REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Urgia albă face prăpăd: ambulanţă cu pacient în comă, înţepenită în nămeţi

Urgia albă face prăpăd: ambulanţă cu pacient în comă, înţepenită în nămeţi

Replica API 28 ianuarie 2014 | 00:00 133

Maşini rămase în zăpadă, ambulanţe cu pacienţi în comă şi gravide blocate în nămeţi, persoane căzute în stradă şi răpuse de frig - sunt elementele care împânzesc judeţul Constanţa în această perioadă. Vremea rea a dat bătăi de cap autorităţilor, însă Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa este nevoit să treacă peste orice obstacol pentru a prelua pacienţii. Un caz a fost înregistrat la Corbu, unde o ambulanţă a rămas înzăpezită în timp ce transporta un pacient în comă, acelaşi lucru întâmplându-se şi pe DN2A, fiind vorba de o gravidă. Aşadar, problemele nu au ocolit judeţul Constanţa, odată ce vremea rea şi-a făcut simţită prezenţa. Pe lângă copaci căzuţi, acoperişuri zburate din pricina vântului şi accidente rutiere din cauza carosabilului umed şi a poleiului, iată că a apărut şi ninsoarea, dar şi viscolul, aducând cu ele problemele specifice.

În seara de duminică, 26 ianuarie a.c., o ambulanţă, care transporta un pacient la spital, a rămas înzăpezită la intrare în localitatea Corbu. Pacientul, în vârstă de 76 de ani, din Săcele, era în comă, în urma unui accident vascular. Ambulanţa a reuşit să ajungă la el şi să-l preia, însă la intrare în Corbu, nămeţii i-au venit de hac. După mai multe ore, echipajul SAJ, însoţit de o volă, a reuşit să ajungă în Constanţa, unde o altă ambulanţă a preluat pacientul şi l-a transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.Trafic îngreunat

De asemenea un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa a întâmpinat probleme pe DN2A, în timp ce transporta o gravidă, de la Hârşova către Constanţa, tot în seara de duminică. Din fericire, femeia a ajuns la spital, starea ei fiind una bună. De asemenea, un bărbat a fost găsit decedat în casă, la Crucea, fiind cunoscut cu afecţiuni medicale. Alte două persoane au fost găsite căzute în stradă, o femeie la Eforie Sud şi un bărbat în municipiul Constanţa, pe strada Egretei. Cel din urmă fusese dus într-o scară de bloc, de unde a şi fost preluat şi dus la spital. Potrivit directorului medical al SAJ Constanţa, dr. Ionuţ Cealera, există întârzieri în traseele ambulanţelor, întrucât pe străduţe nu s-a intervenit, zăpada fiind destul de mare şi îngreunând accesul. "În legătură cu pacientul din Săcele, lucrurile s-au rezolvat, a ajuns la spital încă din cursul nopţii. Mai avem întârzieri cu ajungerea la caz şi cu aducerea pacienţilor la spital. Dar nu foarte mari, sunt inclusiv aici, în oraş, întrucât nu se intră cu nici un utilaj de deszăpezire pe străduţe, şi ne este foarte greu să ajungem până la uşa blocului sau a casei. Ne confruntăm cu afecţiuni medicale, traumatologie. La Crucea a fost un pacient găsit în casă, cianotic, constatându-se decesul. Era cunoscut cu afecţiuni medicale. Un caz social a fost pe aleea Egretei, un om al străzii adăpostit într-o scară de bloc. De asemenea, o femeie din Eforie Sud a fost găsită căzută în stradă.", a declarat, pentru "Replica", medicul Cealera.

Sfaturile medicului pentru a evita situaţiile neplăcute

Pentru a nu deveni chiar tu o victimă a urgiei albe, medicul Ionuţ Cealera recomandă a se evita, pe cât posibil, ieşirile din casă dar şi consumul de băuturi alcoolice. "Oamenii să evite să iasă din casă. Să evite să stea în frig, să nu consume băuturi alcoolice şi să iasă din casă, pentru că băuturile alcoolice deshidratează şi mai mult organismul. Nici copiii mici nu trebuie ţinuţi în frig, ci în casă, la căldură, pentru a evita eventualele degerături.", a spus dr. Ionuţ Cealera, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa.

Lilliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102