REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Vaccinul antituberculos danez a băgat 7 bebeluşi din Constanţa în spital

Vaccinul antituberculos danez a băgat 7 bebeluşi din Constanţa în spital

Replica API 23 noiembrie 2012 | 00:00 157

Imunizarea contra TBC, sistată temporar de Ministerul Sănătăţii

Imunizarea contra TBC, sistată temporar de Ministerul Sănătăţii

Constanţa figurează pe lista Ministerului Sănătăţii cu bebeluşi care au fost internaţi în Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu Mare şi Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti după ce au avut reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG), importat din Danemarca. Şapte bebeluşi din judeţul Constanţa, din cei 6.500 imunizaţi, au ajuns în perioada mai-septembrie a.c., pentru două săptămâni, în atenţia medicilor specialişti, fiind trataţi pentru TBC, adică exact boala pentru care fuseseră vaccinaţi.

După ce au fost imunizaţi împotriva TBC-ului, bebeluşilor, care au vârste între o lună şi patru luni, li s-au inflamat ganglionii axilari, latero-cervicali cu formare de abces. În spitalele constănţene şi bucureştene au fost trataţi, anul acesta, 115 de copii cu reacţii adverse la vaccinul BCG, importat din Danemarca, necesitând tratament tuberculostatic, 20,8% chirurgical, iar 6% - antibiotic. În total, peste 200.000 de copii au fost imunizaţi cu serul danez, care se pare că este mult mai virulent decât cel românesc, produs până la sfârşitul lui 2010 de Institutul Cantacuzino. O comisie a Ministerului Sănătăţii va analiza toate reacţiile adverse ale vaccinului BCG, pentru a vedea dacă se încadrează în limitele normale impuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. "Având în vedere că există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCG şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceştia vor lucra cu reprezentanţii Comisiei de specialişti români care a avut astăzi o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar", a declarat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.

Arafat: Imunizarea contra TBC nu a fost oprită pentru că vaccinul nu e bun, ci urmare a suspiciunilor

Până la finalizarea raportului şi clarificarea situaţiei create, Ministerul Sănătăţii a decis joi, 22 noiembrie a.c., sistarea temporară a vaccinării BCG. "Am luat această decizie nu pentru că avem suspiciuni asupra calităţii vaccinului pe care îl avem la dispoziţie, ci pentru că dorim să asigurăm populaţiei datele clare şi corecte, astfel încât să nu mai existe suspiciuni pe această temă. Am solicitat expertiză independentă, nu din lipsă de încredere în competenţa profesională a specialiştilor noştri, ci pentru o totală transparenţă şi pentru a stopa speculaţiile care pot pune în pericol întregul calendar de vaccinare în detrimentrul copiilor şi al evoluţiei sănătăţii publice în România. Imunizarea contra TBC nu a fost oprită pentru că vaccinul nu e bun, ci urmare a suspiciunilor", a spus Raed Arafat. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata estimată de reacţii adverse severe la BCG este de unu la mie. România are, în perioada 2011 - 6 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reacţii adverse severe de 0,8 la mie, iar Franţa, de 0,6 la mie, a precizat Raed Arafat. Ministerul Sănătăţii a cumpărat 588.000 de doze, din care au fost livrate 340.000. Menţionăm faptul că vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternităţi. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii şi este gratuit.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614