REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Urmărire pe mare cu focuri de avertisment; intervenția polițiștilor de frontieră, pusă în dificultate

Urmărire pe mare cu focuri de avertisment; intervenția polițiștilor de frontieră, pusă în dificultate

Replica API 7 iunie 2018 | 01:07 360

Având în vedere imaginile apărute în spaţiul public cu privire la intervenţia navelor Poliţiei de Frontieră pe Marea Neagră, în vederea prinderii unui pescador turcesc, pe data de 11 și pe 28 aprilie a.c., Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră precizează că, în ambele dăți, ambarcațiunea Ostik Senol, pavilion Turcia, de tip pescador, a fost detectată de către Sistemul Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR în Zona Economică Exclusivă a României, fiind identificată de navele Poliției de Frontieră Române aflate în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră. Având în vedere faptul că existau indicii temeinice că pescadorul desfășoară activități de pescuit ilegal, în ambele cazuri, navele poliției de frontieră au acționat pentru oprirea și controlul ambarcaţiunii.

Întrucât pescadorul nu s-a conformat solicitărilor poliției de frontieră (somații legale prin toate mijloacele radio-electronice, acustice și optico-vizuale avute la dispoziție,, n.r.), în ambele cazuri polițiștii au folosit gradual armamentul de la bord, conform prevederilor legale, executând serii de focuri de avertisment cu armamentul din dotare.

Date fiind particularităţile intervenţiilor pe apă, focul de avertisment se execută, în astfel de situaţii, asupra sistemului de propulsie al pescadoarelor, fără a pune, însă, în pericol viaţa persoanelor aflate la bordul acestora, fapt imposibil de realizat în cazul intervenţiei la pescadorul menţionat în condiţiile în care toţi membrii echipajului s-au poziţionat în dreptul motoarelor.

În acest sens, în condiţiile date, poliţiştii de frontieră au acţionat pentru prevenirea săvârşirii actelor de braconaj piscicol de către echipajul pescadorului turcesc, pentru capturarea acestuia în condiţii de siguranţă fiind informate autorităţile de frontieră din Bulgaria şi Turcia.

În urma detectării pescadorului Ostik Senol, la nivelul Gărzii de Coastă s-au întocmit două dosare penale, cercetările fiind derulate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Peste 17,5 tone de pește, confiscate în ultimii 2 ani, de la pescadoare

Pe linia braconajului piscicol Garda de Coasta desfăşoară acţiuni preventive şi de combatere a fenomenului atât pe Dunăre, cât şi la Marea Neagră, fiind o zonă de risc în special datorită incursiunilor pescadoarelor turceşti, care se aventurează în zona economică exclusivă.

De exemplu, în ultimii doi ani (2016 și 2017), poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat şi reținut, pe Marea Neagră, 6 pescadoare care pescuiau ilegal în apele maritime ale României. După acţiuni specifice – inclusiv în forţă, cu utilizarea armamentului din dotare – au fost recuperate şi confiscate 16.484 kg pește din specii diferite, 1.119 kg pește din specii marine, aproximativ 59 de kilometri de plasă de pescuit (tip monofilament sau setcă) și 1.243 unelte de pescuit. În toate cazurile pescadoarele au fost indisponibilizate, marinarii turci fiind cercetaţi pentru săvârşirea de infracţiuni privind pescuitul ilegal.

D.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Esti un tradator imputit neomarxist. Gheo are dreptate. Turcii te trateaza aiurea in vama tocmai ptr ca esti slab si las si ei stiu asta. Navele care intra in zona economica exclusiva aunui staqt se someaza si daca nu se supun se abordeaza si se captureaza , iar daca opun rezistenta se scufunda. Ia du-te tu la braconat in apele turcesti si fa figura care a facut-o asta si vezi ce ti se intampla. PS - calcanul e specie protejata boule!
3
0
In portul Tomis sunt pescadoare cu echipaj turcesc care pescuiesc in apele noastre chiar am intrebat in romaneste de rapana si nu stiau o boaba in turca mau servit imediat aveau chiar si calcan care e prohibit ptr muritorii de rand asa ca sa nu mai laudam pe aia de la frontiera
2
0
ucrainenii sunt cei mai smecheri, nici nu se mai cmplica cu trmiterea de nave ci direct un elicpter cu rachete, au rezolvat doua trei cazuri si nu mai au probleme de ani de zile cu turcaletii dar la noi domle drepturi si tratate si tot nu pescuim nimic barem sa plateasca cine vrea sa vina si aia e nu atatea daravele
1
1
Hai sa fim seriosi ! Exista complicitati intre cei de la garda de coasta si braconierii turci sau bulgari . Totul se masoara in dolari sau euro ... Mai veniti cu povesti de adormit fraierii ...
5
2
Ggeo ai mintea in craci. Ai vrea sa i omoare pe peacari pentru peste? Mai nou politia de frontiera e stat islamic? Daca trag de ce trag daca nu trag de ce nu trag. Asa i la noi. Dupa aia ne miram de ce ne trateaza aiurra in vama cand mergem in Turcia. Pentru peste care nu suntem in stare sa l pescuim.
1
5
Comandorul Gheorma, la comanda unei nave vechi, a adus singur 7 pescadoare turcesti. Iar azi ce sa vezi, nava noua, superdotata, este pusa in dificultate !!!!!!
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218