REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ungaria îi reproşează preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE eşecul procesului de extindere în Balcani

Ungaria îi reproşează preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE eşecul procesului de extindere în Balcani

Replica API 3 decembrie 2019 | 00:00 350

Peter Szijjarto

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto i-a reproşat luni Finlandei, care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, că a făcut să eşueze procesul de extindere a UE în Balcani, transmit AFP şi MTI.

La conducerea Consiliului UE, Finlanda a cunoscut un ''enorm eşec'' nereuşind să promoveze această extindere, a declarat Peter Szijjarto după o reuniune, la Praga, cu omologii săi din Grupul de la Vişegrad (V4, care mai cuprinde Polonia, Republica Cehă şi Slovacia).

''Este prima preşedinţie care a fost incapabilă să deschidă un singur capitol (de negocieri) cu vreun candidat, oricare ar fi el -, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum'', a spus demnitarul ungar.

Procesul actual de aderare la Uniunea Europeană cuprinde 35 de capitole de negociere, care trebuie să fie închise în totalitate.

La Consiliul European din octombrie, Franţa a blocat deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi cu Albania.

''Noi credem că amânarea şi obstrucţionarea extinderii UE reprezintă o politică care va fi absolut contrară intereselor europene'', a adăugat ministrul de externe ungar.

În noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, portofoliul extinderii este deţinut de fostul ambasador al Ungariei pe lângă UE Oliver Varhelyi.

''Am convenit că V4 susţine eforturile comisarului european pentru extindere de accelerare a lărgirii (UE). Ca ţară din Europa Centrală trăind în vecinătate, noi înţelegem puţin mai bine decât alţi membri ai UE cât este de important pentru Uniunea Europeană să continue extinderea, din punct de vedere economic, politic, strategic şi al securităţii'', a explicat Szijjarto. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614