REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Vaccin COVID-19: ce spun primele date ale studiilor clinice

Vaccin COVID-19: ce spun primele date ale studiilor clinice

Replica API 3 iunie 2020 | 00:00 922

COVID-19, afecțiunea cauzată de virusul SARS-CoV-2, a fost prima dată raportată în ianuarie 2020. Virusul este extrem de contagios, ceea ce a dus la o răspândire rapidă, cauzând declanșarea unei pandemii globale.

În comparație cu gripa de tip A, pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, în special vârstnicii și cei cu afecțiuni respiratorii sau cardiovasculare preexistente, sunt mai expuși riscului pentru complicații grave, inclusiv pneumonie, sindrom respirator acut, insuficiența organelor interne, și, în anumite cazuri, deces.

Până în mai 2020, peste 6 milioane de oameni au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2, în mai mult de 215 țări și teritorii, și a curmat viețile a peste 375.000 de persoane pe plan global. În absența unor măsuri de prevenție eficiente, majoritatea țărilor afectate au instaurat stare de carantină și au luat măsuri de distanțare socială. Cu toate acestea, în așteptarea unui nou val preconizat la sfârșitul anului, nevoia unui vaccin se impune din ce în ce mai pregnant.

În prezent, există mai mult de 100 de vaccinuri în curs de dezvoltare, în lume. Dintre acestea, cel puțin 8 producători au inițiat sau sunt în curs de inițiere a studiilor clinice, scrie doc.ro. Printre acestea se numără:

Vaccinul mRNA de la compania Moderna și vaccinul Ad5 de la compania Cansino, ambele intrând în prima fază a studiilor clinice în data de 16 martie, 2020.

Vaccinul DNA de la compania Inovio Pharmaceuticals, care a intrat în studii clinice pe 3 aprilie, 2020.

3 vaccinuri inactive de la compania Sinovac, care au intrat în studii clinice în aprilie 2020.

Vaccinul ChAdOx1 nCoV-19, de la Universitatea Oxford, și vaccinul mRNA al companiei BioNTech, ambele intrând în studii în ultimele câteva luni.

Studiu preliminar al vaccinului Ad5 împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Beijing Institute of Biotechnology au realizat un studiu preliminar al vaccinului Ad5 împotriva COVID-19. În perioada 16 – 27 martie 2020 au fost evaluați 195 de persoane pentru eligibilitate și au fost selectați 108 subiecți (51% bărbați și 49% femei) pentru această cercetare. Așadar, 108 adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, au fost înrolați, în mod secvențial, și au fost asignați uneia dintre cele 3 grupuri cu dozaje de vaccin diferite. Vaccinul a fost injectat intramuscular, în doze crescătoare, după cum urmează: primul grup de subiecți a primit cea mai mică doză, după care au fost monitorizați timp de 3 zile. Al doilea grup a primit o doză medie de vaccin după care, la fel, a fost ținut sub observație timp de 3 zile, iar al treilea grup a primit cea mai mare doză de vaccin și a fost, apoi, ținut sub observație.

Reacțiile subiecților au fost, după cum era de așteptat, diferite. Primele reacții adverse au fost semnalate în primele 7 zile după vaccinare, dar toți subiecții au fost evaluați zilnic, timp de 14 zile consecutive din ziua injectării, iar siguranța tuturor subiecților a fost confirmată la 28 de zile după vaccinare. Astfel, cel puțin o reacție adversă a fost consemnată în rândul a 83% dintre participanți, în prima săptămână după vaccinare, la grupul cu doza cea mai mică, 83% - în grupul cu doza medie și 75% în grupul cu doza cea mai ridicată.

Cea mai des semnalată reacție adversă a fost durerea localizată (la 54% dintre participanți), urmată de febră (la 46% dintre participanți), stare de oboseală (la 44% dintre participanți) și durere de cap (la 39% dintre participanți). Reacțiile adverse raportate la toate grupurile au fost de severitate mică spre moderată. Niciun incident în legătură cu aceste reacții adverse nu a fost semnalat în 28 de zile post vaccinare.

Numărul și tipul de anticorpi dezvoltați de subiecți în urma vaccinului au fost analizați cu ajutorul metodologiei de testare ELISA, iar cercetătorii susțin că au constatat un răspuns pozitiv al anticorpilor (seroconversie), cu o creștere de 4 ori a acestora în perioada post-vaccinare. De asemenea, anticorpii ELISA și cei de neutralizare au crescut semnificativ în ziua 14 și au atins vârful maxim în ziua 28.

Descoperirile cercetătorilor indică faptul că vaccinul Ad5 este un candidat promițător în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, acesta fiind tolerabil și imunogenic la 28 de zile după vaccinare. Răspunsul imun umoral împotriva virusului SARS-CoV-2 a atins punctul maxim în ziua 28 post vaccinare, în rândul adulților sănătoși care au participat la studiu. Concluziile acestora sunt încurajatoare într-o perioadă de presiune foarte mare exercitată asupra oamenilor de știință pentru obținerea cât mai rapidă a unui vaccin fiabil, în așa fel încât pandemia să nu se extindă pe o perioadă de câțiva ani, așa cum preconizează mulți specialiști în momentul de față.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369