REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Vacanțe și călătorii: cum vor arăta în viitor și cum ne protejăm de COVID-19?

Vacanțe și călătorii: cum vor arăta în viitor și cum ne protejăm de COVID-19?

Replica API 20 ianuarie 2021 | 00:00 980

Cum pandemia de COVID-19 este încă în plină desfășurare, multe persoane se întreabă dacă ar mai trebui să călătorească, unde este sigur să meargă în vacanță și cum va ajuta vaccinarea la reluarea călătoriilor.

Sursă foto: Shutterstock

Situația este destul de complicată în prezent în ceea ce privește vacanțele și călătoriile, în condițiile în care multe țări au încă granițele închise pentru turiști, iar altele impun teste pentru a putea intra pe teritoriul lor, scrie doc.ro.

Din primele luni ale lui 2020, de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional, multe țări au luat măsuri suplimentare care interferează semnificativ cu traficul internațional, variind de la refuzul de intrare a călătorilor, la restricții de viză sau carantină pentru cei care se reîntorc în țara unde domiciliază.

Experții spun că oamenii trebuie să ia o decizie individuală în acest moment, având în vedere riscurile și beneficiile unei posibile călătorii. Autoritățile sanitare recomandă evitarea tuturor călătoriilor care nu sunt necesare. Însă, în funcție de context, fiecare dintre noi poate alege anumite zone în care să meargă într-o scurtă vacanță sau călătorie.

Un aspect important este ca, înainte de o călătorie, să ne informăm despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinim pentru a putea intra în țara respectivă (dacă vrem să mergem într-o vacanță în străinătate) sau în orașul respectiv (dacă este sau nu în carantină).

Cum va schimba vaccinarea călătoriile și vacanțele?

Potrivit statisticilor, pandemia a provocat o scădere cu 72% a numărului de turiști internaționali la nivel global din ianuarie până în octombrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Destinațiile care depindeau de turiștii internaționali, cum ar fi țările în curs de dezvoltare, au fost cele mai afectate.

Încercările de a reporni călătoriile internaționale pe o scară mai largă au eșuat până acum din cauza valurilor succesive de COVID-19. Cu frontierele închise, multe țări s-au concentrat pe atragerea turiștilor interni, ceea ce a contribuit la menținerea stabilității lor economice.

Speranțele pentru o revigorare a călătoriilor internaționale sunt acum legate de distribuția rapidă și pe scară largă a unui vaccin anti-COVID-19.

În anii ‘70, vaccinările și autorizațiile de sănătate erau esențiale pentru călătoriile către și din multe țări. Este posibil, deci, ca și în viitorul apropiat să se introducă acest standard pentru zborurile internaționale. Ar putea apărea, de exemplu, pașapoarte de sănătate, care să permită intrarea călătorilor într-o țară fără să mai facă teste de diagnostic pentru COVID-19.

De asemenea, Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) lucrează la lansarea unui Travel Pass, o platformă digitală pentru informarea pasagerilor cu privire la ce teste, vaccinuri și alte măsuri trebuie să ia înainte de călătorie, detalii despre locurile în care pot fi testați și oferirea posibilității de a-și împărtăși testele și rezultatele vaccinării într-o manieră verificabilă, sigură și care să respecte protecția vieții private.

Cel mai probabil, pe măsură ce vaccinarea avansează, măsurile actuale luate împotriva infectării cu noul coronavirus vor rămâne prezente o vreme, inclusiv purtarea măștii de protecție în avioane și în alte mijloace de transport sau obligativitatea testării înainte de plecarea dintr-o țară și la sosirea în altă țară.

De asemenea, călătoriile fără atingere vor deveni probabil standard în majoritatea aeroporturilor, prin utilizarea tehnologiei biometrice. De asemenea, pasagerii ar putea fi supuși în continuare la controlul temperaturii.

În ceea ce privește călătoriile cu avionul, probabil că cererea de zboruri pe distanțe lungi va rămâne scăzută pentru o vreme. De asemenea, călătorii ar trebui să se aștepte la zboruri mai puțin frecvente și la durate mai mari ale călătoriei, având în vedere pașii care trebuie urmați pentru o călătorie în siguranță (verificarea temperaturii, păstrarea distanței la cozi etc.).

Lucruri de luat în considerare înainte de a călători

Dacă boala COVID-19 este prezentă în orașul sau în țara în care vrei să ajungi, este posibil să ai un risc mai mare de a te îmbolnăvi dacă ai de gând să călătorești acolo.

Riscul de expunere la virusurile respiratorii, cum ar fi SARS-CoV-2, poate crește în zonele aglomerate, în special în spațiile închise, în transportul în comun (cum ar fi autobuze, metrou, trenuri), dar și în cadrul unor evenimente publice sau adunări religioase.

Ține cont că persoanele cu risc mai mare de complicații sunt adulții în vârstă și oamenii de orice vârstă cu afecțiuni medicale cronice grave (precum boli de inimă, boli pulmonare sau diabet). Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) recomandă călătorilor cu un risc mai mare de complicații să evite toate călătoriile care nu sunt necesare.

De altfel, dacă te îmbolnăvești de COVID-19 la întoarcerea din călătorie, persoanele cu care locuiești pot fi expuse riscului de infecție. Adulții și cei mai în vârstă sau care au afecțiuni medicale cronice severe prezintă un risc mai mare de complicații în urma infectării cu noul coronavirus.

Ține cont și de faptul că există riscul de a transmite infecția către alte persoane în timpul călătoriei. Dacă simptomele cu care te confrunți sunt ușoare sau nu ai febră, este posibil să nu-ți dai seama că ești purtător al virusului.

Cum te protejezi de COVID-19 în călătorii și vacanțe?

Dacă decizi să călătorești, ține cont de câteva măsuri:

În timpul călătoriei spre destinație, poartă în permanență masca de protecție, care să îți acopere gura și nasul. Nu o îndepărta decât pentru a bea apă și a mânca, atunci când ești la distanță de alte persoane. Evită orice contact cu persoane care par bolnave.

Spală-te des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau, dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, curăță mâinile cu un produs care să aibă alcool în proporție de 70%, cum este gelul dezinfectant Guard X. Evită să-ți atingi masca sau ochii cu mâinile neigienizate.

Pe cât posibil, alege ca destinație locuri în care să te poți plimba în aer liber, în spații cât mai puțin aglomerate. Asigură-te că hotelul sau pensiunea în care stai respectă măsurile de protecție împotriva infectării cu coronavirus. O alternativă este să închiriezi un apartament în care să te cazezi pe durata vacanței împreună cu persoanele cu care ai venit.

Recomandări pentru cei care vin dintr-un oraș/țară cu multe persoane diagnosticate cu COVID-19

Dacă ai călătorit recent într-o zonă în care au fost diagnosticate multe persoane cu noul coronavirus și te simți rău, ai febră, tușești sau ai dificultăți de respirație, ar trebui:

Să suni medicul de familie și să-l pui la curent legat de călătoriile tale recente și despre simptomele cu care te confrunți.

Să rămâi la domiciliu și să urmezi instrucțiunile medicului, să nu circuli cu mijloacele de transport în comun câtă vreme ești bolnav și, în general, să eviți contactul cu cei din jur.

Să te speli des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde și să stai, dacă este posibil, în altă cameră față de celelalte persoane din gospodărie, pentru a evita răspândirea virusului printre apropiați.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920