REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

USL vrea să treacă în regim de urgenţă 3 legi controversate: legea lobby-ului, amnistierea şi legea care dă puteri majore Camerei de Comerţ

USL vrea să treacă în regim de urgenţă 3 legi controversate: legea lobby-ului, amnistierea şi legea care dă puteri majore Camerei de Comerţ

Replica API 9 decembrie 2013 | 00:00 62

USL vrea să adopte în regim de urgenţă trei legi cu miză enormă: legea lobby-ului propusă de pesedistul Constantin Niţă în 2010, legea amnistierii iniţiată de Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, precum şi legea care extinde atribuţiile Camerei de Comerţ, condusă de Mihai Vlasov, un apropiat al PNL. Celei trei initiative legislative se afla în stadiul final şi aşteaptă raportul de la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, anunţă HotNews.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca deputaţii jurişti au ca sarcină să dea aviz favorabil luni seara pentru cele trei intiaţive legislative astfel încât acestea să intre la vot final marţi, în plenul Camerei Deputaţilor.

Ordinea de zi a şedintei de plen de marţi nu a fost făcută publică, aşa cum cere procedura, după şedinţa Conducerii Camerei Deputaţilor. Totodată, şedinţa comisiei juridice a fost convocată în regim de urgenţă.

Amnistierea

Propunerea legislativă, care aparţine deputatului din partea minorităţilor naţionale Nicolae Păun şi deputatului PSD Mădălin Voicu, are ca obiect de reglementare amnistierea infracţiunilor pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate de până la 4 ani inclusiv amendă, precum şi graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la 6 ani inclusiv şi a pedepselor cu amenda aplicate de instanţa de judecată, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei dispusă de instanţă.

Gigi Becali ar putea fi unul dintre beneficiarii legii, dacă va intra în vigoare.

Lobby-ul

In 2010, deputatul PSD Constantin Niţă (acum ministru delegat al Energiei) a depus un proiect de lege care prevede reglementarea activităţii de lobby. Proiectul defineşte noţiunea "lobbyst de profesie", respectiv persoană care, în calitate de angajat al unui client şi în schimbul unor compensaţii materiale sau de altă natură, prestează servicii care implică mai mult de o comunicare de tip lobby, dar nu şi acea persoană ale cărei activităţi de lobby constituie mai puţin de 20% din serviciile furnizate clientului său într-o perioada de şase luni.

Proiectul de lege interzice desfăşurarea activităţii de lobby de către parlamentari, membri ai guvernului, angajaţii din administraţia publică, agenţii sau regiile de stat, directorii şi membrii din conducerea acestora, precum şi de către operatorii economici în cadrul căruia statul deţine o participaţie mai mare de 51%. Nici partidele politice şi persoanele din conducerea acestora nu pot face lobby.

Puteri sporite pentru Camera de comert

Trei parlamentari - unul de la PSD, altul de la PNL şi al treilea de la minoritari - au propus un proiect de lege prin care Camera de Comerţ şi Industrii a României va căpăta atribuţii noi. Instituţia condusă în prezent de Mihail Vlasov urmează să avizeze organizarea de târguri, expoziţii de către orice persoană (inclusiv Guvernul va avea nevoie de aviz pentru a participa la târguri internaţionale!), să ofere atestate de înregistrare şi de actualizare anuală a comercianţilor în baza de date a Camerei (cine nu se înscrie sau nu îşi actualizează anual datele nu poate funcţiona, deşi e înscris la Registrul Comerţului).

Citeşte mai mult: LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102