Pentru că s-a dezvoltat o piaţă a şpăgii în toată puterea cuvântului, care funcţionează după toate legile concurenţiale, pe principiile cererii şi ofertei, fundament al unei economii negre paralele cu cea oficială, deşi e întreţinută de exact aceiaşi oficiali. De aproape doi ani, funcţionează în România un site, pe care s-au înregistrat deja sute de sesizări, anonime, evident, cu valoarea şpăgilor date, destinatarii acestora şi domeniul de activitate. În paralel, există şi opţiunea de a spune unde NU ai fost nevoit să dai şpagă. Site-ul merită toată atenţia noastră, fiind evident faptul că nu ştie prea multă lume de el, din moment ce în judeţul Constanţa au fost raportate doar câteva zeci de cazuri. O normalitate utopică, bizară chiar, cu toţii ştiind că ritmul oficial al pieţei şpăgii ar fi de câteva zeci de şpăgi pe minut, oricând, oriunde în Constanţa.

Constanţa apare pe piaţa de şpăgi pe un „onorabil” loc patru, cu doar 39 de cazuri sesizate, faţă de cele 247 din Bucureşti, 100 din Cluj şi 60 din Iaşi. După cum era de aşteptat, cele mai multe şpăgi se plătesc în domeniul sănătăţii, unde mita dată de constănţean pentru primirea serviciului la care avea tot dreptul din lume de a beneficia variază între 10 lei şi 800 de euro. 10 lei a costat şpaga dată unui medic de familie în schimbul unei scutiri la şcoală, se arată pe site, în timp ce unui medic din Spitalul Mangalia i s-au dat 100 de lei „doar ca să mă bage cineva în seamă”. Tot 100 de lei s-au dat ca şpagă unui medic din Spitalul CFR Constanţa pentru promovarea unui examen psihologic, aceeaşi sumă find strecurată în buzunarul halatului unei anesteziste din Spitalul Judeţean Constanţa, după ce aceasta a refuzat cei 50 de lei oferiţi iniţial pentru o operaţie de cataractă. La acelaşi spital judeţean s-au mai dat 300 de lei pentru o operaţie de cataractă, 400 de lei pentru o operaţie nespecificată, 100 de euro unui medic oarecare dar şi o sumă neverosmil de mare, de 800 de euro, pentru o operaţie de hernie de disc, în ianuarie 2013. Comentariile la această postare ne demonstrează că cinismul a devenit parte din noi, constănţeanului transmiţându-i-se că a dat mult prea mult, o operaţie similară costând la Bucureşti doar 150 de euro. În fine, se mai aduc în discuţie o şpagă de 600 de lei pentru o operaţie la Spitalul Mangalia şi 500 de lei pentru o operaţie la stomac la Spitalul Municipal Constanţa. În domeniul poliţie/jandarmerie/penitenciare, şpăgile sesizate din Constanţa respectă, în mare, preţul pieţei, dar sunt extrem de puţine: 200 lei pentru un poliţist de la Secţia 2 în cazul unui certificat de înmatriculare expirat, 150 de euro unui poliţist pentru permisul auto, 80 de lei unui agent de la Rutieră pentru a nu ridica un permis etc.

Şpagă de 1.500 de dolari unui vameş din Agigea pentru un container şi 5.000 de euro pentru un director ENEL ca să grăbească instalarea unui punct de consum

De asemenea, în domeniul frontieră/vamă a fost raportată pe site doar o şpagă de 1.500 de dolari, dată unui vameş din Agigea pentru un container, iar la servicii/utilităţi publice au fost înregistrate două şpăgi, de 50 de lei, la Primăria Constanţa, pentru eliberarea unor acte, respectiv 5.000 de euro daţi unui director ENEL, în martie 2013, pentru a grăbi instalarea unui punct de consum. La categoria şomaj/locuri de muncă s-a sesizat o şpagă de 300 de euro dată unei agenţii de crewing pentru un voiaj, iar la alte domenii avem cazul unei şpăgi de 200 de lei daţi unui inspector DSV pentru a închide ochii la mici nereguli. Interesant, dar cele mai mari şpăgi din Constanţa se dau în învăţământ, cel puţin după postările de pe site. Evident, pot fi şi exagerări sau sesizări false, dar din datele prezente pe site putem afla următoarele: şpagă de 50.000 de euro unui profesor doctor universitar de la Universitatea Ovidius, pentru promovarea unui examen la Medicină, în septembrie 2013 (sumă pe care o considerăm însă neverosimil de mare); 4.000 de euro, constând în cadouri şi sex, tot la Ovidius (postare, de asemenea, îndoielnică); 70 de euro la un decan de la Ovidiu, pentru promovarea unui examen; 100 de euro unui pofesor universitar, fără alte detalii; 150 de euro pentru secretara unei facultăţi de la Ovidius, pentru eliberarea de documente, adeverinţe etc.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369