REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

"Uniți, salvăm Pădurea Comorova", noul slogan al USR Constanța! Video

"Uniți, salvăm Pădurea Comorova", noul slogan al USR Constanța! Video

Replica API 11 aprilie 2022 | 21:12 1443

USR Constanța și USR Mangalia au organizat, în cursul zilei de duminică, 10 aprilie a.c., o conferință de presă prilejuită de începerea campaniei „Uniți salvăm Pădurea Comorova“. Campania are ca scop strângerea de semnături pentru trecerea Pădurii Comorova din proprietatea privată a municipiului Mangalia, în cea publică și, ulterior, în domeniul silvic.

În prezent, din Pădurea Comorova mai există doar 395,25 de hectare în proprietatea privată a municipiului Mangalia, suprafață aflată în pericol de dispariție tocmai din cauza statutului juridic pe care îl are în prezent - fapt ce a permis acțiunile abuzive de împroprietărire a mai multor dezvoltatori imobiliari și, implicit, defrișările masive din anii trecuți.

,,Încercăm să oprim masacrul forestier și să salvăm ce a mai rămas din singura pădure a litoralului românesc.

În cadrul conferinței de presă, vom prezenta pe larg de ce am ales să inițiem acest demers și de ce este important ca cetățenii din Mangalia să ni se alăture în această campanie” au transmis reprezentanții USR.

Formularul și documentele necesare începerii acțiunii de strângere de semnături au fost eliberate, iar, duminică, 10 aprilie, membrii USR au început acțiunea în teren prin care cetățenii din Mangalia au posibilitatea de a semna pentru salvarea Pădurii Comorova. Numărul de semnături necesar este echivalent cu 5% din registrul electoral al Mangaliei. Mai precis, este nevoie 1.651 de oameni pentru a salva singura pădure de pe litoralul românesc. În fiecare week-end, reprezentanţii USR vor fi prezenţi pe teren pentru a strânge semnături de la cetăţeni.

Din Pădurea Comorova mai există doar 395 de hectare în proprietatea municipiului Mangalia, suprafață aflată în pericol de dispariție tocmai din cauza statutului juridic pe care îl are în prezent - fapt ce a permis acțiunile abuzive de împroprietărire a mai multor dezvoltatori imobiliari și, implicit, defrișările masive din anii trecuți.

Mai mult de atât, un proiect anunțat de Primăria Mangalia prevede că o suprafață de 201 de hectare din pădure – proprietate privată - vor fi transformate în parc prin accesarea de fonduri europene. Pe lângă o serie de neclarități în documente și modul în care sunt prezentate suprafețele, avem toate motivele să privim cu mare suspiciune intenția primarului Radu Cristian, care până acum a dat dovadă doar de incompetență, mărturie fiind singurele mari proiecte din cele două mandate ale sale: Parcul Evergreen și Aleea Teilor, ambele pierdute și plătite din bugetul orașului.

Strângerea de semnături din campania „Uniți salvăm Pădurea Comorova“ reprezintă și un prilej de conștientizare a importanței pe care pădurea o are pentru județul Constanța, atât din perspectiva protejării mediului înconjurător, cât și din punct de vedere istoric.

Inițial, după împădurirea făcută de Regele Carol I, pădurea avea 855 de hectare cu arbori. Din ei au tăiat, cu sânge rece, comuniștii (între 1967 și 1968), pesediștii, pedeliștii, peneliștii și toate găștile lor de combinatori. Nu se vor opri până când Legea nu le va mai permite acest lucru, până când cetățenii din Mangalia nu vor spune „STOP! Comorova e a noastră!“.

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR

În cadrul conferinței, europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe a declarat că, corupția în România este principalul dușman al mediului. Acesta a mai precizat că și în cazul pădurii Comorova este vorba tot despre corupție.

Corupția este în România principalul dușman al mediului. În opinia mea, și în cazul pădurii Comorova este vorba tot despre corupție, pentru că această pădure, de a lungul timpului, a fost tăiată sistematic. Este ultima pădure costieră, atât cât mai avem din ea. În ultimii 32 de ani, din cauza corupției locale, cât și naționale, s-a tăiat sistematic și acum am ajuns la o linie roșie pe care noi nu o mai putem permite să fie încălcată.”

Vlad Gheorghe a mai precizat că ”există foarte multe fonduri la dispoziția noastră, a României și a Constanței, care ar putea să pună în valoare această comoară a mediului înconjurător, de care alții astăzi vor să-și bată joc.”

Stelian Ion, Vicepreședintele USR

Vicepreședintele USR, Stelian Ion a declarat că pădurea Comorova nu este doar de importanță locală, ci și de importanță națională.

Această pădure nu este doar de importanță locală, este de importanță națională. Tocmai de aceea, primul pas pentru a salva pădurea Comorova este să o trecem din domeniu privat în domeniu public, urmând ca ulterior al doilea pas să fie acela de a reveni în proprietatea statului într-o formă de protecție mai mare. Ce s-a întâmplat în ultimi 20 și ceva de ani am văzut cu toții. Sub pretextul salvării pădurii Comorova, și pe atunci primarul Iorguș ne vindea aceleași gogoși care ni se vând și astăzi, acelea ale amenajării unui parc municipal. De fapt, nu se are în vedere decât distrugerea acestui parc pentru a-l pune la dispoziția intereselor imobiliare.”

Vicepreședintele USR, Stelian Ion învinuiește PSD-ul și PNL-ul pentru distrugerea pădurii Comorova.

Toate partidele de până acum au pus umărul la această distrugere, și PNL-ul și PSD-ul. Împreună au făcut tot posibilul să pună la dispoziția rechinilor imobiliari această pădure, această bijuterie de care nu trebuie să ne bucurăm doar noi, ci să se bucure și copii și nepoții noștri. Vreau să subliniez faptul că și în parlamentul României, USR-ul luptă pentru Protecția Mediului, și prin proiecte de lege, și prin contestații la Curtea Constituțională, prin toate mijloacele de care dispunem.”

Semiran Abdurefi, președintele filialei USR Mangalia

Semiran Abdurefi, președintele filialei USR Mangalia, a declarat că inițiativa USR vizează ca atât cât a mai rămas din pădurea Comorva să treacă în proprietate publică.

În anul 2000, 590 de hectare, din această pădure, treceau din proprietatea statului în proprietatea publică a municipiului Mangalia, printr-o hotărâre de guvern. Ulterior, prin hotărârile consiliului local, 297 de hectare treceau în proprietatea privată a municipiului Mangalia, 220 rămânând în proprietatea publică a municipiului. Noi dorim ca tot ce este în proprietatea privată astăzi, cât a mai rămas din 297 de hectare, să treacă din această inițiativă cetățenească înapoi în proprietatea publică a municipiului, și ulterior înapoi în fondul forestier național. Pădurea este de importanță națională și strategică. Inițiativa noastră vizează ca atât cât a mai rămas din această pădure să treacă în proprietatea publică.

Video:

Maria ONICĂ, A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De la domnu Feliciu savatraglacioc
0
0
Bai astia de la USR sunteti niste ratati cu totii.Proviti ce fete au acesti dobitoci
0
0
Uitati va la meclele voastre, impotentilor ce sunteti, nici figurile nu va ajuta, nu exprimati nimic. Stelica sa restituie garsoniera si apoi sa vina cu sloganuri ieftine, borfas tupeist si cu gura mare ce este!
0
0
daca salvati Padurea Comorova cum voia Stelica sa salveze justitia, adica sa aiba control total asupra ei, atunci lasati ne
0
0
din ciclul bag-o si pe-asta sa impresionam electoratul! ne-am convins ce e si cu usr-ul asta! bine ca au disparut repede de la putere!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218