REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Urticaria: cauze, simptome și tratament

Urticaria: cauze, simptome și tratament

Replica API 12 aprilie 2021 | 00:00 993

Urticaria este o iritație care apare într-una sau mai multe zone ale corpului, la nivelul pielii, și se manifestă prin prurit, usturime, înroșire și umflături. Această iritație la nivelul pielii poate apărea fie spontan, fără niciun motiv vizibil, fie în urma expunerii la anumiți alergeni, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Urticaria poate să apară în orice parte a corpului, incluzând față, buzele, limba, gâtul sau urechile. Această poate să persiste câteva ore, dar și câteva zile.

Cauzele urticariei

Cauzele apariției urticariei sunt nenumărate, iar de multe ori pacientul nu reușește să identifice de unul singur motivul pentru care această afecțiune a pielii s-a instalat. Iată care sunt cele mai comune cauze depistate de medici:

Anumite alimente

Anumite medicamente

Polenul

Mușcăturile/ înțepăturile de insecte

Expunerea la temperaturi scăzute

Expunerea la soare

Transpirația în exces

Stresul emoțional

Alți factori alergeni

Urticaria poate fi de două feluri:

Urticarie acută – dacă iritația de la nivelul pielii dispare în 6 săptămâni

Urticarie cronică – este mai rar întâlnită, iar eczemă de la nivelul pielii dispare și reapare ani la rând

Vasculită alergică – este extrem de rar acest tip de urticarie și determina inflamarea vaselor de sânge de la nivelul pielii. În această situație, eczemă este dureroasă și poate lasă o vânătaie la nivelul pielii.

Simptome urticarie

Iritatie la nivelul pielii, amplasată fie într-un singur loc, fie în mai multe părți ale corpului.

Umflături de culoare roșie la nivelul pielii

Prurit în zonele iritate

Usturime în zonele iritate

Pont: poți identifica urticaria apasand cu degetul centrul eczemei – dacă această se albește atunci când o apeși, este vorba despre urticarie, dacă nu își schimbă culoarea, ai de-a face cu alt tip de afecțiune dermatologica.

Diagnosticare urticarie

Medicul dermatolog, dar și medicul generalist, îți vor putea diagnostica urticaria în urmă examinării zonei în care a apărut iritatia la nivelul pielii.

Dacă medicul suspectează o cauza de natură alergică a declanșării urticariei, îți poate recomandă să faci o serie de teste alergologice.

Tratament urticarie

De cele mai multe ori urticaria nu necesită un tratament anume, această tratandu-se de la sine în câteva zile. Dacă mâncărimile sunt foarte puternice, medicul îți poate prescrie un tratament cu antihistaminice.

Tratamentul pentru urticarie nu tratează cauza, ci ameliorează simptomele până când afecțiunea dispare.

Complicații urticarie

Un sfert dintre pacienții diagnosticați cu urticarie acută și jumătate dintre cei care suferă de urticarie cronică dezvoltă și angiodem, o inflamare a țesuturilor. Angiodemul afectează de regulă buzele, ochii, organele genitale, palmele și picioarele.

Tratamentul pentru angioedem se bazează pe antihistaminice și corticosteroizi și reduce inflamația.

Tulburările emoționale pot apărea și ele că urmare a urticariei, dacă pacientul are de-a face cu urticarie cronică. Orice afecțiune cronică este dificil de acceptat de către pacient și are un impact negativ asupra calității vieții acestuia. Un studiu a dovedit chiar că urticaria cronică are același impact asupra pacientului că o boală de inima. Tulburările de natură psihică și emoțională ce pot apărea odată cu urticaria sunt: stresul, anxietatea și depresia.

Tratamentul simptomatic te poate ajută să faci față simptomelor neplăcute ale urticariei, iar un medic psiholog te poate ajută să îți accepți boală și să conștientizezi că nu este o afecțiune gravă, ci doar neplăcută.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920