REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Universitatea Ovidius scoate la concurs 7.000 de locuri

Universitatea Ovidius scoate la concurs 7.000 de locuri

Replica API 22 iunie 2011 | 00:00 163

Interviu cu rectorul Victor Ciupină

Interviu cu rectorul Victor Ciupină

După finalizarea examenului de bacalaureat, absolvenţii claselor a XII-a mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru alegerea unei facultăţi. Ca-n fiecare an, cele mai multe locuri sunt disponibile, desigur, la Universitatea Ovidius. Despre oferta educaţională, condiţii şi alte aspecte, am discutat cu rectorul instituţiei, prof. univ. dr. Victor Ciupină.

Reporter: Domnule rector, câte locuri sunt scoase la concurs anul acesta?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a pus la dispoziţia universităţii noastre 1.380 de locuri la forma de învăţământ fără taxă şi 5.848 la cu taxă. Dintre acestea, 18 locuri sunt destinate candidaţilor de etnie romă, iar patru absolvenţilor care provin din Republica Moldova. Spre deosebire de anii precedenţi, când numărul locurilor scoase la concurs rămânea la latitudinea senatului universităţii, anul acesta numărul este limitat prin prevederile prin care ARACIS-ul le-a stabilit atunci când s-a acordat autorizarea pentru programele de studii. Drept urmare, dacă la un program de studii, ARACIS-ul a arătat că universitatea poate şcolariza o sută de studenţi, acest lucru înseamnă că, dacă la forma de studiu fără taxă au fost aprobate de MECTS 20 de locuri, restul de 80 pot fi ocupate la cu taxă.

Rep.: Admiterea va decurge după aceleaşi criterii ca în anii anteriori?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: Examenul de admitere se va desfăşura şi anul acesta în două sesiuni. Prima va avea loc luna viitoare, iar cealaltă, dacă nu vor fi ocupate toate locurile, în septembrie. Singura diferenţă faţă de anii anteriori este că în iulie vor intra în examen doar absolvenţii claselor a XII-a. Cei care vor să se înscrie la master sau doctorat vor fi nevoiţi să aştepte până la toamnă. Cifrele de şcolarizare pentru forma de studii masterale şi doctorale le vom afla abia după clasificarea universităţii.

Rep: Despre ce clasificare este vorba?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: Toate unităţile de învăţământ superior vor fi împărţite în scurt timp în trei categorii: universităţi de cercetare avansată şi educaţie (categoria I), universităţi de cercetare şi educaţie (categoria II) şi universităţi de educaţie (categoria III). Trebuie să menţionez faptul că prin hotărârea Senatului, Universitatea Ovidius şi-a propus să fie încadrată în categoria I.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre admiterea propriu-zisă şi taxele de şcolarizare?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: După înscrierile care vor avea loc între 9-19 iulie, între 20-28 iulie se desfăşoară probele de concurs, acolo unde este cazul. Este vorba despre facultăţile de Litere, Medicină Generală, Medicină Dentară, Farmacie, Educaţie Fizică şi Sport, Psihologie, Teologie. Pentru celelalte, admiterea se va face pe bază de dosare. Specializările au rămas aceleaşi de anul trecut. Noutatea pentru anul 2011-2012 face referire la calitatea procesului de instrucţie al studenţilor, în condiţiile în care universitatea se declară o universitate de cercetare avansată şi educaţie. Referitor la taxe, acestea s-au menţinut, în principiu, la acelaşi nivel ca-n 2010 şi sunt cuprinse între 1.800 şi 5.500 de lei la Medicină Dentară.

Rep.: Câte cămine au la dispoziţie studenţii din toamnă?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: Ca şi anul trecut, noi venim în sprijinul tinerilor cu cinci cămine. Tot pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale studenţilor, vom da în folosinţă un nou cămin, care vine să compenseze pierderea căminului-internat de la Liceul Energetic, unde ne-a expirat contractul de închiriere. Capacitatea totală de cazare va fi de 1.800 de locuri, iar din experienţa anilor trecuţi trebuie să spun că numărul locurilor de cazare va fi suficient pentru a acoperi toate solicitările.

Rep.: Ce planuri aveţi pentru viitor?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: Noi am pus întotdeauna un mare accent pe dezvoltarea laboratoarelor existente, dar şi pe înfiinţarea altora noi în domenii de vârf, cum ar fi nano-structurarea materiei, energii neconvenţionale sau metode noi de îmbunătţire a tehniciilor în medicină (celule stem etc). De asemenea, finalizăm lucrările la biblioteca virtuală, care le va permite studenţilor să navigheze în orice altă bibliotecă din lume.

Rep.: Ce înseamnă referendumul care va avea loc în cursul zilei de astăzi?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: Ştim bine că acum ne ghidăm după o altă lege a învăţământului, numită Legea Educaţiei Naţionale, care prevede două modalităţi de stabilire a rectorului unei universităţi. Drept urmare, cele două modalităţi sunt, fie prin concurs, în faţa unei comisii, fie prin vot universal şi direct. Trebuie precizat că au drept de vot toate cadrele didactice cu carte de muncă din cadrul universităţii. Referendumul în cazul Universităţii Ovidius va avea loc între orele 08.00 şi 20.00, unde au fost organizate trei secţii de votare, iar în urma referendumului va fi stabilită care va fi modalitatea de alegere a rectorului pentru luna martie 2012.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102