REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Unul dintre cei mai bogaţi fermieri români, dosar de evaziune fiscală cu alcool contrafăcut din spirt

Unul dintre cei mai bogaţi fermieri români, dosar de evaziune fiscală cu alcool contrafăcut din spirt

Replica API 22 octombrie 2014 | 00:21 592

Bombă pentru sănătatea populaţiei

Bombă pentru sănătatea populaţiei

Procurorii DIICOT au destructurat o reţea infracţională organizată, cu rădăcini inclusiv în Constanţa, specializată în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, de producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale şi spălare de bani. Mai exact, indivizii sunt acuzaţi că fabricau vin, coniac şi votcă din spirt medicinal, băuturi pe care le comercializau prin intermediul unor lanţuri de magazine. Printre societăţile la care au descins oamenii legii se află şi SC Marex SA Brăila, condusă de Marin Moraru, care ocupă locul 8 în Top 50 cei mai bogaţi fermieri.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) - Serviciul Teritorial Galaţi, împreună cu lucrătorii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (B.C.C.O.) Galaţi, au procedat la destructurarea unor grupări infracţionale care, prin activitatea ilegală desfăşurată au pus în pericol sănătatea populaţiei. Astfel, procurorii DIICOT - ST Galaţi, împreună cu poliţiştii BCCO Galaţi şi inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi ai Direcţiei Generale a Vămilor, au efectuat, pe 21 octombrie, 110 percheziţii (domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale) în vederea destructurării unor grupuri infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de: evaziune fiscală; de producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale; spălare de bani. Percheziţiile au fost efectuate pe raza judeţelor: Brăila, Constanţa, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Maramureş şi a municipiului Bucureşti. De asemenea, peste 150 de persoane au fost conduse la audieri la sediul DIICOT - ST Galaţi. În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că mai multe persoane de pe raza municipiului Brăila (L.M., L.T., P.L., V.D., D.M.C., A.M.C.) au constituit un grup infracţional organizat în vederea determinării şi înlesnirii comiterii de către alte nuclee infracţionale organizate a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de deţinere şi producere, în afara unor antrepozite fiscale, a unor bunuri supuse accizării. Astfel, aceştia au desfăşurat etapizat activităţi de determinare şi înlesnire a unor activităţi economice evazioniste de mare amploare în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic şi produselor derivate, începând cu denaturarea ilicită (parţială cu încălcarea normelor legale în materie) a alcoolului etilic, urmată de livrarea disimulată a acestuia sub apartenenţa unor diverse produse (alcool sanitar, loţiuni cosmetice, soluţie spălare parbriz etc.) prin intermediul unor lanţuri de magazine de tip hipermarket către diverşi producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înţelegeri prealabile cu aceştia.

Prin filtrări succesive se obţineau băuturile alcoolice

Ulterior achiziţionării en-gross a acestor produse, cei în cauză recurgeau la „renaturarea” lor ilicită (prin filtrări succesive şi alte procedee empirice) şi comercializarea clandestină a alcoolului etilic astfel (re)obţinut sub formă de băuturi alcoolice, bugetul de stat fiind prejudiciat în urma sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale cu titlul de accize. În urma cercetărilor efectuate au fost identificate nucleele infracţionale aflate în diverse zone ale ţării care s-au aprovizionat, de la grupul de firme utilizat de membrii grupului infracţional din municipiul Brăila, cu importante cantităţi de alcool medicinal, pe care ulterior le-au supus procedeelor de „renaturare”. Procurorii DIICOT - ST Galaţi au identificat astfel de nuclee infracţionale ce acţionează, în mod conjugat, în vederea obţinerii de alcool etilic, prin filtrarea alcoolului medicinal, în următoarele judeţe ale ţării: Tulcea şi Constanţa (grup infracţional condus de numiţii S.T. şi S.D.), Braşov (grup infracţional condus de numitul V.M.G.), Covasna (grup infracţional condus de numitul K.F.G.), Harghita (grup infracţional condus de numitul C.I.C.), Mureş (grup condus de numitul C.M.T.). De asemenea, membrii grupului infracţional din municipiul Brăila au interacţionat, pe linie infracţională, cu o altă grupare constituită pe raza judeţului Maramureş (condusă de numitul P.I.V.). Această colaborare cu ramura infracţională din judeţul Maramureş a început în momentul în care Direcţia Generală a Vămilor a retras autorizaţia de producţie a alcoolului etilic emisă pentru societatea producătoare de alcool din municipiul Brăila.

Alcoolul sanitar produs de SC Marex, livrat prin intermediul altor firme

Astfel, alcoolul sanitar produs de SC Marex SA Brăila a fost livrat prin intermediul SC Stejar Prodimpex SRL Bucureşti, SC Larlexmar SRL Brăila şi Vidiavi Company SA Brăila către nucleele infracţionale enumerate mai sus - fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăţi comerciale de „tip fantomă”, ori prin intermediul unor retaileri - alcool sanitar în cantităţi mari, care apoi a fost filtrat de membrii grupurilor infracţionale „beneficiare”, fiind obţinut astfel alcool etilic, care a fost valorificat de aceste din urmă grupuri infracţionale către diferite persoane. Cumpărătorii alcoolului etilic obţinut prin filtrarea alcoolului sanitar, produs de SC Marex SA Brăila şi valorificat prin intermediul societăţilor intermediare, a fost utilizat prin înglobarea în diferite băuturi alcoolice care au fost puse în vânzare către populaţie. Totodată a fost identificat şi un mecanism de spălare a banilor ce constă în preluarea şi transferul activelor societăţilor comerciale implicate în activităţile de evaziune fiscală de către un grup infracţional organizat, în scopul asigurării foloaselor materiale obţinute în mod ilicit. Prejudiciul calculat până la acest moment procesul este de peste 5.000.000 euro. Totodată, menţionăm că indivizii care conduceau gruparea din Constanţa şi Tulcea locuiesc pe raza municipiului Constanţa, unde au avut loc şi percheziţii la data de 21 octombrie. Cei doi au fost prinşi de mai multe ori de către poliţiştii din cadrul Gărzii de Coastă, anul acesta, în timp ce transportau cu un Peugeot şi cu un Audi Q7, sute de litri de alcool, fără respectarea prevederilor legale.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218