REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

USL funcţionează la Mangalia: firma de termoficare condusă de gălăţenii lui Tusac e apărată de un liberal

USL funcţionează la Mangalia: firma de termoficare condusă de gălăţenii lui Tusac e apărată de un liberal

Replica API 24 octombrie 2011 | 00:00 164

Situaţia gigacaloriei e...Grosu

Situaţia gigacaloriei e...Grosu

Firma de termoficare a Mangaliei, SC Callatis Therm SA (fostă Rominservices Therm SA), care anunţa zilele trecute că se află în situaţia de a nu mai furniza căldură în această iarnă din cauza faptului că nu i s-a aprobat majorarea tarifului la gigacalorie şi nu a recuperat datoriile de la populaţie, pare a intra şi ea în portofoliul afacerilor derulate de anturajul primarului Mihai Claudiu Tusac. De altfel, e mult mai probabil să fie "cald" sau chiar "fierbinte" când spui Tusac, atunci când te referi la Callatis Therm, decât dacă te apropii de caloriferele mangalioţilor. Sunt, din acest punct de vedere, cel puţin două aspecte foarte interesante legate de relaţia dintre primarul Tusac şi firma care se ocupă de termoficarea Mangaliei. Primul se referă la directorul adjunct al Callatis Therm SA, Gabriela Maria Grosu, fostă directoare de Resurse umane în cadrul Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) SA.

Primul lucru care îţi atrage atenţia e coincidenţa de nume dintre directoarea de la Callatis Therm SA şi soţia primarului Tusac, Monica Grosu. La o verificare mai atentă, constaţi că avem de-a face cu o coincidenţă dublă (dacă mai poate fi vorba de aşa ceva): şi această Gabriela Maria Grosu, ca şi Monica Grosu, ca şi primarul Mihai Claudiu Tusac, de altfel, este originară din Galaţi. Directoarea Callatis Therm SA este, în aceste condiţii, măcar concitadină de-a lui Tusac, dacă nu chiar rudă cu acesta, chiar dacă, deocamdată, nu am identificat vreo legătură de sânge dintre gălăţeanca Grosu de la Callatis Therm şi gălăţeanca Grosu măritată cu Tusac. Potrivit CV-ului său, Gabriela Maria Grosu a absolvit în 1984 Liceul Industrial nr. 3 din Galaţi, iar în 1990 a terminat Construcţii Navale, la Universitatea Dunărea de Jos, din Galaţi. Din 1991 şi până în mai 2011 a lucrat la Şantierul 2 Mai, apoi la DMHI, unde a ajuns până la funcţia de director Resurse umane, în prezent fiind director general adjunct la Callatis Therm SA, dar şi project manager AMPOSDRU, din septembrie 2010.

Avocatul Callatis Therm SA este liberalul Ionel Spătaru

Iar gălăţeanca Grosu nu este singura legătură dintre primarul Tusac şi oraşul său de obârşie. Invocăm, astfel, din nou, hazardul şi mai sesizăm un aspect: pe 11.03.2011, a fost numit auditor financiar al SC Callatis Therm SA Mangalia, pe o perioadă de trei ani, firma Maexcont SRL din...Galaţi. Concitadinii lui Tusac sunt reprezentaţi de Maria Adam, de 43 de ani, parteneră de afaceri, într-o altă firmă, cu unul din şefii Fiscului gălăţean, Emil Tudor Lichiardopol. Şi dacă tot ne învârtim într-o lume a coincidenţelor, merită să constatăm că, măcar în cadrul firmei de termoficare a Mangaliei, dacă în Consiliul Local e mort şi îngropat, protocolul USL funcţionează de minune. Astfel, patronajul PSD al Callatis Therm SA a desemnat avocat al societăţii pe liderul PNL Ionel Spătaru (fost şef al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Constanţa, cunoscut ca apropiat al parlamentarului PNL Mihai Lupu, despre ale cărui legături cu Oil Terminal nici nu mai are rost să pomenim), să nu mai zică lumea că pesedistul Tusac e ciufut când vine vorba de liberali. Pesedişti, liberali, din familia lui Tusac sau, situaţia de la Callatis Therm e...Grosu, dacă e să ne permitem un nevinovat joc de cuvinte. Conducerea firmei a aprobat, într-o şedinţă AGA extraordinară, de pe 23.06.2011, contractarea a trei credite bancare pentru finanţarea activităţii, numai că demersul a eşuat. Este vorba despre "850.000 USD - credit de investiţii pentru refinanţarea cheltuielilor cu investiţii efectuate de companie cu surse proprii în perioada 2007-2010", "425.000 EUR - credit pentru investiţii noi, reprezentând max 80% din total investiţii 530.000 EUR, pentru modernizări şi reparaţii la centralele termice, sistem de monitorizare de la distanţă parametri de funcţionare centrale termice, sistem de supraveghere video centrale termice şi montare contoare energie electrică pentru trecerea pe piaţa liberă" şi "capital de lucru- facilitate de credit multivalută - echivalentul a aprox 3.000.000 RON".

Acţionarii firmei de termoficare din Mangalia nu au nici un angajat şi nu derulează afaceri

Potrivit ultimelor date de la Registrul Comerţului, acţionarul majoritar al SC Callatis Therm SA Mangalia este SC C & C Wealth Management SRL Constanţa, cu 66,6666666667 %, ceilalţi acţionari fiind SC Intertherm SRL Constanţa, cu 21,111% şi Consiliul Local al Municipiului Mangalia, cu 12,2222222222%. La rândul său, C&C Wealth Management SRL este deţinut, în proporţii egale, de către Marius Zăgăneanu, 34 de ani şi Adrian Simion Nikitas, de 26 de ani, primul fiind şi administrator. Cei doi sunt şi administratori ai firmei de termoficare a Mangaliei. De asemenea, acţionarul Intertherm SRL aparţine omului de afaceri Gheorghe Verioti, unic asociat şi administrator; iniţial, şi Verioti a fost administrator al Callatis Therm SA, dar a fost revocat în urma presiunilor lui Tusac. În fine, Consiliul Local Mangalia este reprezentat în Callatis Therm de către Adrian Lucian Dorel Faliboga, de 35 de ani, consilierul personal al primarului Tusac. Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe, acţionarul majoritar al Callatis Therm, sus numita C&C Weatlh Management SRL, are ca domeniu de activitate consultanţa în afaceri şi management şi a avut în 2010 o cifră de afaceri aproape simbolică, de 11.100 lei, pierderi de 17.274 lei şi nici un angajat. Al doilea acţionar ca pondere al firmei care se presupune că va livra iarna aceasta căldură locuitorilor Mangaliei, Intertherm SRL, se ocupă de captarea, tratarea şi distribuţia apei, nu are, de asemenea, nici un angajat şi nu a derulat nici o afacere din 2006 până în prezent.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102