REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

USR cere demisia preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu

USR cere demisia preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu

Replica API 22 iulie 2017 | 13:41 429

USR cere demisia preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, ca urmare a întâlnirii acestuia cu Cris Terhes, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Coaliţia Românilor din SUA, care ar milita pentru oprirea luptei anticorupţie.

”Partidul Uniunea Salvaţi România solicită demisia preşedintelui Curţii Constituţionale Valer Dorneanu pentru încercarea de transformare a CCR din gardianul respectării Constituţiei în jucător politic şi suprainstanţă de judecată precum şi pentru încălcarea obligaţiilor sale de imparţialitate în exercitarea funcţiei, ca urmare a întâlnirii cu Cris Terhes, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Coaliţia Românilor din SUA, a cărei singură agendă este oprirea luptei anticorupţie. Curtea Constituţională nu are atribuţii de formulare sau modificare a politicilor publice, astfel încât această întâlnire şi consultare excede cadrului legitim de funcţionare a CCR”, susţine USR într-un comunicat.

USR arată că ultima decizie a judecătorilor constituţionali, nr. 377/2017, pregăteşte terenul pentru o schimbare majoră de paradigmă în funcţionarea statului de drept din România, prin ”încălcarea flagrantă a principiului separaţiei puterilor în stat”. În textul deciziei, CCR semnalează lipsa unui cadru legislativ ce ar permite un control de constituţionalitate asupra hotărârilor judecătoreşti.

Judecătorii constituţionali sugerează Parlamentului să îi dea puterea să verifice hotărârile instanţelor şi astfel să se înscăuneze deasupra puterii judecătoreşti. Constituţia nu prevede un eventual efect al "neconstituţionalitaţii unei hotărâri judecătoreşti", ci numai a unei legi sau ordonanţe. ”Considerăm că este imposibilă introducerea unei verificări a hotărârilor instanţelor de judecată de către CCR prin modificarea Legii 47/1992, singura variantă constituţională fiind însăşi modificarea Constituţiei”, se arată în comunicat.

”Curtea Constituţională nu face parte din niciuna din puterile statului, fiind o instituţie tehnico-politică ce are ca scop principal să verifice conformitatea textelor de lege cu Constituţia. Acest control nu poate să se extindă la verificarea sentinţelor instanţelor judecătoreşti, recenta decizie nr. 377/2017 fiind o încălcare a atribuţiilor puterii judecătoreşti. Luând în considerare precedentul creat în cazul abuzului în serviciu, ne aşteptăm ca, după decizia nr. 377/2017, să reiasă că Parlamentul este obligat să legifereze verificarea sentinţelor judecătoreşti de către CCR”, mai subliniază USR, scrie news.ro.

USR susţine că, ”din păcate, judecătorii constituţionali au mai încălcat recent principiul separării puterilor în stat prin obligarea Parlamentului de a stabili un prag la abuzul în serviciu, deşi CCR nu are competenţe de a impune legiuitorulului, în sensul de a stabili ce şi cum să legifereze”.

”Astfel, printr-o decizie proprie, judecătorii constituţionali au stabilit că, nu doar partea de hotărâre din deciziile sale are putere obligatorie, ci şi considerentele expuse în motivări. Pe scurt, judecătorii constituţionali şi-au extins puterea, impunând transformarea raţionamentelor în lege, deşi unele dintre ele contravin chiar deciziilor în sine, cum s-a întâmplat în cazul abuzului în serviciu”, mai arată USR.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sugi pula mai bine ca mos gerila ! am auzit ca ai primit bani de la soros si acum ai salon si faci masaj cu buzele.
0
1
se impun, de urgenta , mai multe demisii si anume: avocatul poporului, dorneanu, penal draknea, mincinos Tariceanu, secretar scoala genaeral ministru dan, fotomodelele catapultate in functii cheie ale conducerii statului si cel mai important lucru ciuma rosie sa nu faca din Romania o afacere de familie si daca dl premier isi scoate fiica de 18 ani din acele firme ce fac afaceri cu statul si unte cea mica are 50% actiuni atunci ma declar multumit si tind sa cred ca incearca sa fie de buna credinta si sa respecre votul primit
1
1
sa se duca varer dorneanu unde a intarcat dracul iapa, se vede de departe ca-i presul partidului rosu
1
0
presul dorneanu isi va da demisia numai in cazul in care penalul draknea i-o va cere, ce nu va este clar, cine conduce institutiile statului, la ora actuala,CIUMA ROSIE
2
2
USR a primit de la Soros si alte entitati antiromanesti, multi bani ... Minte si bun simt, de ce nu le-au dat ?
1
3
Dar acest USR, cine naiba este, nu cumva partidul ala cu cei mai multi boschetari?
1
5

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218