REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Universitatea "Ovidius" lansează 2.000 de lampioane pe plaja Modern! ONG-urileobiectează!

Universitatea "Ovidius" lansează 2.000 de lampioane pe plaja Modern! ONG-urileobiectează!

Replica API 25 martie 2017 | 00:00 493

Universitatea “Ovidius” din Constanța organizează prima serie de manifestări dedicate lui Publius Ovidius Naso în data de 25 martie. Cu această ocazie constănțenii sunt invitați să participe la o activitate ce implică lansarea de mii de lampioane.

Constănțenii sunt invitați să asiste la un spectacol organizat de Universitatea Ovidius din Constanța care constă în lansarea de lampioane. Mai exact, evenimentul se petrece pe plaja Modern, în zona blocului turn, în timpul Orei Pământului, între orele 20.30 și 21.30, se vor stinge luminile și se vor lansa 2.000 de lampioane pregătite în semn de omagiu pentru cei 2.000 de ani de la moartea poetului latin. “Evenimentele ce urmează a fi inițiate în luna aprilie vor fi communicate, în curând, pe site-ul și pe pagina de facebook “Anul Ovidius””, au declarat reprezentanții Universității "Ovidius" Constanța.

În replică, asociațiile nonguvernamentale din Constanța și-au precizat nemulțumirea legată de astfel de manifestație ce implică lansarea de lampioane. Aceștia consideră că aprinderea de lampioane într-un parc poate declanșa un incendiu. Concret, reprezentanții ONG Mare Nostru declară astfel de evenimente ca fiind extrem de periculoase și îndeamnă constănțenii să nu aprindă lampioanele.

“Dragilor, insistăm să uitați de lampioane, în parc! Este ILEGAL, dar şi foarte periculos. Ne dorim un eveniment frumos, relaxant pentru toată lumea, fără neplăceri.”, spun reprezentanții ONG Mare Nostrum.

Reprezentanții Universității Ovidius din Constanța au declarat pentru Replica de Constanța că dețin autorizație ISU pentru organizarea evenimentului ce implică lansarea de lampioane și susțin că au asigurat măsurile pentru evitarea oricărui pericol. De asemenea, nu se dorește “un război” între asociațiile nonguvernamentale și universitate.

Ce condiții potrivit legii trebuie să îndeplinească activitățile de lansare a lampioanelor?

Cu toate acestea, potrivit legislației privind apărarea împotriva incendiilor, acest tip de activitate nu necesită emiterea de avize sau autorizații privind securitatea la incendiu, respective emiterea de acorduri cu privire la desfășurarea acestora din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

La nivel internațional s-a constatat că lampioanele zburătoare au constituit surse de producer a incendiilor la construcții, în general înalte și foarte înalte precum balcoane, copertine, terase, etc., la vegetație uscată și la păduri. Totodată, acestea au constituit pericole pentru aeronave, spre exemplu la o aeronavă din zona Sanya din China.

Având în vedere cele mai sus menționate, pentru desfășurarea în condiții de siguranță a evenimentului, ISU recomandă: solicitarea unor puncte de vedere cu privire la lansarea lampioanelor zburîtoare la Unitatea de Control a Traficului Aerian din cadrul aeroportului cel mai apropiat de locul evenimentului, precum și de la organele de poliție rutieră. De asemenea, se recomandă solicitarea de informații cu privire la starea vremii în zona vizată, la data desfășurării evenimentului de la ANM.

În situația desfășurării evenimentului pompierii din cadrul ISU recomandă respectarea instrucțiunilor producătorului de utilizare în siguranță a lampioanelor zburătoare. Acestea vor fi lansate doar de către persoane adulte responsabile și nu se vor lansa la o distanță mai mică de 10 km de orice aeroport sau cale rutieră circulată, lumina acestora putând fi interpretată ca un semnal luminous ce poate deruta ori distrage atenția piloților sau conducătorilor auto.

Nu în ultimul rând, conform prevederilor ISU, se asigură locul de desfășurare a evenimentului cu mijloace de stingere adecvate pentru a se putea acționa operativ în caz de incendiu.

Potrivit prevederilor articolului 5 din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, persoanelor fizice și juridice răspund potrivit legii, de stabilirea și aplicarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, precum și de consecințele producerii incendiilor.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine sa lanseze MII de lampioane, cand intr-un an de zile nu vin la cursuri atatia studenti??
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614