REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

USL - PDL, CARE PE CARE

USL - PDL, CARE PE CARE

Replica API 19 octombrie 2012 | 00:00 191

Lucruri mai puţin ştiute, despre candidaţii la Parlament - partea I

Lucruri mai puţin ştiute, despre candidaţii la Parlament - partea I

USL are convingerea că judeţul Constanţa va fi mai roşu ca niciodată (sau, în fine, "pictat" în culori PSD-PNL-PC- Mişcarea Verzilor), în timp ce ARD (Alianţa România Dreaptă, formată din PDL, Forţa Civică şi Partidul Noua Republică) se chinuie să ţină pasul şi să scoată, potrivit unor calcule, măcar un senator şi doi-trei deputaţi. Începând de azi, vă vom prezenta, cu bune şi cu rele, ori cu lucruri mai puţin ştiute de publicul larg, candidaţii USL versus ARD, pe fiecare colegiu în parte. Vă veţi face, astfel, o imagine asupra celor care vă cer votul. Unii dintre ei sunt parlamentari la al doilea mandat, despre alţii în schimb abia acum auziţi. Are un parlamentar în funcţie mai multe şanse? Sau votanţii vor nume noi? În afară de promisiunile şi prezentările "oficiale" ale candidaţilor, vă vom oferi şi alte detalii.

Colegiul 1 Camera Deputaţilor cuprinde: oraşul Năvodari (localităţi componente: Năvodari, Mamaia-Sat), comuna Cogealac (sate: Cogealac, Gura Dobrogei, Râmnicu de Jos, Râmnicu de Sus, Tariverde), comuna Corbu (sate: Corbu, Luminiţa, Vadu), comuna Fântânele (sat: Fântânele), comuna Grădina (sate: Grădina, Casian, Cheia), comuna Istria (sate: Istria, Nuntaşi), comuna Lumina (sate: Lumina, Oituz, Sibioara), comuna Mihai Viteazu (sate: Mihai Viteazu, Sinoie), comuna Nicolae Bălcescu (sate: Nicolae Bălcescu, Dorobanţu), comuna Săcele (sate: Săcele, Traian), comuna Târguşor (sate: Târguşor, Mireasa). Acest colegiu va fi disputat de Gheorghe Dragomir, din partea USL şi Oana Maria Florea, din partea ARD.

Gheorghe Dragomir este parlamentar la al doilea mandat, iar acum vine în faţa alegătorilor cu speranţa că va fi, şi pentru următorii 4 ani, reprezentant al judeţului în Parlamentul României. Dragomir este preşedinte al PNL Constanţa, iar în perioada 1998-2003, a fost director în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa. Nu mulţi sunt cei care ştiu că Dragomir a fost numit în 2000, prin Ordinul naţional Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, conferit de Preşedintele României de la acea dată, Emil Constantinescu. La capitolul avere, liberalul deţine două loturi de teren de circa 1.500 mp în oraşul Ovidiu, acolo unde îşi construieşte, în regie proprie, de câţiva ani, o vilă. Deţine un apartament în municipiul Constanţa, iar numele lui este asociat şi cu Nicolae Buzdun, cu care ar avea, în localitatea Istria, un local de fiţe. Pentru cei care au uitat cine este Nicolae Buzdun, reamintim că acesta a fost directorul general la Perla Majestic şi, de asemenea, a fost subsecretar de stat la Ministerul Economiei şi Comerţului (în 2006), respectiv consilier al ministrului Comerţului şi Turismului (2007). Încheiem această paranteză şi revenim... la Istria, localitate unde deputatul Dragomir are afaceri - Halmiris Trade SRL (cultivator cereale, este o societate la care sunt asociaţi Gheorghe şi Marian Dragomir). Familia Dragomir mai deţine şi alte societăţi, şi tot cu sediul în Istria.

Oana Maria Florea, contracandidata lui Gheorghe Dragomir pe Colegiul 1 Camera Deputaţilor, apare pe lista ARD ca membru PDL. De profesie avocat în Baroul Constanţa, Oana Maria Florea este născută în 1978, pe data de 31 iulie. Nu este o figură cunoscută publicului larg, însă colegii de la PDL au cuvinte de laudă la adresa ei, mai cu seamă cei din Ghindăreşti şi Agigea. Primarii din aceste localităţi refuzau să valideze consilierii din partea PDL, aşa că Florea i-a reprezentat pe aleşii locali în instanţă. Verdictul: la Ghindăreşti PDL are, în sfârşit, consilieri validaţi, în timp ce la Agigea procesul încă se judecă. Şi încă un detaliu: conform pedeliştilor, Florea nu le percepe colegilor nici un onorariu, lucrând pro-bono. Un alt detaliu "simpatic" despre domnişoara Florea: este fericita posesoare a unui pisoi european, botezat Gică.

Trecem la Colegiul 3 Camera Deputaţilor, cu precizarea că vom prezenta candidaţii de pe Colegiul 2 într-un număr viitor al cotidianului "Replica". Aşadar, Colegiul 3 cuprinde: oraşul Băneasa (sate ce aparţin oraşului: Făurei, Negureni, Tudor Vladimirescu), oraşul Cernavodă, comuna Adamclisi (sate: Adamclisi, Abrud, Haţeg, Urluia, Zorile), comuna Aliman (sate: Aliman, Dunăreni, Floriile, Vlahii), comuna Chirnogeni (sate: Chirnogeni, Credinţa, Plopeni), comuna Ciocârlia (sate: Ciocârlia, Ciocârlia de Sus), comuna Cobadin (sate: Cobadin, Conacu, Curcani, Negreşti, Viişoara), comuna Deleni (sate: Deleni, Petroşani, Pietreni, Şipotele), comuna Dobromir (sate: Dobromir, Cetatea, Dobromiru Din Deal, Lespezi, Pădureni, Văleni), comuna Independenţa (sate: Independenţa, Fântâna Mare, Movila Verde, Olteni, Tufani), comuna Ion Corvin (sate: Ion Corvin, Brebeni, Crângu, Rariştea, Viile), comuna Lipniţa (sate: Lipniţa, Canlia, Carvăn, Coslugea, Cuiugiuc, Goruni, Izvoarele), comuna Mircea Vodă (sate: Mircea Vodă, Gherghina, Satu Nou, Ţibrinu), comuna Oltina (sate: Oltina, Răzoarele, Satu Nou, Strunga), comuna Ostrov (sate: Ostrov, Almălău, Bugeac, Esechioi, Galiţa, Gârliţa), comuna Peştera (sate: Peştera, Ivrinezu Mare, Ivrinezu Mic, Izvoru Mare, Veteranu), comuna Rasova (sate: Rasova, Cochirleni), comuna Saligny (sate: Saligny, Făclia, Ştefan Cel Mare).

Cristina Ileana Dumitrache, în prezent deputat la primul mandat, este candidatul USL pe Colegiul 3. Cunoştinţele tinerei PSD-iste Dumitrache (născută în decembrie 1982) se împart între matematică şi arte, după cum arată CV-ul acesteia. Tot de aici aflăm că a fost angajata 2X1 Holding, adică firma la care este acţionar tatăl Cristinei Dumitrache, Ion Dumitrache, consilierul judeţean. Organizatoare de expoziţii de artă, dezbateri şi mese rotunde, înainte de a fi aleasă, în 2008, deputat, Cristina Dumitrache a continuat pe aceeaşi linie, organizând pentru locuitorii din Cernavodă deplasări la Parlamentul României. În afară de aceste preocupări, Cristina Dumitrache a avut parte, în 2011, şi de un moment mai puţin plăcut din carieră: confruntarea cu Agenţia Naţională de Integritate. ANI a avut suspiciuni cu privire la datele din declaraţia de avere a deputatei.

Stelian Gima este contracandidatul Cristinei Dumitrache. PDL-istul Gima apare pe lista ARD Constanţa drept candidat pe Colegiul 3 Camera Deputaţilor. Nu este un personaj foarte cunoscut, spun unii, însă noi venim şi îi contrazicem: Gima are o activitate intensă în domeniul vânzărilor vinurilor Domeniile Ostrov (firmă controlată de finul pitorescului Gigi Becali). Prin urmare, îl cunosc toţi cârciumarii din judeţ. Nu că acest lucru l-ar ajuta prea mult în "economia" voturilor, dar e bine de ştiut orice detaliu despre candidaţi. Un alt detaliu despre Stelian Gima este acela că, în urmă cu un an, a fost protagonistul unui tămbălău în plină stradă, în municipiul Constanţa. La acea vreme, Gima se trezise cu caracatiţa montată pe roata maşinii, Poliţia Locală susţinând că pedelistul a parcat necorespunzător. Gima a protestat vehement, susţinând că marcajul rutier nu era corespunzător, într-un final el anunţând că se va adresa instanţei.

Colegiul 4 Camera Deputaţilor cuprinde: oraşul Murfatlar (sat Siminoc), oraşul Negru Vodă (sate ce aparţin oraşului: Darabani, Grăniceru, Vâlcelele), oraşul Ovidiu (sate: Culmea, Poiana), comuna Albeşti (sate: Albeşti, Arsa, Coroana, Cotu Văii, Vârtop), comuna Amzacea (sate: Amzacea, Casicea, General Scărişoreanu), comuna Bărăganu (sate: Bărăganu, Lanurile), comuna Castelu (sate: Castelu, Nisipari), comuna Cerchezu (sate: Cerchezu, Căscioarele, Măgura, Viroaga), comuna Comana (sate: Comana, Pelinu, Tătaru), comuna Dumbrăveni (sate: Dumbrăveni, Furnica), comuna Mereni (sate: Mereni, Ciobăniţa, Miriştea, Osmancea), comuna Poarta Albă (sate: Poarta Albă, Nazarcea).

Pentru Colegiul 4, USL a decis să apeleze la Radu Babuş (lider al tinerilor social-democraţi), fiul lui Constantin Babuş. Babuş senior este un nume cu greutate la nivelul municipiului, fiind cunoscut pentru poziţia de director pe care a deţinut-o la nivelul Primăriei Constanţa, dar şi pentru dosarul instrumentat de DNA, ca urmare a autodenunţului formulat de patronul unui restaurant din oras, care a susţinut că a dat mită unor angajaţi din primărie pentru a i se facilita cumpărarea, la un preţ modic şi prin negociere directă a terenului pe care era amplasat localul. Dar, o vorbă spune că nu trebuie să judecăm copiii pentru "păcatele" părinţilor, aşa că revenim la Babuş junior, despre care precizăm că este posesorul mai multor terenuri, în Tulcea, în Mamaia (teren pe care l-a achiziţionat împreună cu un director din Primăria Constanţa - culmea! -, Petrică Munteanu), dar şi în Cerchezu. Acelaşi june Babuş deţine un apartament, dar şi o colecţie impresionantă de: medalii şi decoraţii (în valoare de 3.000 de euro), bijuterii (7.000 de euro), tablouri şi icoane (7.000 de euro), timbre (5.000 euro). Pentru tinerele cărora li s-au umezit ochii de emoţie, staţi calme! S-a însurat.

Constantin Chirilă candidează, din nou, pentru un mandat de deputat în Colegiul 4. El figurează pe lista ARD, din partea PDL. Ca şi contracandidatul Babuş, Chirilă se laudă, în declaraţia de avere, cu terenuri: în Dâmboviţa şi Iaşi. Suprafeţele nu sunt însă la fel de mari ca cele "raportate" de Babuş, în schimb, pedelistul are legătură cu mai multe firme, alături de soţie sau alte persoane: Contempo SRL Constanţa, S&T Real Estate Bucureşti, Bestrecovery SRL Iaşi, SC RNCC Consulting SRL Braşov, SC Gir Forrest SRL. Două dintre firme au însă activitatea suspendată, respectiv în lichidare. Dar, chiar şi aşa, Chirilă nu se poate plânge: pe lângă afaceri şi banii de la Parlament, pedelistul are şi o remuneraţie din activitatea depusă la Ovidius, unde este lector. Constantin Chirilă este şi expert contabil independent, consultant fiscal, dar şi autor sau coautor al unor lucrări: "Alimentaţie şi agricultură sub influenţa pieţei mondiale", "Cerealele în România şi în lume", "Management Agricol şi Agroalimentar". În partid, dincolo de imaginea "cuminte", Chirilă a fost şi protagonistul unei "rebeliuni" în organizaţia PDL Constanţa, dar care a fost înăbuşită de la centru. De-a lungul timpului, Chirilă a renunţat de două ori la pretenţia de a fi preşedinte al PDL Constanţa, Bucureştiul oferindu-i în schimb siguranţa că îşi păstrează şi locul în Parlament, şi viitoarea candidatură, şi o poziţie cât de cât importantă în organizaţia de la malul mării. Tot Chirilă este deputatul PDL de Constanţa care a votat, "dintr-o eroare tehnică", legată de cartela de vot - susţine el -, pentru demararea procedurilor de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. "Boacăna" a fost însă dată uitării, pedeliştii admiţând că a fost... o eroare tehnică, însă, pe plan local, gurile rele vorbesc despre o prea mare apropiere a acestuia de anumiţi social-democraţi, cum ar fi senatorul Nicolae Moga.

Vom reveni, în numerele viitoare, cu detalii atât despre candidaţii USL, respectiv ARD prezentaţi mai sus, dar mai cu seamă vom continua prezentarea candidaţilor de pe celelalte colegii care nu au fost prinse în articolul de faţă.

Alexandra ANTON

foto: stânga-dreapta, primul rând: Gheorghe Dragomir, Oana Maria Florea, Cristina Dumitrache

stânga-dreapta, al doilea rând: Stelian Gima, Constantin Chirilă, Radu Babuş.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367