REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Universitatea Maritimă se scaldă în ape tulburi: filiala deschisă în Kazahstan, un proiect eşuat?

Universitatea Maritimă se scaldă în ape tulburi: filiala deschisă în Kazahstan, un proiect eşuat?

Replica API 27 septembrie 2013 | 00:00 147

Prorectorul Panait susţine că n-a pierdut contractul, în ciuda scandalului de mită

Prorectorul Panait susţine că n-a pierdut contractul, în ciuda scandalului de mită

După ce au avut loc mai multe percheziţii la Universitatea Maritimă din Constanţa, într-un caz de mită, ulterior lectorul Emilian Costache fiind arestat, multe zvonuri apar la orizont. Un absolvent al UMC a contactat redacţia cotidianului "Replica", menţionând că unitatea de învăţământ a pierdut contractul cu Kazahstan, acolo unde îşi deschisese o filială, prin urmare a pierdut fonduri importante. De cealaltă parte, prorectorul Cornel Panait a spus că nu este vorba de aşa ceva!

"Din pricina faptelor de corupţie apărute la Universitatea Maritimă din Constanţa, partenerii acesteia din Kazahstan, de la Caspian State University of Technology din Aktau, au anulat contractul pentru filiala deschisă de UMC de acolo.În acest fel UMC pierde o suma de peste 100.000 USD/an, pe care trebuia să-i primeasca pentru susţinerea cursurilor şi a examenelor la secţia maritimă de la această universitate kazahă. În acest an la UMC au venit de acolo, pentru evaluare şi informare, mai multe persoane, care se pare că au făcut un raport nefavorabil universităţii constănţene, din cauza problemelor legate de situaţia slabei pregătiri a absovenţilor, a corupţiei generalizate din această instituţie de stat", a transmis un absolvent al unităţii de învăţământ, care susţine că vorbeşte în numele a mai multor persoane. Însă, situaţia a fost clarificată de către prorectorul Universităţii Maritime Constanţa, Cornel Panait, după cum urmează: "Ca să pierzi un contract, trebuie să fie nişte notificări, să fie ceva. Problema este următoarea: contractul nostru cu Kazahstanul era unul care funcţiona foarte bine la nivel de imagine, pentru că eram prima universitate care deschisese o filială într-o ţară străină. Noi, însă, ca şi universitate, nu câştigam nimic, decât imaginea, pentru că singurele plăţi care se făceau acolo erau către profesorii care ţineau ore. Universitatea nu primea bani, ţinea ore acolo şi consolida, făcea o chestie aşa cum era pe vremea comunismului de a ajuta oamenii de acolo să-şi facă acele cursuri de marină. Momentul acesta este unul în care, în Kazahstan, s-a numit un nou rector, de vreo două - trei luni, motiv pentru care noi am dorit să negociem cu el contractul pentru că nu mi se pare corect şi normal ca o universitate care îşi multiplică cifra de afaceri trimiţând profesori acolo să nu câştige nimic din chestia asta. Am schimbat o serie întreagă de mesaje cu el, inclusiv prin Ambasada Kazahstanului la Bucureşti şi deocamdată situaţia este în analiza lor şi a Guvernului de acolo", a declarat, pentru "Replica", Panait. În plus, acesta a mai specificat şi faptul că pe o bună parte din locurile din Kazahstan au fost înmatirculaţi studenţi nigerieni, care urmează să vină să studieze la Constanţa. "O parte din locurile din Kazahstan le-am adus la Constanţa pentru că acum, chiar astăzi (joi, 26 septembrie - n.r.) am primit actele de identitate ale celor 200 de studenţi nigerieni care vor studia la noi. Şi atunci, pe o parte din locurile de acolo, am înmatriculat nigerieni", a mai spus Panait.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614