REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Momentul în care este distrusă mina găsită în Marea Neagră. VIDEO

Momentul în care este distrusă mina găsită în Marea Neagră. VIDEO

Replica API 29 martie 2022 | 00:01 4437

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD), a executat luni, 28 martie, o misiune de cercetare și intervenție într-un raion maritim situat la o distanță de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă. Mina a fost observată de pescadorul Olimpus 1, al cărui comandat a transmis informația pe canalele oficiale. Imediat a fost executată misiunea de cercetare și intervenție.

Mina a fost observată, în această dimineață, de pescadorul românesc „Olimpus 1”, al cărei comandant a informat autoritățile române, pe canalele oficiale, în jurul orei 08.10

După primirea sesizării, șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat executarea unei misiuni de cercetare și intervenție în raionul maritim în care a fost sesizată mina.

Nava militară a ieșit, la ora 08.20, din portul militar Constanța și, după ce va ajunge în raion, va acționa pentru neutralizarea acesteia.

Vă reamintim că acum o săptămână, autoritățile de la Sofia (Bulgaria) au adus în atenția opiniei publice, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că mai multe mine plutesc în derivă în Marea Neagră, în zona țărmului de la orașul portuar ucrainean Odesa. Reprezentanții Direcției Hidrografice Maritime a României confirmaseră, pentru Replica, că a fost emis un avertisment pentru navigatori în acest context!

Update:

Mina a fost distrusă, fără probleme. Eliminarea pericolului care plutea în derivă, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a constat în montarea unei încărcături explozive pe mină de către scafandrii EOD și detonarea de la distanță.

Conform procedurii operaționale pentru astfel de situații, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanță. Echipajul navei și echipa de scafandri deminori (EOD) de la bord au desfășurat misiunea în siguranță, prin utilizarea procedurilor operaționale standard de identificare a tipului de mină și de distrugere a acesteia.

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” își continuă misiunea de cercetare-supraveghere în zona de responsabilitate maritimă.

După cercetarea și supravegherea raionului maritim, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a executat marș spre portul militar Constanța, de unde va fi pregătit să plece în următoarele misiuni încredințate.

Imagini de la intervenţia de pe mare

momentul în care mina este detonată

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a executat, începând cu orele 8.20 dimineaţa, o misiune de cercetare într-un raion aflat la 42 de mile marine în travers de Cap Tuzla, în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române, pe fondul primirii informaţiei existenţei pericolului de mine. Această informaţie a venit de la un pescador românesc care executa activităţi în zonă iar Forţele Navale au decis să trimită puitorul de mine și plase în raion, în scopul cercetării, identificării, clasificării şi neutralizării sau distrugerii obiectului plutitor“, a declarat comandantul de navă, cpt.cdor. Daniel Gheorma.

Vreau să vă mulţumesc că aţi venit aici să ne asteptaţi. Am îmbarcat cu un detaşament de scafandri de lupta EOD la bordul navei puitor de mine şi plase 274. Această mină este de proveninenţă ucraineană, aflându-se în dotarea forţelor ucrainene, sunt mine de dimensiuni mici care sunt împotriva navelor de suprafaţă cu o încărcătură echivalentă cu 20 de kg TNT. Cel mai probabil această mină a ajuns în apele noastre teritoriale prin dragaj sau s-a retezat cablul de ancorare a acesteia. Intervenţia a decurs conform procedurilor noastre pentru care suntem pregătiţi de atâta timp - cu o echipă de încă 4 militari ne-am deplasat pentru identificarea minei şi culegerea cât mai multor date pentru a avea o identificare pozitivă în sensul să ştim exact ce mină este şi să ne îmbogăţim, cu această ocazie baza noastră de date. Echipa noastră are o experienţă bogată în acest timp de intervenţii.“, a declarat cpt. cdor. Cătălin Gherghinescu, şef detasament Scaf EOD de la bord.

Citește Alertă în Marea Neagră! România și Bulgaria avertizează că există mine care plutesc în derivă

V.S.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe langa contrabanda si braconaj sub aripa lui Mezei si Sincan pescarii astia a lui Briceag mai fac si ceva bun. sa fie inrolati in locul aluia care a dat arma unuia cu un cutit
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614