REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Universitatea Oxford anunță că a produs un nou vaccin: Va schimba lumea!

Universitatea Oxford anunță că a produs un nou vaccin: Va schimba lumea!

Replica API 12 septembrie 2022 | 00:00 662

Un vaccin împotriva malariei care are potenţialul de ”a schimba lumea” a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford, relatează BBC. Echipa se aşteaptă ca vaccinul să fie lansat anul viitor, după ce studiile au demonstrat o protecţie de până la 80% împotriva malariei.

De asemenea, vaccinul este ieftin şi există deja o înţelegere pentru a produce peste 100 de milioane de doze pe an. Organizaţia de caritate Malaria No More a anunţat că progresele recente în ceea ce priveşte malaria înseamnă că mortalitatea în rândul copiilor cauzată de malarie ar putea lua sfârşit ”în timpul vieţii noastre”, scrie news.ro.

A fost nevoie de mai mult de un secol pentru a dezvolta vaccinuri eficiente, deoarece parazitul malariei, care este răspândit de ţânţari, este spectaculos de complex şi evaziv. Este o ţintă în mişcare constantă, care se schimbă în interiorul corpului, ceea ce îngreunează imunizarea. Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a aprobat utilizarea primului vaccin împotriva malariei în Africa. Vaccinul este dezvoltat de gigantul farmaceutic GSK. Cu toate acestea, echipa de la Oxford susţine că abordarea lor este mai eficientă, iar vaccinul poate fi produs la o scară mult mai mare, citează stiripesurse.ro.

Rezultatele studiilor realizate asupra a 409 copii din Nanoro, Burkina Faso, au fost publicate în Lancet Infectious Diseases şi prezintă trei doze iniţiale urmate de un rapel un an mai târziu, care oferă o protecţie de până la 80%. ”Credem că aceste date sunt cele mai bune de până acum în domeniu cu privire la orice vaccin împotriva malariei”, a spus profesorul Adrian Hill, director al Institutului Jenner. Echipa va începe procesul de aprobare a vaccinului în următoarele săptămâni, dar o decizie finală va depinde de rezultatele unui studiu mai amplu care va implica 4.800 de copii şi care va avea loc înainte de sfârşitul anului.

Cel mai mare producător de vaccinuri din lume - Serum Institute din India - este deja pregătit să producă peste 100 de milioane de doze pe an.

Profesorul Hill a spus că vaccinul - numit R21 - ar putea fi produs pentru ”câţiva dolari” şi ”într-adevăr am putea urmări o reducere foarte substanţială a acestei poverii îngrozitoare a malariei”.

”Sperăm că acesta va fi implementat şi disponibil şi va salva vieţi, cu siguranţă până la sfârşitul anului viitor”, a adăugat el.

Malaria a fost unul dintre cele mai mari flageluri ale omenirii timp de milenii şi continuă să ucidă în mare parte bebeluşi şi sugari. Boala ucide mai mult de 400.000 de persoane pe an, chiar şi în urma progreselor înregistrate cu ajutorul cu plaselor de pat, insecticidelor şi medicamentelor.

Acest vaccin împotriva malariei este al 14-lea la care a lucrat profesorul Katie Ewer la Oxford, deoarece ”nu este precum Covid-ul, unde avem şapte vaccinuri care vor funcţiona... este mult, mult mai greu”.

Ea a declarat pentru BBC că a fost ”incredibil de satisfăcător” să ajungă atât de departe şi ”realizarea potenţială pe care ar putea-o avea acest vaccin dacă ar fi lansat ar putea schimba într-adevăr lumea”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614