REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

USL prezintă cererea de suspendare din funcţie a şefului statului

USL prezintă cererea de suspendare din funcţie a şefului statului

Replica API 5 iulie 2012 | 00:00 167

Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au decis ca joi dimineaţă, de la ora 10,00, să fie convocată o sesiune extraordinară a Legislativului, în care va fi prezentată cererea de suspendare din funcţie a şefului statului. USL a identificat, în cererea de suspendare a preşedintelui, mai multe motive pentru care acesta ar trebui să plece de la Palatul Cotroceni. În cererea de suspendare pe care USL l-a depus la Parlament se arată că "majoritatea deciziilor politice majore din ultimii 3 ani au fost luate în afara cadrului de funcţionare democratică a statului şi împotriva voinţei poporului. USL susţine că Traian Băsescu "a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale", a făcut presiuni directe asupra judecătorilor CC şi a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei. USL susţine că preşedintele a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire a Constituţiei prevăzută de legea fundamentală. În opinia USL, o acţiune a lui Traian Băsescu aflată în afara Constituţiei este decizia de a trimite Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională.

Motive în documentul suspendării:

1. A instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale

2. A încălcat repetat separaţia puterilor în stat şi independenţa justiţiei

Preşedintele Traian Băsescu a încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei, instigând totodată la nerespectarea legii, susţine USL.

3. A uzurpat rolul premierului şi s-a substituit în atribuţiile Guvernului

USL susţine că Traian Băsescu "a uzurpat rolul prim-ministrului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului".

4. A încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor

USL susţine că Traian Băsescu "a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie".

Semnatarii documentului menţionează că "atât faptul că a anunţat măsurile de austeritate în 2010 cât faptul că acestea se vor perpetua şi pe parcursul anului 2012 reprezintă un gest imens de iresponsabilitate şi o depăşire făţişă a rolului şi atribuţiilor sale prevăzute de Constituţie".

5. A abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate

USL susţine că Traian Băsescu a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate.

USL susţine că preşedintele a săvârşit acţiuni politice concrete care îl transformă în liderul de fapt al Partidului Democrat-Liberal.

6. A încălcat Constituţia spunând că nu numeşte premier USL chiar dacă obţine majoritate

Preşedintele Traian Băsescu a încălcat grav Constituţia când a declarat că nu va numi premier USL chiar dacă va obţine majoritatea absolută în Parlament, susţine USL.

7. A încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc

USL susţine, în documentul de suspendare, că preşedintele Traian Băsescu a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc, iar perseverenţa acestuia în a încălca Legea fundamentală "demonstrează o atitudine iremediabilă", care îndreptăţeşte solicitarea de suspendare.

Semnatarii precizează că până în prezent preşedintele nu a răspuns din punct de vedere politic pentru aceste fapte.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367