REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Universitatea Ovidius îşi alege noul rector. De ce candidează Doina Catrinoiu

Universitatea Ovidius îşi alege noul rector. De ce candidează Doina Catrinoiu

Replica API 5 mai 2014 | 00:00 151

"Nu aveam cum să privesc detaşată spectacolul năruirii imaginii UOC"

"Nu aveam cum să privesc detaşată spectacolul năruirii imaginii UOC"

Ne mai desparte doar o săptămână de votul care va decide soarta Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC). Este o şansă fantastică pentru ca mediul universitar constănţean să-şi recapete aura de respectabilitate, o şansă ca lucrurile să reintre pe făgaşul de linişte şi normalitate. Trei persoane s-au înscris în cursa pentru postul de rector al instituţiei de învăţământ superior de stat: Doina Catrinoiu, Ana Rodica Stăiculescu şi Sorin Rugină. Cotidianul "Replica" de Constanţa a prezentat, în ediţiile anterioare, CV-urile celor trei, precum şi pasaje din proiectele celor trei. Azi, vă vom prezenta o parte dintr-un interviu realizat cu unul dintre candidaţi: Doina Catrinoiu, prima de altfel care şi-a anunţat intenţia de a prelua frâiele universităţii, cu scopul declarat de a readuce "stabilitatea şi liniştea din Universitate". Reamintim că, potrivit calendarului de alegeri pentru desemnarea noului rector, până pe data de 9 mai se desfăşoară campania oficială de promovare a programelor manageriale, iar în data de 12 mai au loc alegerile pentru desemnarea unui nou rector.

Reporter: Doamnă Prof. Doina Catrinoiu, aţi fost prima dintre membrii comunităţii academice din UOC care şi-au declarat public intenţia de a candida la funcţia de rector. Explicaţi motivele care v-au determinat, atunci şi acum, să vă înscrieţi în această competiţie?

Doina Catrinoiu: Sunt cadru didactic al UOC de peste 20 de ani. Nu am pretenţia de a fi numită fondator, dar am datoria morală de a apăra şi de a susţine adevăratele valori care au făcut posibilă apariţia acestui lăcaş de învăţământ superior în spaţiul geo-strategic dobrogean. Este evident că nu aveam cum să privesc detaşată spectacolul năruirii imaginii universităţii. Simţeam că greşeala unui singur om nu trebuie să fie lăsată să planeze asupra întregii instituţii. UOC nu este doar o emblemă, nu este doar o sumă de clădiri, terenuri etc., ci este alcătuită din oameni pe cât de valoroşi pe atât de diferiţi, însă oameni - mai exact - dascăli şi cercetători care modelează caractere şi desăvârşesc personalităţi. Ei bine, pentru toţi aceşti colegi ai mei, dar şi pentru toţi colegii care astăzi nu mai sunt printre noi, am simţit că este nevoie să acţionez. Einstein spunea că acela care are privilegiul de a şti, are datoria de a acţiona.

Rep.: Aţi afirmat că atuul faţă de contracandidaţii dvs. la funcţia de rector UOC este programul managerial. Precizaţi-ne câteva argumente în acest sens.

D.C.: Programul managerial oferă posibilitatea tuturor membrilor comunităţii să-şi construiască motivaţia necesară pentru transpunerea în concret a posibilităţilor universităţii de a se dezvolta într-un climat de stabilitate şi încredere în viitor. Dinamic, flexibil şi adaptabil noilor cerinţe ale pieţei muncii, programul conferă universităţi inoastre o competitivitate strategică, prin adoptarea unui comportament antreprenorial şi a unui management strategic. Programul este structurat în 6 axe prioritare, focalizându-se pe indicatori şi acţiuni care favorizează atingere arezultatelor preconizate, şi anume:

1. Atractivitate şi excelenţă în oferta de formare (iniţială şi continuă);

2. Excelenţă în cercetare;

3. Educaţie pentru carieră şi integrare socio-umană;

4. Internaţionalizare, gândire globală şi acţiune locală;

5. Responsabilitate, transparenţă şi eficienţă în guvernare.

Excelenţă în viaţa universitară se obţine doar prin construirea de mecanisme adecvate de implementare a strategiilor de adaptare dinamică a universităţii la mediul extern european. Aceasta înseamnă totodată evaluarea obiectivă a avantajelor competitive, a riscurilor asociate şi a obstacolelor. În prezent, misiunea UOC este de educaţie şi de cercetare ştiinţifică. Însă, asumarea acestei misiuni presupune exprimarea valorilor fundamentale promovate de managementul academic şi articularea proactivă a obiectivelor strategice.

Rep.: Ce înţelegeţi prin obiectiv strategic?

D.C.: În programul meu managerial au fost identificate 6 obiective strategice pe care le-aş caracteriza global drept ţinte orientate spre ceea ce trebuie să fie realizat, definindu-se inclusiv momentul când evaluarea şi cuantificarea lor devin posibile. Ele condensează determinările fundamentale prin care studenţii şi cadrele didactice îşi regăsesc propriile interese, devenind motivante în efortul necesar de implementare a strategiilor care duc la obţinerea rezultatelor preconizate. Evident, obiectivele prioritare se descompun în obiective sectoriale, urmărindu-se astfel distribuirea responsabilităţilor în realizarea lor. Mi se pare extrem de important ca fiecare membru al comunităţii academice să fie încrezător în propriile capacităţi de a satisfice aşteptările explicite şi implicite ale societăţii actuale. Orientarea spre performanţă, demnitatea profesională şi respectul reciproc sunt intrinsec legate de statutul cadrului didactic universitar. Responsabilitatea şi iniţiativa sunt vitale pentru dezvoltarea armonioasă a oricărei instituţii de învăţământ superior. Predictibilitatea în propriul viitor presupune strategii credibile şi coerente care să reflecte clar şi realist propriile resurse şi constrângeri.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218