REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ursula von der Leyen şi Charles Michel merg să discute cu Erdogan o resetare a relaţiilor UE cu Turcia

Ursula von der Leyen şi Charles Michel merg să discute cu Erdogan o resetare a relaţiilor UE cu Turcia

Replica API 7 aprilie 2021 | 00:00 957

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, sunt aşteptaţi marţi în Turcia pentru discuţii cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, profitând de o perioadă de acalmie în tensiunile cu Ankara pentru a încerca o resetare a relaţiilor, transmite dpa, citată de Agerpres.

Ursula von der Leyen, Charles Michel

În Turcia, liderii europeni mai au programate întâlniri cu reprezentanţi ai Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie şi ai altor organisme ONU.

Foarte probabil, aceste discuţii se vor referi la sprijinul financiar al UE pentru refugiaţii sirieni în Turcia, precum şi la recenta retragere a Ankarei din Convenţia de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor.

Luna trecută, liderii UE s-au oferit să ia în discuţie o modernizare a Uniunii vamale semnate cu Turcia în 1995 şi prelungirea acordului în domeniul migraţiei, în măsura în care Ankara va continua să se implice 'constructiv'.

Cele 27 de state membre au avertizat, totuşi, că sunt pregătite în continuare să aplice sancţiuni dacă Turcia reia explorările energetice 'ilegale' în Mediterana de Est.

În cea mai recentă acutizare a unei dispute îndelungate, Turcia a intrat în conflict cu Grecia şi Cipru, membre UE, în privinţa frontierelor maritime şi a zăcămintelor de gaze naturale din Mediterana de Est.

Tensiunile s-au calmat spre finalul anului 2020.

În ciuda îngrijorărilor legate de situaţia statului de drept şi de reprimarea oponenţilor politici în Turcia în urma puciului eşuat din 2016, Uniunea Europeană şi Ankara rămân parteneri comerciali majori, cu interese de securitate comune.

Blocul comunitar cooperează cu Turcia şi pentru a stopa migraţia ilegală. În 2016, Turcia a promis că îşi va închide graniţele şi îi va lua înapoi pe migranţii ajunşi pe insulele greceşti, în schimbul a circa 6 miliarde de euro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218