REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° ConstanÈ›a Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

USL versus ARD: preocupările "secrete" ale contracandidaţilor de pe Colegiul 2

USL versus ARD: preocupările "secrete" ale contracandidaţilor de pe Colegiul 2

Replica API 23 octombrie 2012 | 00:00 170

Afacerile, fotbalul ÅŸi familia

Afacerile, fotbalul ÅŸi familia

USL şi-a definitivat lista de candidaţi la Constanţa şi, chiar dacă oficial nu a început campania electorală, lucrurile se mişcă prin judeţ - inaugurări, donaţii, acte de caritate, feţe zâmbitoare printre potenţialii alegători. ARD în schimb, încă lucra, în cursul zilei de ieri, la definitivarea listei de candidaţi. Preşedintele PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, a confirmat, tot ieri, că există discuţii cu fostul parlamentar Tănase Barde şi cu fostul secretar de stat Tudor Şerban pentru eventuale candidaturi ale acestora la parlamentare. "Preocuparea mea şi a colegilor este ca într-o zi - două să avem lista finală de candidaţi ARD, care să contribuie la obţinerea unui rezultat mulţumitor la alegeri", a declarat Chiru. Potrivit lui, nu este exclus ca până la depunerea listei de candidaţi să mai existe modificări faţă de cele deja vehiculate. Cum însă unele candidaturi par a fi certe, continuăm demersul de prezentare a candidaţilor USL versus ARD, şi ajungem astfel la Colegiul 2 Camera Deputaţilor. Totuşi, pentru acurateţe, facem menţiunea că, în cazul ARD, politicianul pe care urmează să îl zugrăvim, cu bune, cu rele şi cu mai puţin ştiute, este 99% "sigur" în listă. Vorbim despre primarul PDL al comunei Castelu, Nicolae Anghel, care susţine că are resurse să îl "bată" pe actualul parlamentar ales în 2008 în Colegiul 2, liberalul Mihai Lupu, candidat pentru încă un mandat din partea USL.

Colegiul uninominal nr.2 cuprinde: Medgidia, Tortoman, Siliştea, Seimeni, Pantelimon, Kogălniceanu, Crucea, Topalu, Horia, Ghindăreşti, Vulturu, Saraiu, Hîrşova, Ciobanu, Gârliciu.

Începem prezentarea candidaţilor cu deputatul în funcţie, Mihai Lupu. Liberalul este cunoscut ca fiind, o bună bucată de vreme, drept abonat la contracte cu statul. Presa centrală nota, anul trecut, că SC Construcţii Hidrotehnice Iaşi, firmă controlată de deputat cu 35% din acţiuni, a luat bani buni de la stat după inundaţiile din judeţul Neamţ. Fără să se organizeze o licitaţie, societatea a primit un contract-record de 3,8 milioane de euro, fiind invocată situaţia de urgenţă. Ulterior, deputatul a precizat că legăturile sale cu firma în cauză nu mai există, şi asta pentru că a vândut acţiunile deţinute. Legat însă de Iaşi, facem precizarea că deputatul îşi are originile în acest judeţ, de unde şi "slăbiciunea" sa pentru Moldova de peste Prut. Nu sunt mulţi care ştiu că, de 7 ani, parlamentarul aduce în România, la diverse evenimente, un ansamblu folcloric din Chişinău. Deputatul spune că unirea României cu Republica Moldova nu este un lucru care să ne ducă neapărat cu gândul la teritorii, iar că acest lucru nu poate fi înfăptuit dacă nu există cu adevărat o astfel de dorinţă. Însă, mai opinează Mihai Lupu, "sămânţa sădită de 20 de ani încoace (relaţiile dintre România şi R. Moldova -n.r.) va da roade". Despre istorie, trebuie să recunoaştem că Mihai Lupu are repere solide după care se ghidează: din punctul acestuia de vedere, istoria adevărată se regăseşte în volumele semnate de Nicolae Iorga. Şi dacă tot ne aflăm la capitolul volume, cu mirare aflăm că Lupu este fan al scrierilor Hertei Muller, nemţoaica cu origini româneşti, câştigătoare a premiului Nobel pentru Literatură, dar şi un admirator al scrierilor lui Neagu Djuvara. Revenind la lucruri "mai pământeşti", Lupu ar fi putut avea o carieră în fotbal, numai că s-a accidentat la coloană, în timpul liceului, la un meci. Prin urmare, nu mai joacă fotbal, dar pescuieşte, aceasta fiind o pasiune "moştenită" de la bunic. Tot de la un bunic, al tatălui, Lupu spune că moşteneşte şi aplecarea către politică. Bunicul tatălui a fost primar ţărănist al comunei Erbiceşti din judeţul Iaşi, asta până la instaurarea regimului comunist, moment care a dus la arestarea edilului de la acea dată. Mihai Lupu se declară familist convins, îşi ajută surorile şi încearcă să ţină loc şi de tată în cazul a doi nepoţi din Iaşi. După atâtea lucruri frumoase, nu putem însă "ierta" momentele de glorie ale deputatului la conducerea Oil Terminal: fost director al companiei petroliere, Mihai Lupu a avut grijă ca acum, în conjunctura prielnică oferită de Guvernarea USL, să instaleze la conducerea societăţii cu pricina un apropiat al său - pe Viorel Ciutureanu. Prezentarea se opreşte, momentan, aici, pentru a dedica ceva spaţiu şi contracandidatului...

Nicolae Anghel, fost ţărănist, în prezent pedelist, este primar de mai multe mandate în comuna Castelu. Este prim-vicepreşedinte al PDL Constanţa şi este cunoscut de colegi, dar nu numai, drept "rău de gură". Desemnat iniţial să candideze pe Colegiul 2 Senat, Anghel a dus negocieri intense cu lidera organizaţiei PDL Medgidia, Camelia Pleşca, pentru a obţine candidatura pe Colegiul 2 Camera Deputaţilor. Edilul a precizat că doar pe acest colegiu crede că va scoate cel mai bun scor, ba chiar îl va învinge pe deputatul Mihai Lupu. Fostul ţărănist se laudă a fi un om orientat şi totodată unul care "îşi vede lungul nasului". Aşa se face că, în 2006, când Gheorghe Ciuhandu, fost preşedinte PNŢCD, i-a oferit conducerea organizaţiei ţărăniste de la malul mării, a refuzat. I-a făcut astfel "pârtie" actualului lider al PNŢCD Constanţa, Tudorel Chesoi, dar despre care nu poate face declaraţii de dragoste. Primar de mai multe mandate, în campaniile de la locale Anghel nu şi-a menajat niciodată contracandidaţii: pe unul dintre ei l-a alergat, "în spirit de glumă", cu maşina. Chiar şi aşa, oamenii din Castelu par să-l iubească, indiferent că primarul mai face şi naveta Constanţa-Castelu. De altfel, edilul recunoaşte că are un apartament la Constanţa, numai că respectiva reşedinţă le-a oferit-o copiilor. Prin urmare, îi mai rămân la dispoziţie două case în Nisipari, dar despre care declară acum că le-a împărţit după cum urmează: o casă i-a dat-o fratelui, iar într-un alt imobil funcţionează grădiniţa din localitate. Anghel spune că nu încasează nici un leu urmare a contractului de comodat şi că a acceptat să-şi transforme casa în grădiniţă de dragul consătenilor săi. Acestea fiind spuse, totuşi, unde locuieşte Nicolae Anghel? El zice că la ferma sa, situată între Nisipari şi Castelu, să fie mai aproape de afacerile cu agricultura şi vacile de lapte. a copilărit în satul Nisipari, a urmat cursurile liceului din comuna Castelu, Şcoala de Contabilitate în Argeş, de unde îi sunt originari părinţii, iar ulterior Universitatea Ovidius. La capitolul pasiuni, descoperim că are ceva în comun cu liberalul Lupu: fotbalul. De 26 de ani, Anghel susţine că este sponsor al echipei de fotbal din comună şi, glumeşte el, poate că ar fi cazul ca echipa să-i poarte numele! Mai mult, clubul sportiv din Castelu îi are acţionari pe următorii: Nicolae Anghel - 20%, Alexandru Anghel (fiul primarului) - 40%, la care se adaugă şi Primăria Castelu - 40%. Ca să nu se interpreteze că ar avea acces la banii daţi de primărie acestui club, edilul menţionează că administratorul clubului este o terţă persoană, care nu îi este rudă. Şi tot ca o pasiune, Anghel indică şahul. Nu investeşte bani şi nu face un club de şah însă, şi asta pentru că nu sunt mulţi pasionaţi de acest sport.

Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614