REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Universitatea Ovidius a lansat un program anticorupție. Rugină: "Educaţia nu este o marfă!"

Universitatea Ovidius a lansat un program anticorupție. Rugină: "Educaţia nu este o marfă!"

Replica API 21 februarie 2015 | 15:28 282

Rectorul Universităţii Ovidius, dr. Sorin Rugină, pledează pentru un mediu academic curat. Astfel, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație din data de 18 februarie a.c., s-a votat, în unanimitate, implementarea programului anticorupție intitulat „Apel pentru un mediu academic curat”.

La doi ani de la arestarea fostului rector Dănuţ Tiberius Epure pentru luare de mită, Universitatea Ovidius din Constanţa a suferit o nouă lovitură care i-a afectat grav imaginea. Turnătorul lui Epure, profesorul universitar Gheorghe Ţarălungă, a fost prins recent de DNA luând mită 200 euro de la un student străin pentru promovarea unui examen.

Astfel, mesajul lansat de conducerea Universității și preluat de toate facultățile, departamentele se adresează deopotrivă cadrelor didactice, angajaților, dar și studenților.

În cadrul programului, în Universitate vor fi împărțite afișe cu mesajul „Nu Corupției! Un mediu academic curat!”, iar studenții vor înmâna profesorilor pe care îi consideră corecți în actul de educație ecusoane cu însemnele specifice programului.

Misiunea va reveni Senatului studențesc, care, în ședința Consiliului de Administrație din data de 18 februarie și-a stabilit componența, și anume câte doi studenți din fiecare facultate, cu mediile cele mai mari.

Apelul pentru „Un mediu academic curat” lansat de rectorul Sorin Rugină este următorul:

Dragi profesori, dragi studenți,

Am venit în universitate cu misiuni diferite, dar cu acelaşi scop - educaţia. Noi, profesorii, avem menirea de a oferi cunoştinţe prin toate mijloacele didactice avute la dispoziţie (cursuri, seminarii, lucrări practice, stagii, module) iar voi, studenţii, să vi le însuşiţi prin frecventarea cursurilor, seminariilor, stagiilor şi, mai ales, prin studiul individual. Această relaţie liniară, precis conturată, stabilită istoric, se finalizează prin probarea succesului acţiunilor educative prin intermediul diferitelor forme de verificare a cunoştinţelor (examene, colocvii etc),menite a ierarhiza valorile, a stimula competiţia şi a oferi angajatorilor forţa de muncă competentă, aptă de perfecţionare continuă. Cu cât mecanismul educativ funcţionează mai bine şi mai eficient, cu atât universitatea este mai valoroasă, mai bine cotată, mai atractivă, şi cu o inserţie superioară (înaltă) a absolvenţilor în piaţa muncii. Iată raţiunea clasificării universităţilor şi dorinţa fiecăreia dintre ele de a se situa cât mai sus, între primele 500 din lume! Noi nu suntem printre primele 500 de universități din lume! Nu încă! Dar, dacă vom concepe parteneriatul nostru din această perspectivă, putem spera! Vă invit colegial să respectaţi relaţia istorică profesor - student, din perspectiva academică a acumulării de cunoştinţe necesare dobândirii unor competenţe şi nu ca un act comercial. Educația nu este o marfă! Veniți alături de toți cei care doresc un mediu academic curat! Purtați ecusonul care vă apără de corupţie! Fii cinstit! Fii curat!”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367