REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Untul de Shea și glicerina, esențiale pentru îngrijirea pielii bebelușului

Untul de Shea și glicerina, esențiale pentru îngrijirea pielii bebelușului

Replica API 24 august 2020 | 00:00 758

Contrar expresiei „piele fină de bebeluș”, atât de des întâlnită, se întâmplă, de multe ori, ca bebelușii să aibă diverse probleme de piele – de la banalele iritații de scutec, la piele atopică sau uscată și, chiar, eczemă. Aceste probleme apar pentru că pielea celui mic are nevoie de timp să se adapteze condițiilor de mediu din afara pântecului mamei, unde era protejat, în întregime, de lichidul amniotic, scrie doc.ro.

Factorii de mediu, precum razele solare și, respectiv, radiațiile ultraviolete, poluarea și praful din aer, precum și umiditatea, căldura sau frigul, toate pot influența în mod negativ pielea deosebit de sensibilă a bebelușului.

Din acest motiv este foarte important să ai grijă temeinică de pielea celui mic, prin hidratare și emoliere constantă. În acest sens, untul de Shea și glicerina sunt aliații tăi.

Ce este untul de Shea?

La fel ca uleiul de cocos, untul de Shea este o grăsime derivată dintr-o nucă africană, mai precis nuca de shea, care crește în copacii karite din centrul și vestul Africii. Untul de Shea (sau untul de karite) este folosit de către localnici de sute de ani, în îngrijirea pielii și părului, ca emolient natural și tratament pentru diverse afecțiuni, precum alergii, iritații și mușcături de insecte.

Untul de Shea are consistență solidă atunci când se află la temperatura camerei, dar se transformă în lichid odată ce e încălzit. Este compus, în principal, din acizi grași saturați (acizi palmitici, stearici, oleici și linoleici) și vitamine, în special din vitaminele A și E.

Beneficiile untului de Shea pentru pielea bebelușului

Untul de Shea are numeroase beneficii pentru pielea bebelușului. În primul rând, este un remediu local foarte bun pentru eczeme și iritații. Potrivit mai multor cercetări1 untul de Shea poate remedia semnificativ simptomele de eczema și dermatită atopică, atât timp cât este aplicat local mai multe zile la rând.

Proprietățile sale emoliente sunt, de asemenea, remarcabile, datorate, în mare parte, acizilor grași, dar și vitaminelor (mai ales vitaminele A și E) din compoziția acestuia. Așadar, untul de Shea este un remediu excelent atât pentru piele uscată, cât și pentru afecțiuni mai complexe, precum psoriazis.

Nu în ultimul rând, untul de Shea are proprietăți antiinflamatoare, așadar poate fi folosit în calmarea iritațiilor și mușcăturilor de insecte.

Precauții în folosirea untului de Shea

Înainte de a achiziționa un produs pe bază de unt de Shea pentru îngrijirea bebelușului este important să consulți lista de ingrediente, care poate conține factori iritanți, precum alcool, uleiuri esențiale, sulfați, parabeni sau parfum. Pielea bebelușului este deosebit de sensibilă, așadar este bine să eviți orice ingredient care poate avea potențial iritant sau alergenic.

Un alt aspect de luat în calcul este faptul că untul de Shea provine din nuci, așadar are potențial alergenic. Din acest motiv este indicat să faci un mic test tip patch, pe o bucățică mică de piele a micuțului, înainte de a aplica produsul pe tot corpul, pentru a te asigura că bebelușul nu este alergic la nucile de shea.

Ce este glicerina?

Un alt ingredient deosebit de util în îngrijirea pielii celui mic este glicerina. Aceasta este a treia cea mai des întâlnită substanță folosită în formularea produselor cosmetice, alături de apă și parfum.

Cunoscută și drept glycerol, glicerina poate fi derivată natural din surse animale sau vegetale sau poate fi creată în mod sintetic, în laboratoarele cosmetice. Glicerina se obține în mod natural prin hidroliza grăsimilor vegetale sau animale. Hidroliza reprezintă procesul chimic de desfacere a unei legături chimice din structura unei substanțe, la contactul cu apa.

Glicerina sintetică se obține printr-un procedeu chimic de sinteză a mai multor ingrediente, printre care petroleum, propylene și clorină. Deși glicerina a fost descoperită, în mod oficial, în 1778, aceasta există de dinainte de secolul XVIII. În acest sens avem dovada săpunurilor create din grăsimi animale în Sumeria Antică. În prezent, glicerina are peste 1.500 de întrebuințări și poate fi găsită atât în produse cosmetice, cât și în preparate alimentare.

Beneficiile glicerinei pentru pielea bebelușului

Glicerina are proprietăți umectante, acest lucru însemnând că are capacitatea de a atrage apa sau umiditatea din aer, ceea ce, pentru piele, înseamnă mai multă hidratare. De asemenea, glicerina se comportă ca un factor natural de hidratare a pielii, ceea ce o face să fie compatibilă cu toate tipurile de piele, fără a da iritații sau alergii.

Beneficiile glicerinei pentru pielea celui mic sunt multiple, dar trebuie de reținut faptul că principalul atribut al acesteia este capacitatea de a hidrata și de a menține hidratarea în piele. Așadar, alături de aceste două calități, se află și următoarele beneficii:

Protejarea pielii sensibile a celui mic de efectele negative ale factorilor de mediu, care sunt principalele surse de iritație pentru bebeluși

Susținerea și întărirea barierii naturale a pielii

Permiterea pătrunderii altor ingrediente benefice din produsele cosmetice în straturile superficiale ale pielii

Glicerina este un ingredient comun în numeroase produse pentru îngrijirea corpului, atât în creme și loțiuni, cât și în săpunuri și geluri de curățare. Este important ca, atunci când alegi un produs de hidratare pentru bebeluș, să te orientezi după unul special formulat pentru pielea celui mic, în așa fel încât să nu conțină substanțe cu potențial alergenic sau iritant.

Precauții în folosirea glicerinei

Glicerina este folosită de foarte mult timp și este considerată un ingredient sigur, fără reacții adverse, pentru orice tip de piele (non-alergenic, non-comedogenic, fără potențial iritant). Prin urmare, atât timp cât produsul ales este special conceput pentru bebeluși, deci nu conține ingrediente care i-ar putea face rău micuțului, poți folosi glicerina fără griji. Poți opta, de asemenea, pentru glicerină pură, care seamănă la consistență cu vaselina cosmetică, și pe care o poți aplica pe iritații, eczeme sau zone de piele deosebit de uscată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218