REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Unul dintre ȘEFII GRUPĂRII ‘CHEI POTRIVITE’ s-a ales cu o pedeapsă mai mică!

Unul dintre ȘEFII GRUPĂRII ‘CHEI POTRIVITE’ s-a ales cu o pedeapsă mai mică!

Replica API 22 octombrie 2021 | 13:03 1413

Adrian Nicolae Matei este unul dintre membrii fondatori ai grupării care acționa prin metoda chei potrivite. Condamnat la 3 ani de închisoare, prin sentința din data de 17 martie 2021 a Tribunalului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat, acestuia i s-au confiscat și mai mai multe bunuri printre care: suma de 800 euro și 450 de lei, 3 inele + lanț cu cruciuliță dar și un apartament situat în municipiul Târnăveni și un autoturism marca BMW 120 D. Bărbatul a depus apel la această sentință motivând că nu este în stare de recidivă deoarece s-a împlinit termenul de reabilitare față de condamnările anterioare iar Corina Nicoleta Matei, soția inculpatului, a invocat că este proprietara apartamentului, autoturismului și bijuteriilor, fiind achiziționate din venituri proprii, chiar anterior activității infracționale imputate inculpatului așa încât nu sunt îndeplinite condițiile cerute de lege pentru aplicarea măsurii confiscării extinse.

Cum acționa gruparea chei potrivite

Gruparea funcționa pe mai multe paliere (liderul grupării, persoanele care au comis nemijlocit furturile-autori sau complici, șoferii), după o organizare ierarhică și după reguli bine stabilite, care erau respectate cu strictețe de toți membrii. Membrii grupării acționau de cele mai multe ori în alte județe decât cel de domiciliu, vizând în principal apartamente de la etaje superioare, fie prin metoda verificării, fie la pont și doar ocazional case la sol; inculpații acționau în echipe formate din 2-4 membri, în intervalul orar 9:00- 15:00, când exista probabilitatea cea mai mare ca locatarii să fie plecați, adoptau măsuri de precauție excepționale pentru a nu fi prinși și sustrăgeau exclusiv sume de bani și bijuterii din metale prețioase, ceasuri de mână scumpe și extrem de rar parfumuri sau alte bunuri. Adrian Nicolae Matei a fost unul dintre membrii fondatori ai grupului infracțional organizat, care aplica măsuri de siguranță stricte pentru a-și acoperi activitatea infracțională. Totodată, inculpatul avea un mod de operare minuțios, pentru a acoperi urmele infracțiunii (avea grijă să lase locul faptei în ordine, cu minime urme care să indice că ar fi fost sustrase bunuri, încuia ușa atunci când părăsea apartamentele, astfel încât de multe ori locatarii nici nu realizau imediat că a fost comis un furt).

Inculpatul s-a împăcat cu unele dintre persoanele vătămate

Adrian Nicolae Matei a motivat că nu este în stare de recidivă deoarece s-a împlinit termenul de reabilitare față de condamnările anterioare, solicitând reindividualizarea pedepsei în sensul reducerii și suspendării executării sub supraveghere pentru a se da eficiență și împrejurării că a uzat de procedura simplificată, a acoperit prejudiciul, s-a împăcat cu persoanele vătămate pentru anumite fapte.De asemenea, apelul inculpatului a vizat și măsura de siguranță a confiscării deoarece nu s-a dovedit legătura de cauzalitate între procurarea bunurilor supuse confiscării și activitatea infracțională desfășurată.

Ce a spus instanța

Magistrații din cadrul Curții de Apel Constanța au reținut că Adrian Nicolae Matei este condamnat pentru infracțiunea de ”constituirea unui grup infracțional organizat”, dar nu s-a stabilit că a dobândit vreun bun prin comiterea acestei fapte; din probatoriu, a rezultat că inculpatul a folosit unele instrumente pentru comiterea celor trei fapte de furt pentru care nu este tras la răspundere penală, iar prejudiciile realizate au fost recuperate, fără a se stabili vreo legătură între aceste fapte și sumele de bani sau bijuteriile ridicate cu ocazia percheziției domiciliare. Instanța a decis admiterea apelurilor astfel că reduce pedeapsa iar inculpatul va executa 1 an și șase luni de închisoare. De asemenea, înlătură măsura confiscării extinse în privința celor 800 de euro și 450 de lei, a bijuteriilor dar și a apartamentului și a mașinii. Decizia a fost comunicată pe 19 octombrie 2021, și este definitivă.

Citește și SCUZA hoților care acționau prin metoda Chei Potrivite...

VIRGIL STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
judecatorii au apreciat profesionalismul
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218