REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Vă mai aduceţi aminte referendumul de la Costineşti, pe tema gazelor de şist? NU ESTE VALID

Vă mai aduceţi aminte referendumul de la Costineşti, pe tema gazelor de şist? NU ESTE VALID

Replica API 11 septembrie 2013 | 00:00 99

Prefectul: "Pe de altă parte, nu putem să nu observăm procentul mare al celor care s-au exprimat împotriva Chevron"

Prefectul: "Pe de altă parte, nu putem să nu observăm procentul mare al celor care s-au exprimat împotriva Chevron"

Prefectura judeţului Constanţa aşteaptă, potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, Eugen Bola, câteva lămuriri de la Autoritatea Electorală Permanentă. "Am solicitat un punct de vedere de la Autoritatea Electorală, pentru a şti dacă la referendumul din Costineşti, de anul trecut, pe tema gazelor de şist, pot fi luaţi în calcul cei de pe listele suplimentare", a spus Eugen Bola.

În data de 9 decembrie 2012, la Mangalia, Costineşti şi Limanu au fost organizate referendumuri locale pe tema explorării/exploatării gazelor de şist de către compania Chevron. Consilierii din aceste localităţi au votat pentru organizarea referendumurilor, în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, iar reprezentanţii Prefecturii judeţului Constanţa au spus, la acea vreme, că demersurile sunt "perfect legale" - după cum s-a exprimat chiar prefectul Eugen Bola. La Costineşti, cetăţenii cu drept de vot au răspuns prin "Da" sau "Nu" la întrebarea: "Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist prin fracţionare/fracturare hidraulică pe teritoriul comunei Costineşti?". După închiderea votării şi numărarea voturilor, concluzia a fost: 92,69% din cei care au votat s-au exprimat împotriva exploatării gazelor de şist. Apare însă o problemă: în noaptea de 9 decembrie s-a concluzionat că referendumurile de la Mangalia şi Limanu nu pot fi validate, din cauza lipsei cvorumului; un anunţ similar a fost făcut şi din localitatea Costineşti. Ulterior, primarul comunei Costineşti a revenit, declarând că, de fapt, a fost întrunit cvorumul necesar: la consultarea populară de la Costineşti au votat peste 50% +1 din numărul total de alegători, aşa încât Consiliul Local a votat unanim validarea referendumului. "Consiliul Local a adoptat hotărârea organizării acestui referendum la cererea comunităţii, care nu este de acord cu extracţia gazelor de şist. Chiar dacă procedeul de extracţie nu ar fi atât de periculos precum se spune, oamenii nu sunt de acord. Ar însemna să vadă sonde pe litoral, or ei se opun", spunea, la acea vreme, primarul comunei Costineşti, Traian Cristea. Ce s-a schimbat din decembrie anul trecut până acum? Nimic, din punctul de vedere al primarului Cristea. Iată însă că prefectul judeţului Constanţa vine cu o veste: "Referendumul nu este valid", a declarat Eugen Bola în data de 10 septembrie 2013. "Am solicitat un punct de vedere de la Autoritatea Permanentă Electorală - Regionala de la Galaţi. Era o nelămurire dacă pot fi luaţi în calcul şi cei care au votat pe listele suplimentare. Autoritatea Electorală ne-a transmis că nu pot intra în calcul decât cei votanţii de pe listele permanente, iar în acest caz au votat 49,7% din numărul total de alegători. Referendumul, în aceste condiţii, nu poate fi validat. Peste 51% era prezenţa cu tot cu cei din listele suplimentare, însă ei nu pot fi luaţi în calcul", a precizat, ieri, prefectul Eugen Bola. "Pe de altă parte, nu putem să nu observăm procentul mare al celor care s-au exprimat împotriva Chevron. E drept că nici Chevron nu se agită să demonstreze că imaginile vehiculate pe Internet, cu privire la efectele exploatării, nu sunt reale. Populaţia a reacţionat la vot din teamă, pentru că nu ştie care sunt efectele", a mai spus prefectul Constanţei, Eugen Bola.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367