REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

UNTRR cere desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeană de punere în întârziere cu privire la normele referitoare la asigurarea RCA

UNTRR cere desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeană de punere în întârziere cu privire la normele referitoare la asigurarea RCA

Replica API 7 decembrie 2018 | 00:00 264

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită autorităţilor europene şi române desecretizarea scrisorii trimise de Comisia Europeană, de punere în întârziere cu privire la normele referitoare la asigurarea RCA, în caz contrar ar putea fi sprijinită o înţelegere neconcurenţială a companiilor de asigurări, potrivit unui comunicat al organizaţiei.

"Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului, Ministerului Finanţelor Publice (MFP), Ministerului Afacerilor Externe (MAE) şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeană (CE) în data de 19 iulie 2018 şi menţinerea legislaţiei actuale RCA, având în vedere comunicarea Consiliului Concurenţei din data de 4 decembrie 2018, de a sancţiona cu o amendă de 53 milioane euro companiile de asigurări pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA)", se spune în comunicat.

UNTRR consideră inadmisibilă abordarea Comisiei Europene de a secretiza o scrisoare cu impact financiar uriaş pentru 7,6 milioane de cetăţeni români şi ai Uniunii Europene şi solicită desecretizarea acesteia, în caz contrar Comisia Europeană s-ar putea face susceptibilă de susţinerea unor înţelegeri neconcurenţiale a companiilor de asigurări.

UNTRR menţionează că a semnalat încă din 2015 că asigurătorii RCA nu respectă legislaţia privind concurenţa şi a solicitat la acel moment plafonarea tarifelor RCA şi investigarea companiilor de asigurări, întrucât practicau în linie acelaşi tarif, de 5.000 de euro/ an pentru un autocamion sau autocar la clasa de bază B0.

"UNTRR solicită autorităţilor române şi Comisiei Europene sprijinirea formulei actuale de calcul a valorilor de referinţă RCA. Procentul actual al costurilor administrative de 25% din formulă sau alte componente pot fi analizate, pe bază de argumente puternice şi transparente, dar anularea aplicării acestei formule din legea existentă facilitează posibile practici de cartel pe piaţa RCA românească, în ciuda declaraţiilor ipocrite ale companiilor de asigurări în favoarea pieţei libere. În nici o piaţă liberă, toate companiile de asigurări nu vor putea creşte cu peste 700% valoarea de bază a tarifului RCA pentru autovehiculele comerciale în mai puţin de 3 ani", se spune în comunicat.

Organizaţia reaminteşte că în 2016 Comisia Europeană a sancţionat cartelul camioanelor, iar clienţii din toată Europa au căutat soluţii pentru recuperarea prejudiciului provocat de acesta.

"În mod similar, înţelegerea neconcurenţială de pe piaţa asigurărilor ar putea aduce un nou nivel al practicii în domeniul concurenţei pentru instanţe, casele de avocatură şi, posibil, pentru fondurile de investiţii din România, care ar dori să se implice în recuperarea prejudiciului provocat clienţilor RCA", se mai arată în document.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614