REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Unghiile: ce anomalii pot apărea și cum se tratează?

Unghiile: ce anomalii pot apărea și cum se tratează?

Replica API 9 martie 2021 | 00:00 1076

Anomaliile unghiilor - cum ar fi petele, decolorarea sau schimbarea formei acestora - pot rezulta din leziuni, infecții, unele boli sau chiar din administrarea anumitor medicamente.

Sursă foto: Shutterstock

Unghiile sănătoase au un aspect neted și au o culoare uniformă; pe măsură ce înaintezi în vârstă, pot apărea creste verticale sau unghiile se pot fragiliza, dar acest lucru este normal. Anomaliile unghiilor, iar aici vorbim de pete, schimbarea culorii și desprinderea de patul unghial pot rezulta din mai multe motive, printre care răni, infecții sau anumite medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru chimioterapie. Există, însă, și boli care pot schimba aspectul unghiilor, scrie doc.ro.

Este important ca atunci când te confrunți cu probleme ale unghiilor să mergi la medic. În funcție de cauză, unele pot fi tratate local, altele necesită tratarea afecțiunii subiacente, fie că e vorba de o carență de minerale, diabet sau boli de inimă.

Iată care sunt cele mai frecvente anomalii ale unghiilor:

Liniile lui Beau

Dacă observi pe unghii linii orizontale, acestea pot fi un semn de malnutriție. Alte probleme care pot cauza apariția acestor linii orizontale sunt unele boli care provoacă febră mare (rujeola, oreionul, scarlatina), boala vasculară periferică, pneumonia, diabetul necontrolat sau carența de zinc.

Liniile lui Mees

Acestea sunt tot dungi orizontale care apar pe unghie, însă sunt de culoare albă și pot fi un semn fie al dietei dezechilibrate, fie al intoxicației cu metale grele. E bine să se ceară sfatul medicului dacă apar astfel de dungi.

Unghiile lui Terry

Această denumire este dată unghiilor care au la capăt o bandă închisă la culoare. Unghiile lui Terry pot fi un semn de îmbătrânire, dar pot indica și prezența unei boli hepatice, a diabetului sau a insuficienței cardiace congestive, deci controlul medical este necesar.

Unghiile „lingură” (Koilonychia)

Această anomalie face ca unghiilor să li se ridice marginile și iasă spre exterior, ceea ce le face să arate ca niște linguri. Uneori, unghia este atât de curbată încât poate reține în ea o picătură de lichid. Aspectul de lingură al unghiilor poate fi cauzat de anemie feriprivă, o boală de inimă, hemocromatoză (o afecțiune a ficatului care duce la absorbția unei cantități prea mari de fier din alimente), lupus eritematos (o tulburare autoimună care provoacă inflamații), hipotiroidism sau boala Raynaud (o afecțiune care limitează circulația sângelui).

Unghii cu adâncituri

O altă anomalie a unghiilor este pitting-ul, care duce la formarea unor gropițe sau mici adâncituri pe suprafața unghiei. Această anomalie este frecventă la persoanele care au psoriazis, o afecțiune care face ca pielea să fie uscată, roșie și iritată. Și unele boli sistemice pot provoca aceste adâncituri în unghie.

Unghii îngroșate și curbate spre vârf

O altă problemă a unghiilor poate fi îngroșarea și curbarea în jurul vârfurilor degetelor, un proces care durează, în general, mai mulți ani. Această anomalie poate fi rezultatul unui nivel scăzut de oxigen din sânge, care poate fi asociat cu prezența unor boli cardiovasculare, o boală inflamatorie intestinală, boli de ficat, boli pulmonare sau SIDA.

Leuconichia

Leuconichia înseamnă apariția unor pete albe neuniforme pe unghie, care de obicei sunt rezultatul unui traumatism minor și sunt inofensive la persoanele sănătoase. Uneori, leuconichia este asociată cu diverse carențe nutriționale. Alți factori care favorizează apariția acestei anomalii a unghiilor pot include boli infecțioase, metabolice sau sistemice, precum și anumite medicamente.

Onicoliza

Onicoliza înseamnă concret dezlipirea unghiei. Când unghia se separă de patul unghial acest lucru poate fi cauzat de o infecție, de o lovitură, de administrarea de antibiotice sau de utilizarea anumitor produse pentru unghii, însă printre cauzele onicolizei se pot număra și psoriazisul sau o boală tiroidiană.

Sindromul unghiilor galbene

Sindromul unghiilor galbene face ca unghiile să crească foarte groase și mai încet decât în mod normal. Uneori, unghia poate chiar să se dezlipească. Această anomalie a unghiilor poate fi cauzată de limfedem, pleurezie (acumularea de lichid între plămâni și cavitatea toracică), boli respiratorii precum bronșita cronică sau sinuzita ori de poliartrită reumatoidă. Când apare la pacienții cu poliartrită reumatoidă, sindromul unghiilor galbene se întâlnește frecvent la cei tratați cu medicamente precum bucilamină sau tiomalat de sodiu auriu.

Cum să ai grijă de unghii?

Păstrează unghiile curate și uscate, pentru a preveni creșterea bacteriilor sub ele. Contactul repetat sau prelungit cu apa poate contribui la exfolierea unghiilor, așa că e bine să porți mănuși de cauciuc căptușite cu bumbac atunci când speli vasele sau când cureți suprafețele din casă cu substanțe chimice dure.

Acordă atenție igienei unghiilor. Spală-te pe mâini frecvent, mai ales după folosirea toaletei și după ce ai mers cu mijloace de transport în comun și și curăță unghiile cu o periuță după ce ai lucrat cu pământ sau ți-au intrat sub ele alte particule. Taie-le drept cu un clește de unghii sau cu o forfecuță și rotunjește-le foarte puțin la colțuri.

Folosește o cremă hidratantă. Nu doar pielea mâinilor beneficiază de aplicarea unei creme hidratante, ci și unghiile și cuticulele.

Aplică pe unghii un strat protector. Dacă ai unghii fragile, cere la farmacie un întăritor și urmează ibstrucțiunile de aplicare. Ia în calcul și un supliment cu biotină, dar cere întâi sfatul medicului. Unele cercetări sugerează că biotina ar putea ajuta la întărirea unghiilor slabe sau fragilizate.

Cum previi deteriorarea unghiilor?

Nu îți roade unghiile și cuticulele. Aceste obiceiuri pot deteriora patul unghial. Chiar și o tăietură minoră lângă unghie poate permite bacteriilor sau fungilor să intre și să provoace o infecție. Cere sfatul medicului dacă nu știi cum să renunți la a-ți roade unghiile.

Nu îți tăia unghiile foarte scurt, deoarece poți rupe din piele, provocând rănire și chiar infectare.

Folosește lacuri de unghii mai puțin nocive. Dacă obișnuiești să te dai cu ojă, caută una cu mai puține ingrediente nocive, precum parabenii, ftalații, camforul etc. (ar trebui ca pe etichetă să scrie 7 free, 8 free sau 9 free)

Nu ignora problemele. Dacă unghiile tale își schimbă aspectul și problema nu pare să dispară de la sine sau este asociată și cu alte simptome, cere sfatul medicului. E indicat să îți faci o programare la medicul de familie dacă observi modificări ale culorii, cum ar fi decolorarea întregii unghii sau o dungă întunecată sub unghie, dacă observi modificări ale formei unghiilor, subțierea sau îngroșarea acestora, dacă unghia se dezlipește ori dacă te confrunți cu sângerări în jurul unghiilor, umflături sau durere.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367