REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Vă temeţi de MARELE CUTREMUR? Atunci trebuie să ştiţi dacă locuiţi într-o zonă sigură

Vă temeţi de MARELE CUTREMUR? Atunci trebuie să ştiţi dacă locuiţi într-o zonă sigură

Replica API 6 septembrie 2016 | 00:59 325

La Constanţa... e de bine

La Constanţa... e de bine

Cutremurul din Italia, care s-a produs în noaptea de 23 spre 24 august şi în urma căruia au murit aproape 300 de persoane, a readus în atenţia României o problemă pe care tindem să o ignorăm: cât de pregătiţi suntem în cazul unuicutremur mare? Oraşul de la malul mării este plin de aspecte negative ce ţin de proasta administrare şi gestionare a problemelor ce trenează deja de prea mult timp. Pe de o parte este vina administraţiei locale, dar şi a lipsei unui cadru legislativ clar care să stabilească măsurile ce trebuie luate în diferite cazuri şi ce sancţiuni trebuie aplicate celor ce continuă să încalce legea. Acesta este şi cazul clădirilor cu risc seismic din Constanţa - 57 la număr. Cu toate acestea, oraşul de la malul mării este unul din cele mai sigure în cazul unui cutremur.

Atât în Centrul Vechi, cât şi în zona peninsulară sunt mai multe astfel de clădiri. Deşi majoritatea sunt locuite, mai sunt şi câteva abandonate. Reprezentanţii Protecţiei Civile spun că momentan nu pot face mai mult decât să sancţioneze proprietarii cu amenzi situate între 200 şi 500 de lei, însă aceştia nu se arată speriaţi, aşa că nu fac nimic în sensul remedierii problemelor. În timp ce Primăria susţine că are la cunoştinţă existenţa numeroaselor clădiri cu risc seismic ridicat din localitate, spune că deocamdată nu sunt bani pentru restaurarea acestora.

Între timp, cetăţenii care ies la plimbare prin Centrul Vechi şi în zona Peninsulei trebuie să stea cu ochii în patru să nu cadă vreo bucată din tencuiala clădirilor. În oraşul Constanţa există în total 57 de clădiri cu risc seismic ridicat dintre care 6 imobile cu risc seismic de grad I, 21 de gradul II, 28 de gradul III şi 2 cu gradul seismic IV. Paradoxal, potrivit istoricului seismografic din România, Timiş, Caraş Severin, Satu Mare şi Constanţa sunt cele mai sigure locuri, în cazul unui cutremur, precum şi graniţa dintre judeţele Suceava şi Maramureş.

Aproape la fel de sigure sunt zonele cuprinse între Oradea, Cluj, Deva şi Bistriţa şi un alt punct izolat de siguranţă este între Sibiu şi Braşov, cuprinzând câte o parte din amândouă, ambele fiind cu un risc seismic mediu. De altfel, şi alte judeţe din acest perimetru sunt cunoscute pentru cutremurele medii care se manifestă acolo, de exemplu Târgu Mureş, Piatra Neamţ sau Suceava. „Cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani sau Iaşi şi toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensităţii de Roman, Bacău, Piteşti, Giurgiu şi toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se mai află şi Cernavodă, Tulcea”, arată statistica întocmită de INFP.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102