REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Unioniştii au dat năvală la şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova

Unioniştii au dat năvală la şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova

Replica API 23 septembrie 2015 | 00:00 211

Cu incidente!

Cu incidente!

Marţi a avut loc şedinţa comună a guvernelor din cele două state româneşti, România şi Republica Moldova. Cele două instituţii au început sesiunea de lucru de la ora 12.00, într-un hotel din staţiunea Neptun, prilej de care unioniştii români şi basarabeni au profitat pentru a participa la discuţii. Şedinţa a fost întâmpinată de 200 de tineri unionişti, 150 dintre ei veniţi de la Chişinău, special pentru acest eveniment, din organizaţiile Acţiunea 2012 şi Tinerii Moldovei. Marţi, au avut acelaşi mesaj: Unirea.

Au avut şi solicitări şi întrucât au fost plasaţi la peste 100 de metri de intrarea în hotel, într-o parcare, manifestanţii au forţat cordoanele şi s-au îndreptat spre hotel, unde au scandat infernal şi au solicitat oficialităţilor să le fie primită o delegaţie. „Nu trebuie să ţinem discursuri de motivare, pentru că dacă suntem aici suntem suficient de motivaţi. Cred că vom reuşi să transmitem astăzi un mesaj suficient de puternic. Haideţi să fim uniţi, haideţi să strigăm tare să ne facem auziţi, haideţi să ne spunem şi să ne impunem punctul de vedere şi să luptăm mai departe pentru Unire, aşa cum am făcut şi până acum!”, a spus reprezentantul asociaţiei Tinerii Moldovei, Anatol Ursu.

George Simion, liderul platformei unioniste Acţiunea 2012, a primit recent o veste bună: i s-a ridicat interdicţia de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Cu această ocazie, tonul său a fost mult mai acid marţi, fiind hotărât să poarte o discuţie cu guvernanţii. „Este o manifestaţie pentru Unire, aşa cum au avut loc până acum zeci de acţiuni, inclusiv în Chişinău, când au ieşit zeci de mii de oameni în stradă!

Acum, într-o zi de muncă, au venit sute de oameni de pe ambele maluri ale Prutului, pentru a cere un lucru: o agendă a Unirii, clară, până în 2018! Altfel, vorbim de împrumuturi care nu sunt garantate în nici un fel, nu avem nici o siguranţă că nu investim în mafia de la Chişinău. Vrem Unire, acum, printr-un plan bine stabilit, prin interconectare energetică, o monedă unică sub BNR, pentru că BNM tocmai a pierdut un miliard de dolari şi o politică externă şi de apărare comună. Astea sunt solicitările noastre şi de aceea suntem aici.

Jandarmii voiau să ne ţină la un kilometru distanţă, să nu ne întâlnim cu miniştrii şi prim-miniştrii celor două state româneşti. Noi am venit aici să ne audă şi să conştientizeze că dacă vor să rămână cu ceva în istorie trebuie să facă Unirea! Altă şansă nu au! Vor rămâne în istorie ca nişte hoţi, care au putrezit în puşcărie! Ei probabil se sperie de proteste, dar acesta nu este un protest contra, este un protest pro! Noi susţinem ce se întâmplă înăuntru! Suntem foarte de acord cu ce se întâmplă aici, vrem cât mai multe şedinţe comune!”, a spus George Simion, pentru „Replica”.

Au participat şi constănţeni!

Constănţenii nu au lipsit de la acţiunile unioniste în ultima perioadă. Au fost prezenţi şi la startul Marşului lui Ştefan cel Mare de la Chişinău şi nu puteau absenta nici marţi, la Neptun. Pe plan local organizarea a purtat amprenta lui Codruţ Burdujan. „Toţi respirăm aerul românesc! Ei (guvernanţii - n.r.), nu! Ei ne sfidează, ne-au tratat cu duşmănie de la bun început, i-au sfidat pe aceşti tineri care au venit tocmai de la Chişinău. Ne-au sfidat pe noi, pe presa locală, au adus jurnalişti acreditaţi pe raţiuni doar de ei ştiute.

Ne provoacă prin sfidarea lor şi ne umilesc! Aşa cum au făcut de când şi-au luat aceste mandate... (...) Raţiunea Unirii nu trebuie explicată în nici un fel. Acest teritoriu este unul singur, este vorba de românii noştri care au rămas dincolo de sârma ghimpată. Înainte de a vorbi de refugiaţi, trebuie să vorbim de ce se întâmplă cu soarta românilor din teritoriile ocupate, din teritoriile din Ucraina, trimişi spre front şi ameninţaţi de batalioane împotriva propriei lor ţări”, a spus Burdujan, pentru „Replica”.

Organizarea de la Neptun a autorităţilor guvernamentale a fost de departe una lamentabilă. Controale excesive şi zeci de instituţii media fiind interzise să participe la conferinţa de presă. De altfel, unioniştii au fost cât pe-aci să nu discute cu nimeni! Într-un final, a fost acceptată o delegaţie a lor, formată din şase persoane, care au discutat cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop.

Şedinţa comună a celor două guverne a fost stabilită în timpul vizitei de pe 27 august a.c. la Chişinău a premierului Victor Ponta. „În primul rând, a existat o discuţie neoficială, anterior, astăzi ea este oficială, şi priveşte decizia guvernului României de a propune Parlamentului României, în egală măsură, Guvernul Republicii Moldova, Parlamentului de la Chişinău, un acord privind o asistenţă financiară rambursabilă, în valoare de 150 de milioane de euro, pe o perioadă de cinci ani, între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova.

Este o perioadă dificilă prin care Republica Moldova trece acum din punct de vedere financiar şi bugetar, până la momentul la care va avea un acord cu instituţiile financiare internaţionale - FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană-, aşa cum am avut şi noi în anii trecuţi”, a spus Ponta după întrevederea cu guvernul Republicii Moldova.

„România a devenit anul trecut principalul partener comercial al Republicii Moldova, volumul schimburilor comerciale depăşind suma de 1,2 mld USD. Acestă tendință este în creștere. România trebuie să devină unul dintre principalii investitori, nu numai parteneri comerciali. În acest sens, am demarat un proces de ajustare a legislației în vigoare ca întreprinderile românești în domeniul construcției și proiectării să nu mai treacă o acreditare anevoiasă în Republica Moldova. Am mulţumit d-lui prim-ministru Victor Ponta pentru menţinerea ţării noastre, şi în anul 2016, în lista statelor beneficiare de asistenţă, acordată prin intermediul Asistenţei pentru Dezvoltare.

Implementarea serviciului medical de urgenţă SMURD în Republica Moldova, reabilitarea Institutului Mamei şi Copilului, renovarea unor obiective culturale din patrimoniul naţional, renovarea şi dotarea grădiniţelor, şi multe alte proiecte importante, denotă vădit consistenţa şi pragmatismul cooperării între statele noastre. Este îmbucurător faptul că întâlnirea de astăzi s-a finalizat cu semnarea unor acorduri importante, care vin să completeze şi să consolideze şi mai mult cadrul juridic bilateral”, a spus, la rândul său, premierul moldovean, Valeriu Streleț.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614