REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Vaccinul antigripal, asociat cu un risc mai mic de Alzheimer

Vaccinul antigripal, asociat cu un risc mai mic de Alzheimer

Replica API 20 august 2020 | 00:00 873

Vaccinul antigripal și cel împotriva pneumoniei sunt asociate cu scăderea riscului de a dezvolta Alzheimer, arată cercetări recente.

Trei lucrări de cercetare prezentate la Alzheimer's Association International Conference 2020 sugerează că vaccinurile împotriva gripei și a pneumoniei fie scad incidența bolii Alzheimer, fie reduc riscul de boală mai târziu în viață, scrie doc.ro.

Administrarea a cel puțin un vaccin antigripal a fost asociată cu reducerea cu 17% a incidenței bolii Alzheimer. Vaccinarea antigripală mai frecventă (anuală) a fost asociată cu o altă reducere de 13% a incidenței acestei boli.

Vaccinarea împotriva pneumoniei, la persoanele cu vârste între 65 și 75 de ani, a redus riscul de Alzheimer cu până la 40%, în funcție de genele individuale. De asemenea, s-a constatat că persoanele cu demență au un risc de deces de șase ori mai mare după infecții decât cele fără demență.

Oamenii de știință sunt de părere că, pentru a valida aceste cercetări, sunt necesare studii clinice mai mari și mai diversificate, care să clarifice dacă vaccinările, ca strategie de sănătate publică, pot într-adevăr să ne scadă riscul de a dezvolta demență pe măsură ce îmbătrânim.

Vaccinul antigripal sezonier poate reduce incidența bolii Alzheimer

Cercetări anterioare au sugerat că vaccinurile pot acționa ca factor protector împotriva declinului cognitiv, dar nu au existat studii mari, cuprinzătoare, concentrate asupra legăturii dintre vaccinul antigripal și riscul de boală Alzheimer.

Pentru a rezolva acest decalaj, o echipă de cercetare americană a investigat un set larg de date privind sănătatea populației. Cercetătorii au descoperit că adminstrarea unui vaccin antigripal a fost asociată cu o prevalență mai scăzută a bolii Alzheimer, iar printre pacienții vaccinați care își fac mai des vaccinul antigripal există o prevalență și mai mică a acestei boli.

Cercetătorii au descoperit că asocierea dintre vaccinul antigripal și protecția în fața riscului de Alzheimer a fost cea mai puternică pentru cei cărora li s-a administrat primul vaccin la o vârstă mai tânără - de exemplu, persoanele care au făcut primul vaccin antigripal la 60 de ani au beneficiat mai mult decât cele care și-au făcut primul vaccin antigripal la 70 de ani.

Așadar, studiul sugerează că vaccinul antigripal anual poate reduce semnificativ riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a explora mecanismul biologic pentru acest efect - de ce și cum funcționează în organism -, pas important pe măsură ce oamenii de știință explorează terapii preventive eficiente pentru Alzheimer.

Vaccinul contra pneumoniei poate reduce riscul de Alzheimer mai târziu în viață

Folosirea și în alte scopuri a vaccinurilor deja existente poate fi o abordare promițătoare în prevenirea bolii Alzheimer. O altă echipă de cercetare, de la Duke University Social Science Research Institute, a investigat asociațiile dintre vaccinarea anti-pneumococică, însoțită sau nu de vaccinarea antigripală sezonieră, și riscul de boală Alzheimer la 5.146 de participanți cu vârste de peste 65 ani. Oamenii de știință au luat în calcul și un factor de risc genetic cunoscut pentru Alzheimer - alela rs2075650 G din gena TOMM40.

Cercetătorii au descoperit că vaccinarea anti-pneumococică la persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani a redus riscul de a dezvolta Alzheimer cu 25-30% după ajustarea pentru sex, rasă, cohortă de naștere, educație, fumat și numărul de alele G. Cea mai mare reducere a riscului de Alzheimer (până la 40%) a fost observată la persoanele vaccinate împotriva pneumoniei care nu erau purtătoare ale genei de risc. Numărul total de vaccinări împotriva pneumoniei și gripei între 65 și 75 de ani a fost asociat, de asemenea, cu un risc mai mic de Alzheimer. Cu toate acestea, efectul nu a fost evident pentru vaccinul antigripal singur.

Vaccinările împotriva pneumoniei înainte de vârsta de 75 de ani pot reduce riscul Alzheimer mai târziu în viață, în funcție de genotipul individual, afirmă autorii studiului. Aceste date sugerează ca vaccinul anti-pneumococic poate fi un candidat promițător pentru prevenirea personalizată a Alzheimerului, în special la non-purtătorii anumitor gene de risc.

Infecția crește substanțial mortalitatea la persoanele cu demență

Persoanele afectate de demență se confruntă frecvent cu alte afecțiuni de sănătate, inclusiv infecții virale și bacteriene. Există o tendință din ce în ce mai mare în cercetare de a investiga dacă infecțiile ar putea agrava sau ar putea pune în pericol viața persoanelor cu demență sau chiar dacă acestea ar putea duce ele însele la demență.

O echipă de cercetători danezi a folosit date din registrele naționale de sănătate pentru a investiga mortalitatea rezidenților danezi cu vârste de peste 65 de ani, care au fost internați în spital cu o infecție. Savanții au descoperit că, la persoanele cu demență care au fost internate în spital cu infecții, rata de deces a fost de 6,5 ori mai mare în comparație cu persoanele care nu sufereau de demență. Rata mortalității a fost cea mai mare în primele 30 de zile după vizita la spital.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că pentru persoanele care trăiesc cu demență, rata mortalității a rămas crescută timp de 10 ani după internarea în spital pentru infecția respectivă, iar ratele mortalității asociate cu toate tipurile de infecții (inclusiv infecții majore, precum sepsis, sau infecții minore ale urechii) au fost mai mari comparativ cu persoanele fără demență sau care nu au fost internate în spital din cauza unei infecții.

Acest studiu susține necesitatea de a investiga și mai mult aceste relații, pentru a afla de ce infecțiile sunt asociate cu o mai mare mortalitate la persoanele cu demență și, în special, care sunt factorii de risc și mecanismele biologice. Acest lucru va ajuta la o înțelegere mai bună în ceea ce privește rolul infecțiilor în demență, spun cercetătorii.

Studiul sugerează că sistemul de asistență medicală - precum și rudele persoanelor afectate - ar fi trebuit să crească conștientizarea persoanelor cu demență care se infectează, astfel încât acestea să primească îngrijirile medicale de care au nevoie. Persoanele cu demență necesită un tratament mai specializat chiar și când vizitele lor la spital nu sunt cauzate direct de demență, ci a ceea ce ar putea părea o infecție fără legătură, concluzionează cercetătorii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614