REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Vaccinarea antigripală post-infecție COVID-19

Vaccinarea antigripală post-infecție COVID-19

Replica API 7 noiembrie 2020 | 00:00 1155

Autoritățile sanitare recomandă ca în acest an vaccinul antigripal să se facă inclusiv de către persoanele care nu se află în categoriile de risc pentru complicații ale gripei. Dar când trebuie să te vaccinezi antigripal în cazul în care ai avut COVID-19?

Eforturile de reducere a transmiterii SARS-CoV-2, cum ar fi evitarea ieșirilor care nu sunt necesare, au dus la scăderea utilizării serviciilor medicale preventive de rutină, inclusiv a serviciilor de imunizare. Asigurarea faptului că vaccinarea de rutină este menținută în timpul pandemiei de COVID-19 este esențială pentru protejarea indivizilor și a comunităților împotriva bolilor și focarelor care pot fi prevenite prin vaccinare, spun specialiștii, scrie doc.ro.

Vaccinarea de rutină previne bolile care duc la vizite medicale inutile și spitalizări și evită sufocarea sistemului de sănătate. Pentru sezonul gripal 2020-2021, vaccinarea antigripală este primordială pentru a reduce impactul complicațiilor respiratorii care se pot suprapune cu pandemia de COVID-19. Persoanele cu cel mai mare risc de complicații în urma gripei sunt vârstnicii (peste 65 de ani), bolnavii cronic (astm, diabet, boală renală cronică etc.), gravidele și copiii sub 5 ani, în special cei cu vârste mai mici de 2 ani. Vaccinul antigripal nu te protejează de infectarea cu SARS-CoV-2, dar scade riscul de „dublă îmbolnăvire” (gripă + COVID-19) care ar putea duce la complicații respiratorii grave și chiar la deces.

Însă dacă ai fost deja bolnav de COVID-19, cum procedezi în cazul în care vrei să te vaccinezi antigripal?

Pentru bolnavii de COVID-19, vaccinarea antigripală se face după vindecare

Nu există date clare privind siguranța, imunogenitatea sau eficacitatea vaccinurilor antigripale la pacienții cu COVID-19 în formă ușoară sau la cei care se recuperează după COVID-19. Prin urmare, momentul optim pentru vaccinarea antigripală la acești pacienți este necunoscut. În ciuda acestei incertitudini, atâta timp cât circulă virusurile gripale, o persoană nevaccinată, cu COVID-19, ar trebui să primească vaccinul antigripal după ce starea i s-a îmbunătățit substanțial sau după ce s-a recuperat din COVID-19.

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), mersul la clinică pentru vaccinarea de rutină ar trebui amânat pentru persoanele asimptomatice și pre-simptomatice care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, virusul care cauzează boala COVID-19, timp de 10 zile de la rezultatul testului lor pozitiv.

Pentru persoanele simptomatice cu COVID-19 suspectat sau confirmat, mersul la clinică pentru vaccinarea de rutină trebuie amânată până la îndeplinirea criteriilor necesare ieșirii din izolare:

- trebuie să fi trecut cel puțin 10 zile de la debutul simptomelor;

- trebuie să fi trecut 24 de ore fără febră și fără utilizarea medicamentelor de reducere a febrei;

- simptomele de COVID-19 trebuie să se fi îmbunătățit;

- persoana trebuie să nu mai aibă o formă de boală moderată până la severă.

Cel mai indicat ar fi ca vaccinul antigripal să se facă după ce persoana respectivă s-a recuperat complet după forma acută de boală.

Persoanele care au avut contact cu o persoană testată pozitiv cu COVID-19 nu ar trebui să solicite îngrijiri ambulatorii doar pentru vaccinare până la încheierea perioadei de carantină de 14 zile. Deplasarea la clinici pentru toate aceste persoane ar trebui amânată pentru a evita expunerea personalului medical și a altor pacienți la posibila infectare cu SARS-CoV-2.

La programarea sau la confirmarea programării pentru vaccinare, pacienții trebuie instruiți să anunțe în prealabil cabinetul medical dacă au în prezent sau simt că dezvoltă simptome de COVID-19 sau dacă au intrat în contact direct cu o persoană care a fost testată pozitiv pentru COVID- 19 în ultimele 14 zile.

Dacă o persoană testată pozitiv cu SARS-CoV-2, asimptomatică, a stat totuși preventiv în spital, e bine să facă vaccinul antigripal înainte de externare, deoarece s-ar putea să nu aibă o altă oportunitate de a fi vaccinată după ce este externată.

În concluzie, vaccinarea antigripală ar trebui amânată pentru pacienții aflați la domiciliu cu COVID-19 suspectat sau confirmat, indiferent de simptome, iar pacienții care ajung la vaccinare trebuie examinați pentru detectarea eventualelor simptome de COVID-19 în timpul vizitei. În plus, personalul medical ar trebui să poarte echipament de protecție personală în timpul vaccinării, inclusiv măști, viziere și mănuși.

Un test negativ de COVID-19 nu ar trebui să fie necesar înainte de vaccinare, conform experților. Un pacient care a fost expus la COVID-19 ar trebui, pur și simplu, să rămână acasă și să-și auto-monitorizeze simptomele, iar vaccinarea împotriva gripei să se facă după ieșirea din izolare.

Deși nu există multe date privind vaccinarea antigripală pentru persoanele cu COVID-19, pe baza practicii pentru alte infecții respiratorii acute, experții recomandă ca persoanele cu COVID-19 să primească un vaccin antigripal cu virus inactivat.

Vaccinul antigripal din acest an este nou și îmbunătățit

În fiecare an, diferite tulpini ale virusului gripal se răspândesc în toată lumea. Previziunile legate de ce tulpini virale vor fi cele mai frecvente sunt dificil de realizat și în fiecare an experții dezvoltă vaccinul antigripal pe baza datelor care prezic ce tipuri vor fi cele mai răspândite.

Anul acesta, majoritatea vaccinurilor antigripale sunt tetravalente, ceea ce înseamnă că oferă protecție împotriva a patru tipuri diferite de gripă. Pentru gripa A, vaccinul include H3N2 și H1N1 - ambele noi în acest an. Pentru gripa B, vaccinul acoperă linia Victoria, care este nouă în acest an, precum și linia Yamagata.

În plus, vaccinurile antigripale fără ou sunt și ele disponibile, ceea ce ușurează accesul la vaccinare și pentru persoanele cu alergii la ouă. Dacă ai o astfel de alergie, discută cu medicul despre opțiunile tale de vaccinare împotriva gripei.

Autoritățile sanitare ar trebui să se asigure că anumiți adulți cu risc mai mare de COVID-19 se vaccinează împotriva gripei, inclusiv personalul medical și rezidenții unităților de îngrijire pe termen lung, precum și adulții cu boli subiacente.

Când virusurile gripale și SARS-CoV-2 circulă în același timp în comunitate, testarea pentru SARS-CoV-2 și testarea pentru gripă trebuie efectuate la toți pacienții spitalizați cu suspiciune de COVID-19 sau gripă. Pacienții care necesită spitalizare și sunt suspectați că au una sau ambele infecții virale ar trebui să primească un tratament antiviral gripal cât mai curând posibil, fără a aștepta rezultatele testelor gripale. Pacienții spitalizați cu COVID-19 care dezvoltă simptome respiratorii noi cu sau fără febră sau suferință respiratorie și fără un diagnostic clar, trebuie evaluați pentru posibilitatea de infecție nosocomială.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218