REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Universităţile de stat din Constanţa, cu mascaţii la uşă: viitorii marinari, duşi la Parchet să spună ce şpagă au dat la examene

Universităţile de stat din Constanţa, cu mascaţii la uşă: viitorii marinari, duşi la Parchet să spună ce şpagă au dat la examene

Replica API 20 septembrie 2013 | 00:00 154

Unul dintre cei vizaţi de anchetă a ieşit de la audieri cu cagula pe faţă!

Unul dintre cei vizaţi de anchetă a ieşit de la audieri cu cagula pe faţă!

Jale mare la Constanţa în unităţile de învăţământ superior de stat! După "cutremurul" din Universitatea Ovidius, soldat cu arestarea lui Dănuţ Epure (rector la acea dată) pentru luare de mită, iată că procurorii au descins, ieri, la Universitatea Maritimă din Constanţa. Aici, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, alături de ofiţerii DGA, au efectuat percheziţii încă de la orele dimineţii. Este vorba tot de mită, din câte se pare mai mulţi profesori ar fi acceptat bani de la studenţi pentru a le trece note mai mari la examene, sau chiar ar fi permis ca altcineva să dea examenul în locul adevăraţilor studenţi. Printre profesorii săltaţi se află şi lectorul Emilian Costache, de la Departamentul de Ştiinţe fundamentale şi umaniste. În plus, se pare că vinerea trecută s-a încercat realizarea unui flagrant, dar a eşuat, de unde şi descinderile de joi, 19 septembrie.

Clădirea Universităţii Maritime Constanţa a fost călcată joi dimineaţa de mascaţi. Au fost verificate o serie de acte, câţiva profesori fiind suspectaţi de fraudare a unor examene. "Este o activitate în curs de derulare, unele percheziţii abia au început, însă nu putem să spunem mai multe acum. Este vorba despre o situaţie posibilă de corupţie. Se verifică documente", a declarat, pentru "Replica", Sarmizia Fetcu din cadrul Biroului Informare şi Relaţii Publice al Direcţiei Generale Anticorupţie, în dimineaţa de joi. Mai exact, au fost verificate cataloagele din semestrul II şi au fost audiaţi mai mulţi profesori suspectaţi că ar fi primit mită pentru a trece note mai mari studenţilor sau chiar ar fi permis ca altcineva să susţină examenele în locul lor. Tot în dimineaţa de joi s-au efectuat şi percheziţii domiciliare la un profesor şi trei studenţi. De asemenea, se vehiculează şi faptul că totul ar fi pornit de la un protest al studenţilor care s-au trezit repetenţi peste noapte şi cereau conducerii UMC o nouă sesiune de examen, însă este doar o presupunere. Prorectorul Cornel Panait, aflat în instituţie în timpul percheziţiilor, a declarat că este o anchetă în derulare, coordonată de Parchetul de la Curtea de Apel şi ofiţeri de la DGA, dar dacă profesorii vor fi găsiţi vinovaţi, vor fi excluşi din învăţământ. "Suspiciunea care planează este că anumiţi profesori de la universitate au acordat note anumitor studenţi fără ca acestea să fie reale. Adică ei au luat note mai mari deşi nu le meritau. Argumentul pentru care ar fi luat notele mai mari ar fi mita. A doua variantă care se are în vedere este înlocuirea studenţilor care urmau să dea examen cu un alte personaje care pot fi studenţi din alt an, studenţi din acelaşi an, dar care ştiau materia mai bine, sau chiar absolvenţi. Se au în vedere sesiunile din iunie-iulie şi septembrie 2013, sesiunea de restanţe. În momentul de faţă nu cunosc materiile, dar numărul acestora este de 12-13 materii. Dacă discutăm de acest număr de materii, în cadrul UMC sunt oameni care susţin două-trei discipline. Asta nu înseamnă că este vorba de 14 profesori, ci poate că de 5. Nu există o departajare pe facultăţi, o abordare globală a universităţii, deci pe ambele facultăţi. Nu ştim despre câţi studenţi este vorba şi nici despre ce sume. Tot ce ştim este că ni s-a adus la dispoziţie mandatul de punere la dispoziţie a documentelor", a spus oficialul UMC. Întrebat ce se va întâmpla cu profesorii dacă vor fi găsiţi vinovaţi, prorectorul a spus că vor fi excluşi din învăţământ, pentru că nu există absolut nici un pretext în a lua mită în vederea promovării unui examen. În acest moment profesorii nu sunt puşi sub acuzare. Întrebat dacă vor fi reluate examenele în cazul în care se descoperă că examenele au fost fraudate, Cornel Panait crede că nu este cazul de aşa ceva şi că este vorba doar de câţiva studenţi, poate chiar unul singur.

Cadrele universitare, cu cagulele pe faţă, la Parchet

După mai multe ore în care s-au derulat percheziţiile, timp în care nimeni nu a avut acces în universitate, spre disperarea studenţilor adunaţi pe la uşi, prezenţi pentru a-şi rezolva problemele, doi profesori şi trei studenţi au fost duşi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în vederea audierilor. Printre profesori se afla şi Emilian Costache, asupra căruia, în timpul percheziţiilor, s-ar fi găsit lucrări de examen ce-l incriminează. O altă persoană, adusă odată cu Costache, a sosit la Parchet cu geaca pe cap, iar la plecare a refuzat să iasă din clădire până ce un jandarm i-a împrumutat o cagulă. Buna dispoziţie a fost la ea acasă, râzând şi glumind pe seama celor întâmplate. Încă nu se ştie dacă respectiva persoană era un cadru didactic sau student. Ceilalţi studenţi aduşi au spus că sunt în anul I şi nu ştiu motivul pentru care au fost săltaţi de acasă. Menţionăm că percheziţiile au avut loc la secretariat, unde s-au verificat cataloagele, baza electronică şi lucrările de examen din sesiunile iunie, iulie şi septembrie. Din câte se pare, materiile cu nereguli ar fi din cadrul Facultăţii de Navigaţie şi Electromecanică, la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă. "Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, împreună cu ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie efectuează percheziţii domiciliare la patru persoane suspecte şi în cadrul Universităţii Maritime Constanţa, cu privire la comiterea infracţiunilor de corupţie, în referire la fraudarea examenelor din sesiunile iunie şi septembrie 2013", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. În plus, se pare că vinerea trecută s-a încercat realizarea unui flagrant, vizat fiind cadrul universitar Emilian Costache, dar a eşuat, întrucât s-ar fi aflat, de unde şi descinderile de joi. Până la finalul zilei, s-a luat decizia reţinerii lui Costache şi a 11 studenţi.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218