REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Urmează alegerile locale parțiale! Iată ce riscă persoanele care le fraudează

Urmează alegerile locale parțiale! Iată ce riscă persoanele care le fraudează

Replica API 24 octombrie 2017 | 20:32 572

Polițiștii constănțeni au demarat, la data de 23 octombrie a.c., o nouă campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor din județul Constanța, care vor participa la alegerile locale parțiale, ce vor avea loc la data de 5 noiembrie a.c., în localitățile Mereni și Bărăganu.

Polițiștii i-au informat pe cetăţeni cu privire la sancţiunile la care se pot expune, în cazul fraudei la vot şi a mitei electorale şi, implicit, asupra riscurilor pe care le implică nerespectarea legislaţiei pe durata alegerilor. Astfel, Codul Penal al României incriminează o serie de fapte, precum: Împiedicarea exercitării drepturilor electorale - Art. 385. (1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. (2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Coruperea alegătorilor - Art. 386. (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoaresimbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice. Frauda la vot - Art. 387. (1) Fapta persoanei care votează: a) fără a avea acest drept; b) de două sau mai multe ori; c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul unalegătorse pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Violarea confidenţialităţii votului - Art. 389. (1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. (2) Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102