REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Vaccinul care ar putea să te protejeze împotriva bolii Lyme

Vaccinul care ar putea să te protejeze împotriva bolii Lyme

Replica API 4 iulie 2020 | 00:00 1113

Oamenii de știință au dezvoltat un vaccin care ar putea să ofere o protecție completă împotriva bolii Lyme, iar această veste este extrem de importantă.

Lyme este o boală înfricoșătoare pentru mulți dintre noi, mai ales că este posibil că afecțiunea să rămână nediagnosticata sau să fie tratată insuficient pe o perioada lungă de timp, din cauza testelor de laborator neadecvate.

Iar statisticile sunt și mai îngrijorătoare dacă luăm în considerare faptul că riscul nostru crește din ce în ce mai mult pe măsură ce temperaturile globale cresc și populația lumii crește și ea. Însă pe lângă toate veștile despre boală Lyme, există și o urmă de speranța, potrivi rodalesorganiclife.com. Oamenii de știință au dezvoltat un vaccin care pare să ofere o protecție completă împotriva contractării bolii Lyme, iar acest vaccin ar putea fi la dispoziția publicului în 2 sau 3 ani, potrivit Western Mass News, citat de doc.ro.

Acest vaccin, numit Lyme PReP (derivat din sintagma în engleză "Lyme pre-exposer prophy-laxis"), este în prezent testat de cercetătorii de la UMass Medical School din Boston. Nu este, tehnic vorbind, un vaccin, care determina sistemul imunitar al corpului să producă o mulțime de anticorpi, ci mai degrabă este o injecție ce conține un anticorp specific care ar putea să apere corpul de bacteria care cauzează boală Lyme (Borrelia burgdorferi) dacă ești mușcat(a) de o căpușă infectată cu această bacterie.

Potrivit presei străine, "cercetătorii au izolat acel unic anticorp uman, astfel încât atunci când o căpușă muscă, anticorpul ucide bacteria din interiorul intestinelor capusei, înainte că boală Lyme să poată fi apoi transmisă".

În studiile efectuate pe șoareci, cercetătorii au avut un mare succes cu injecția cu Lyme PReP. Pentru testele lor, oamenii de știință au pus 6-7 căpușe infectate pe un singur șoarece, apoi i-au dat animalului o doză injectabola cu acest anticorp. Injecția a fost 100% eficientă în ceea ce privește prevenirea răspândirii bolii Lyme de la căpușă la șoareci.

"Dacă expunem un șoarece mic la 6 căpușe, dintre care toate poartă această bacterie, și injecția poate fi 100% eficientă în acest caz, credem că la o persoană, oferindu-i o cantitate comparabilă de anticorpi și apoi expunând acea persoană la o căpușă, vom avea o mare margine de siguranță pentru protecția împotriva acestei boli", a declarat dr. Mark Klempner, cercetător și profesor la UMass Medical School pentru "Western Mass News".

La oameni, o injecție cu Lyme PReP, administrată primăvară, ar putea să dureze chiar și pe perioada toamnei, oferind protecție împotriva bolii Lyme pe durata întregului sezon al căpușelor, potrivit cercetătorilor. Acest "vaccin" ar putea fi extrem de util pentru persoanele care locuiesc în zone cu multe căpușe sau care sunt în mod frecvent expuse căpușelor care transmit boală Lyme, cum ar fi vânătorii sau cei care fac drumeții în anumite zone geografice.

Cu toate acestea, dezavantajul este că această injecție nu va proteja persoană de alte boli pe care căpușele le transmit, cum ar fi virusul powassan, babesioza, anaplasmoza etc. Testele clinice pe oameni ale injectiei Lyme PReP ar putea începe chiar în primăvară anului 2018, potrivit postului TV CBS Boston.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920