REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
15.7° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Ungureanu: "Raportul meu despre Marea Neagră aşteaptă reacţia. Din păcate, trebuie să se întâmple ceva rău ca să se mişte ceva la Bruxelles"

Ungureanu: "Raportul meu despre Marea Neagră aşteaptă reacţia. Din păcate, trebuie să se întâmple ceva rău ca să se mişte ceva la Bruxelles"

Replica API 15 martie 2014 | 00:00 409

PDL Constanţa a fost vineri în straie de sărbătoare, pentru că a primit vizita unor reprezentanţi de marcă ai partidului. Europarlamentarii, Marian Jean Marinescu, Traian Ungureau şi Theodor Stolojan, s-au aflat într-o vizită de informare şi de prezentare a unui bilanţ de activitate în cadrul Parlamentului European, în contextul apropierii viitoarelor runde de alegeri. Unul din momentele cheie care au marcat întâlnirea de vineri de la sediul PDL a fost oficializarea sprijinului din partea formaţiunii locale a partidului, pentru următoarele alegeri europarlamentare, pentru Traian Ungureanu: "Este un moment important pentru organizaţia din Constanţa a PDL, prin prezenţa europarlamentarilor PDL, printre care domnul Traian Ungureanu, aflat într-o relaţie strânsă cu organizaţia noastră. În urma discuţiilor pe care le-am avut în interiorul organizaţiei, am ales să susţinem candidatura domnului Traian Ungureanu la alegerile europarlamentare", a declarat preşedintele pe judeţ al PDL, Christian Gigi Chiru. Iniţiativa a fost întâmpinată cu bucurie şi de preşedintele PDL Mangalia, Zanfir Iorguş, unul dintre cei propuşi pentru listele candidaturilor pentru Parlamentul European şi care i-a "făcut loc" lui Ungureanu. "Când s-a propus candidatura mea, am spus că a fost onorantă această responsabilitate, însă trebuie să putem să facem de aşa natură astfel încât organizaţia PDL Constanţa să găsească o soluţie mai bună. Organizaţia judeţeană a PDL a trecut printr-un test în ultima perioadă şi am propus domnului preşedinte (Chiru - n.r.) să susţinem candidatura domnului Traian Ungureanu. Eu, personal de ce să nu recunosc, mă cunosc cu Ungureanu de mai mult timp, atunci când, la Mangalia, făceam târguri de carte, iar domnul Ungureanu era unul dintre cei prezenţi în fiecare an sau orice însemna manifestări culturale şi nu numai. De aceea, a trebuit să găsim un om cu experienţă în abordarea fondurilor europene şi aşa am ajuns la domnul Ungureanu. Sunt convins că este un susţinător al proiectelor viitoare", a declarat Iorguş. Deşi campania electorală pentru alegerile europarlamentare demarează pe 25 aprilie, cei prezenţi au invocat pentru acţiunea de vineri intenţiile de informare a cetăţenilor, cu privire la activităţile europarlamentarilor, după cum a declarat Stolojan.

Ungureanu nu renunţă la vis, vrea adoptarea Strategiei Mării Negre

În cadrul întâlnirii de vineri, Traian Ungureanu a precizat că, încă din primul an al mandatului său de europarlamentar, respectiv din 2009, a avut neplăcerea să constate că Marea Neagră nu figura, din punct de vedere economic, comercial sau maritime, pe harta Uniunii: "Primul lucru pe care l-am făcut în Parlamentul European a fost un raport pentru o nouă strategie a Mării Negre, pentru că Marea Neagră nu era, nu se vedea pe hartă pentru Uniunea Europeană, din punct de vedere economic, comercial, maritim. În ceea ce ne priveşte, dacă ne gândim la domnul Radu Mazăre, se plantează un nou punct de pericol pe litoralul Mării Negre, adică mişcare economică minimă şi structuri mafiote maxime. Ce înseamnă pentru administraţia Mazăre Portul Constanţa? Pentru lumea normală la cap, Portul Constanţa este un punct strategic, maritim, comercial, cheie la Marea Neagră. Pentru Mazăre, este o carte de joc sau o fisă la Casino", a precizat Ungureanu.

Europarlamentarul consideră că, în ciuda potenţialului economic, atât Portul Constanţa, cât şi alte zone ale regiunii, reprezintă un eşec, iar preluarea Portului de către Primăria Constanţa ar fi un fel de "cireaşa de pe tort", întrucât "administraţia Mazăre a dovedit ce poate". Ungureanu nu vede cu ochi buni această preluare şi îşi pune speranţele în raportul său adoptat de Parlamentul European şi care aşteaptă "OK"-ul Comisiei Europene, după cum a declarat pentru Replica de Constanţa: "Portul are un trafic foarte scăzut, a ajuns un port mort, a ratat şansele de dezvoltare, dar nu numai asta. Administraţia Mazăre a dovedit ce poate într-o zonă care are unul dintre cele mai mari potenţiale din România. Este o zonă de turism, de interes strategic, militar sau de energie neconvenţională, toate aceste lucruri trebuiau să transforme din Constanţa un centru de dezvoltare. Pe de altă parte, şomajul a ajuns la 25%. De asta cred eu că nu se potrivesc administraţia Mazăre, cu Portul. Am fost propus şi am acceptat susţinerea regiunii de sud-est, din care face parte şi Constanţa. Sunt candidat al PDL pentru alegerile europarlamentare, PDL Constanţa şi-a oferit sprijinul şi sunt foarte bucuros, pentru că eu consider că este un scandal ca toată zona noastră de litoral, marină, să fie una înapoiată, care şi-a ratat potenţialul şi pentru că, încă din primul meu an în Parlamentul European, primul lucru pe care l-am făcut a fost un raport, se numeşte "O nouă strategie a Mării Negre" şi care a fost adoptat de Parlamentul European cu o majoritate foarte mare de voturi. Cred că mai este de lucrat la el, pentru că, în 2009, Marea Neagră nu era pe harta UE. Credeau că dacă frontiera UE a ajuns la Marea Neagră, totul este în regulă. Cred că regretă amarnic anii în care nu s-au arătat interesaţi de problemele Mării Negre şi au dat acum nas în nas cu ele. Între timp, s-a adoptat o strategie pe Marea Baltică. Raportul meu a fost adoptat de PE, Comisia Europeană trebuie să însuşească raportul şi pe baza raportului se fac o suită de directive. CE nu a făcut până acum aşa ceva. A ezitat şi acum a început să devină foarte interesată de Marea Neagră. Sigur, va fi mai greu acum, când în Marea Neagră a izbucnit balamucul. De exemplu, în raportul meu, una dintre propuneri era revenirea la proiectul de autostradă în jurul Mării Negre. De asemenea, vorbim şi de stabilirea unor standarde de operare a porturilor, în ceea ce priveşte terminalele. Raportul îţi dă numai cadrul. După aceea, specialiştii CE îl ia la bani mărunţi şi îl transformă în prevederi concrete, pe fiecare zonă de lucru", a declarat Ungureanu, pentru "Replica".

Pe fondul conflictului izbucnit în Crimeea, Ungureanu consideră că raportul ar putea intra în "graţiile" Comisiei Europene şi, pe cale de consecinţă logică, procedurile de adoptare ar intra în regim de urgenţă: "Depinde de CE, de măsura în care se hotărăşte şi spune "da, este o prioritate politică". Speranţa mea este că lucrurile se vor mişca tocmai datorită presiunilor apărute recent, datorită situaţiei din Crimeea. Marea Neagră are şansa să devină o urgenţă pe agenda CE. Sigur, este oarecum un caz nefericit, pentru că acesta este "norocul" nostru, trebuie să se întâmple ceva foarte rău, pentru ca la Bruxelles să se mişte ceva", a concluzionat Ungureanu, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369