REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

USR susţine demararea unei caravane pentru diagnosticarea patologiei provocate de COVID-19 în mediul rural

USR susţine demararea unei caravane pentru diagnosticarea patologiei provocate de COVID-19 în mediul rural

Replica API 24 martie 2020 | 00:00 879

Deputatul USR Teodor Rareş Pop şi medicul Teodor Berbecar, co-fondator al Caravanei cu Medici, au adresat o scrisoarea deschisă Administraţiei Prezidenţiale şi Guvernului, prin care cer sprijin pentru demararea unei caravane medicale care să ofere suport în mediul rural în vederea screening-ului, diagnosticării şi tratării patologiei provocate de COVID-19.

"Având în vedere criza actuală provocată de pandemia cu noua formă de coronavirus, Asociaţia Caravana cu Medici şi USR propun pregătirea unor echipe de intervenţie folosind modelul actual de desfăşurare al caravanei medicale, pentru a interveni în mediul rural, acolo unde serviciile de sănătate sunt foarte limitate sau vor fi clar depăşite. Urmărind evoluţia pandemiei în spaţiu european, există un risc crescut ca numărul de cazuri de infecţie cu COVID 19 să crească exponenţial şi să copleşească sistemul de sănătate din România, cu precădere mediul rural şi în oraşele mici, acolo unde accesul la servicii medicale este extrem de precar sau chiar inexistent", se arată în documentul adresat preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Sănătăţii, Victor Costache.

În scrisoare se menţionează că Asociaţia Caravana cu medici a fost înfiinţată în 2014 şi a desfăşurat de atunci 75 de caravane oferind servicii medicale de consult, diagnostic şi tratament pentru 8.000 de adulţi şi 1.500 de copii, echipele fiind formate din medici specialişti, medici rezidenţi şi studenţi la medicină. Caravana se deplasează în satele unde accesul la servicii de sănătate este deficitar.

"În cazul pandemiei cu care ne confruntăm, Asociaţia poate aplica modelul actual de desfăşurare a caravanelor concentrându-se exclusiv pe oferirea de suport medical în vederea screening-ului, diagnosticării şi tratării patologiei provocate de COVID-19", prevede documentul, scrie Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, caravana cu medici are capacitate de a mobiliza şi de a organiza logistic şase caravane medicale cu impact regional cu puncte de pornire din filialele permanente din oraşele Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov, Timişoara şi una în curs de formare la Craiova.

Cei doi semnatari adaugă că pentru realizarea acestei campanii la nivel naţional sunt necesare: acordul şi susţinerea Ministerului Sănătăţii; dotarea cu echipamente de protecţie adecvate şi cu aparatură pentru diagnosticarea şi confirmarea cazurilor suspecte; suport financiar pentru angrenarea cadrelor medicale în această activitate în regim full time pe o perioadă mai îndelungată de timp; materiale oficiale de informare.

Se menţionează că la nivel legislativ există deja pe circuitul Camerei Deputaţilor o iniţiativă care oferă cadrul legal pentru ca aceste caravane să poată primi finanţare şi echipamente de lucru. Cei doi recomandă însă ca iniţiativa să fie adoptată temporar ca legislaţie secundară, sub forma unui ordin de ministru, urmând ca în paralel să urmeze circuitul parlamentar în vederea adoptării.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102