rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 25 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Vaccinul împotriva noului coronavirus: progrese recente, oportunități și provocări

Un vaccin sigur, eficient, preventiv sau profilacic este urgent necesar pentru a controla recenta pandemie de COVID-19 sau un posibilul viitor focar de coronavirus. Însă proiectarea unui astfel de vaccin și lansarea lui sunt extrem de complexe.

În ultimii 17 ani, au avut loc mai multe eforturi pentru a dezvolta un vaccin de succes împotriva coronavirusurilor. Cu toate acestea, niciun vaccin nu este aprobat până în prezent. Misiunea de a dezvolta un vaccin împotriva bolii COVID-19 are o prioritate ridicată și este considerată o problemă globală esențială, scrie doc.ro.

Proiectarea vaccinului a atras atenția întregii lumi, fiind atribuite diferite motive pentru a realiza cât mai rapid un potențial vaccin:

Controlul infecțiilor: globalizarea rapidă, creșterea călătoriilor internaționale, imigrația și schimbările drastice de mediu au condus la creșterea apariției și răspândirii de noi virusuri care pot provoca infectivitate cronică. În acest context, vaccinarea este una dintre marile preocupări de sănătate publică, în vederea combaterii diferitelor tipuri de boli infecțioase. Obiectivul fundamental al vaccinării este ca persoanele să obțină imunitate înnăscută și să fie protejate împotriva agenților patogeni extrem de contagioși.

Apariția viitoare: În ultimele două decenii, focarele de coronavirusuri au afectat grav stilul de viață, comportamentul uman natural și economia din întreaga lume. Determinantul universal pentru dezvoltarea unor vaccinuri împotriva coronavirusurilor a dispărut, deoarece SARS și MERS nu mai sunt observate decât într-o foarte mică măsură după focarele epidemice din 2004, respectiv 2013. Acum există o nevoie urgentă de a dezvolta vaccinul pentru a combate pandemia actuală, cauzată de SARS-CoV-2, deoarece acesta este cel de-al șaptelea coronavirus care afectează oamenii și nu se poate exclude posibilitatea apariției unui nou coronavirus în viitorul apropiat.

Folosirea unor medicamente existente pentru alte afecțiuni: nu există niciun medicament destinat tratării bolii COVID-19 până în prezent. Strategia care se aplică pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 este administrarea unor medicamente existente destinate altor afecțiuni, însă acest lucru poate duce la o rezistență a agentului patogen, poate avea efecte secundare dăunătoare și poate zădărnici eforturile pentru proiectarea unui vaccin, ca opțiune mai bună și mai sigură.

Omologie: În perioada inițială (ianuarie 2019) a noului focar de SARS-CoV-2, nu se știau multe lucruri despre acest virus, cea mai mare provocare fiind aflarea structurii virale reale, a biologiei moleculare, a secvențierii genomului și a relației filogenetice. În prezent, se confirmă faptul că virusul SARS-CoV-2 are proprietăți similare cu virusul SARS-CoV, ceea ce dă speranțe cu privire la dezvoltarea rapidă a unui vaccin, deoarece eforturile anterioare pentru dezvoltarea unuia sunt disponibile în literatura medicală.

Mutația virusului: În general, virusurile ARN au prezentat o rată de mutație rapidă. Cu toate acestea, în cazul virusului SARS-CoV-2, s-a observat că rata mutației este mai lentă și, prin urmare, este posibil să sperăm că infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate fi controlată prin vaccinare.

Având în vedere motivele de mai sus, un vaccin eficient împotriva bolii COVID-19 poate juca un rol important în controlul răspândirii virusului SARS-CoV-2. Proiectarea unui vaccin este, însă, o sarcină complexă, care implică studiul diferiților factori, cum ar fi determinarea genei virale/proteinei/aminoacidului, identificarea antigenului eficient, calea imunizării, studiul modelului animal, studiul răspunsului imunitar, studii clinice etc.

Diverse tipuri de vaccinuri se află în dezvoltare și testare

În prezent, multe companii internaționale de biotehnologie farmaceutică și organizații de cercetare sunt implicate activ în dezvoltarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2. Există mai multe tipuri de vaccin aflate în lucru: vaccinuri cu virusuri (vii atenuate sau inactivate), vaccinuri cu acid nucleic, vaccinuri cu vector viral și vaccinuri pe bază de proteine (cu subunități proteice și cu particule asemănătoare virusului).

Dezvoltarea oricărui vaccin implică multe etape, fiind un proces lung, de cel puțin 18-36 de luni, și care implică pauze multiple pentru a observa, analiza și încheia datele studiilor clinice. Totuși, unele teste pot fi efectuate în paralel (cum ar fi modelul animal și studiile umane) cu risc financiar ridicat, în regim de urgență, pentru a economisi timp.

Mai mulți alți factori sunt, de asemenea, responsabili pentru proiectarea rapidă a vaccinului. În fazele de dezvoltare, factori cruciali pentru eliberarea în timp util a unui candidat la vaccin sunt:

testarea modelului animal (testările se fac pe șoareci, șobolani, iepuri, hamsteri, maimuțe rhesus)

stabilirea căii de administrare (intranazal, intramuscular, subcutanat, intraperitoneal)

utilizarea unor adjuvanți eficienți, care să sporească răspunsul imunitar, să ofere o protecție mai bună pe termen lung și să faciliteze necesitatea unor doze mici (hidroxid de aluminiu, oligodeoxinucleotide etc.).

Un vaccin ideal ar trebui să poată:

să genereze un potențial răspuns al anticorpilor, de neutralizare împotriva diferitelor tulpini virale ale aceluiași agent patogen

să ofere o protecție bună împotriva infecției și a transmiterii

să producă un răspuns imunogen rapid, cu o cantitate mai mică de antigen

să poată fi administrat la diferite grupe de vârstă în condiții de siguranță, fără efecte alergice sau inflamatorii.

Ce provocări presupune dezvoltarea vaccinului împotriva SARS-CoV-2

Cu toate acestea, există mai multe dificultăți asociate cu dezvoltarea vaccinului împotriva SARS-CoV-2:

Caracteristica virusului și capacitatea de virulență a virusurilor nou apărute: întârzierea debutului simptomelor și mecanismul de reinfectare sunt provocările de bază pentru virusurile nou apărute, care necesită studii și analize atente pentru a proiecta viitorul posibil vaccin.

Eficiența și optimizarea vaccinului: dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului după focarul SARS și MERS a fost întârziată din cauza indisponibilității modelului animal adecvat, care a afișat o manifestare clinică și o severitate a bolii limitate.

Siguranța vaccinului: siguranța vaccinului împotriva diferitelor tulpini patogene poate fi investigată prin experimentele repetitive și diferite ale modelului animal, precum și prin studii clinice care sunt considerate o provocare imensă în cursa dezvoltării vaccinului SARS-CoV-2 într-un stimp scurt.

Proiectarea vaccinului pe o durată de timp: proiectarea vaccinului într-o perioadă scurtă de timp este cea mai mare provocare pentru controlul situației pandemice actuale, deoarece implică serii de operații precum determinarea antigenului și potența acestuia, calea de imunizare, studiul pe animale, studii umane, preocupări privind siguranța, licențierea, brevetarea, producția în vrac etc. Toate aceste operațiuni sunt necesare pentru a dezvolta un vaccin de succes.

Populația-țintă: proiectarea vaccinului trebuie să fie adecvată pentru toate grupele de vârstă, în timp ce populația-țintă pentru vaccinare trebuie să fie prioritară.

Comercializarea vaccinului: Extinderea bio-procesării vaccinului cu o puritate ridicată a antigenului este, de asemenea, o provocare mare, deoarece toate experimentele sunt efectuate prin sinteza sau producția de antigen realizată în laborator, deci la scară mică. Producția la scară largă împiedică uneori, în cursul producției rapide, puritatea antigenului, care poate afecta în mare măsură siguranța și inducerea răspunsului imunitar celular al vaccinului cu efecte adverse substanțiale. În plus, vaccinul ar trebui să aibă suficient antigen și stabilitate la termen. Stocul de vaccin ar trebui să fie substanțial și disponibil cu taxe minime.

În concluzie, dezvoltarea unui vaccin de succes poate dura cel puțin câteva luni sau chiar ani.

miercuri, 9 septembrie 2020624
Comentarii
mai mult...Sănătate
25 feb 00:00SănătateCăștile audio pot afecta auzul?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat în 2015 că aproape 1.1 miliarde1 de tineri sunt expuși...157

25 feb 00:00SănătateTotul despre piramida alimentară155
25 feb 00:00SănătateFrumusețea pielii de la interior spre exterior168
25 feb 00:00SănătateBila leneșă: 5 ceaiuri de încercat

Bila, cunoscută și drept fiere, nu este un organ în sine, ci un lichid galben-verziu, secretat de ficat și depozitat...179

25 feb 00:00SănătateDermatita de contact la henna: simptome și tratament166
25 feb 00:00SănătateVasculita: ce este si cum se tratează?152
25 feb 17:51SănătateFDA dă UNDĂ VERDE vaccinului Johnson & Johnson, în calea spre APROBARE: Pare sigur și eficient

Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Johnson & Johnson pare sigur și eficient în studii, declară reprezentanții...195

25 feb 00:00SănătateMedLife anunță noi concluzii în primul studiu privind imunizarea post-vaccin167
25 feb 00:00SănătateAcuzații GRAVE la Spitalul penitenciar Jilava: EXPERIMENTE pe pacienții cu coronavirus173
25 feb 00:00SănătatePLANURILE UE privind vaccinarea în masă se PRĂBUȘESC: AstraZeneca va LIVRA doar jumătate din dozele promise

Gigantul farmaceutic AstraZeneca a anunţat că nu va putea să producă în Uniunea Europeană decât jumătate dintre...174

25 feb 00:00SănătateCe pot face românii care au pierdut dovada vaccinării?165
25 feb 00:00SănătateCum se pune diagnosticul corect al tumefacțiilor cervico-faciale156
Vremea
4° - 5.2° joi, 25 februarie 2021
ConstanțaUmiditate: 92%
Vânt: 2.73 m/s
Presiune: 1034 milibari

Loto
6/4930243121042
5/40252613111424
joker12221826314
Horoscop
mai mult...SPSportRT
25 feb 00:23SportAtalanta - Real Madrid 0-1. Spaniolii se impun pe final, deși au jucat 73 de minute cu om în plus

Real Madrid s-a impus cu greu în fața Atalantei, la Bergamo, în prima manșă a optimilor UEFA Champions League....208

25 feb 00:00SportManchester City, cu un pas în sferturi după 2-0 cu M'Gladbach. Trupa lui Guardiola are 19 victorii consecutive

Manchester City a devenit favorită la calificarea în sferturile UEFA Champions League după 2-0 cu Borussia...159

25 feb 00:00SportTottenham, prima echipă calificată în optimi

Returul 16-imilor Europa League a debutat miercuri, cu meciul Tottenham - Wolfsberger 4-0. Englezii s-au calificat în...183

25 feb 00:00SportSimona Halep, de 5,5 la primul Grand Slam al anului: ”A cedat prea ușor!”

Simona Halep (29 de ani) a fost eliminată în sferturile de finală ale Australian Open, de Serena Williams, și a...207

Local
25 feb 21:47LocalPrimăria va REABILITA 10 locuri de joacă

Odată cu venirea primăverii, locurile de joacă din oraș vor fi din ce în ce mai căutate și frecventate de copii....472

25 feb 21:45LocalBEŢI şi DROGAŢI, pe drumurile din Constanţa

Polițiști din cadrul Secției 5 au identificat, la data de 23 februarie a.c., în jurul orei 21.00, un bărbat, de 26...533

25 feb 21:45LocalCONDAMNAT pentru conducere fără permis

406

25 feb 21:46LocalPrimăria Constanța continuă reabilitarea zonei de acces către Oficiul Poștal Nr. 9

Echipele SC Confort Urban SRL continuă lucrările edilitare pe strada Mircea cel Bătrân iar rezultatele sunt din ce...653

25 feb 21:46LocalCOVID-19: 66 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanţa, 3337 la nivelul ţării

Pe teritoriul României, până astăzi, 24 februarie, au fost confirmate 788.048 de cazuri de persoane infectate cu...476

25 feb 21:47LocalIncidenţa cazurilor de COVID, în Constanța, în ușoară scădere

Incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus continuă să scadă. Potrivit datelor furnizate de către...711

25 feb 00:06LocalVIDEO! Accident GRAV la ieșire din Castelu. Mai multe persoane, RĂNITE

Medicii constănțeni au fost solicitați miercuri, 24 februarie, să intervină la ieșire din Castelu, spre...5257

24 feb 00:10LocalÎncepe EXTRACȚIA GAZULUI românesc din Marea Neagră

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) va începe în noiembrie extragerea gazelor naturale din proiectul românesc...1543

24 feb 14:39LocalINFINITI, JAGUAR și PORSCHE, primele mașini înmatriculate în 2021

1083

Politică
25 feb 22:11PoliticăFlorin Cîțu l-a demis pe șeful Achizițiilor Publice din cauza companiilor chineze

Premierul României, Florin Cîțu, a decis să-l demită pe șefului Achizițiilor Publice, Eugen Cojoacă, la doar o...502

25 feb 22:09PoliticăFlorin Cîțu respinge riscul ca agricultorii să nu primească despăgubiri de secetă

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri la Palatul Victoria că nici anul trecut nu s-au prevăzut în bugetul de...318

25 feb 22:11PoliticăMinisterul Educaţiei NU INTERZICE oferirea de flori şi mărţişoare în şcoli

342

Interviuri
9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...3846

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video

Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...2741

29 ian 00:13InterviuriNicoleta PLOSCARU: Dacă aș fi fost CANDIDATUL PNL sau al USR, aș fi câștigat PRIMĂRIA!

2766

28 ian 00:21InterviuriTOFOLEAN, managerul Spitalului Județean: Ne TREBUIE neapărat o CLĂDIRE cu 500 de paturi. VIDEO

Ioan Tiberiu Tofolean a revenit în funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, el...7148

22 ian 00:32InterviuriVIDEO! Proiectele lui George MĂNDILĂ: Constanța va RENAȘTE, se va REÎNTOARCE cu FAȚA la MARE!

George Măndilă este unul dintre consilierii cabinetului primarului Vergil Chițac, și are grijă de buna funcționare...5004

19 ian 00:04InterviuriVergil CHIȚAC: Foarte mulți ȘMECHERI din orașul ăsta s-au ÎMBOGĂȚIT din afaceri cu statul. Video

10196

Monden
25 feb 00:00MondenOana Roman și Vica Blochina nu mai sunt prietene. Chiar fosta iubită a lui Victor Pițurcă a recunoscut

Oana Roman și Vica Blochina nu mai sunt prietene. Cea care a recunoscut în mod public a fost chiar fosta iubită a lui...188

25 feb 00:00MondenRadu Ștefan Bănică a pus munca pe primul loc, dar nu a scăpat de Poliție

Ștefan Bănică Jr. are toate motivele să fie mândru! Fiul lui cel mare îi calcă pe urme, astfel că, la fel ca...188

25 feb 00:00MondenDana Rogoz și soțul, model la capitolul parenting. Chiar dacă au ieșit să se relaxeze, vedeta nu-și scapă mezina din ochi

175

Mapamond
25 feb 00:00MapamondAccident între un avion și o mașină, pe o autostradă din SUA. Imagini filmate de un alt șofer

Imagini incredibile surprinse pe o autostradă din SUA. Un șofer s-a trezit în fața unui pericol venit din cer: un...171

25 feb 00:00MapamondUn masacru cu 800 de morți ar fi avut loc în biserica din Etiopia unde s-ar afla Chivotul Legământului

Aproximativ 800 de oameni ar fi fost uciși într-un masacru care a avut loc la o biserică creștină din Axum,...181

25 feb 00:00MapamondCrește îngrijorarea la nivel mondial în privința unui sit nuclear pe care Iranul nu l-a declarat

165

25 feb 00:00MapamondUE schimbă strategia împotriva schimbărilor climatice: „Se pierd 12 miliarde de euro”

Uniunea Europeană a adoptat o nouă strategie pentru adaptarea la schimbările climatice. Comisia a adoptat, miercuri,...168

25 feb 00:00MapamondUrsula von der Leyen: „Aş face vaccinul AstraZeneca fără să mă gândesc de două ori”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că şi-ar face bucuroasă vaccinul AstraZeneca...174

25 feb 00:00MapamondÎn Rusia au apărut și câinii verzi, după ce o haită cu blana albastră a îngrijorat un oraș întreg

180

Sănătate
25 feb 17:51SănătateFDA dă UNDĂ VERDE vaccinului Johnson & Johnson, în calea spre APROBARE: Pare sigur și eficient

Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Johnson & Johnson pare sigur și eficient în studii, declară reprezentanții...195

25 feb 00:00SănătateMedLife anunță noi concluzii în primul studiu privind imunizarea post-vaccin

Sistemul Medical MedLife continuă demersul de cercetare referitor la dezvoltarea răspunsului imun al organismului în...167

25 feb 00:00SănătateAcuzații GRAVE la Spitalul penitenciar Jilava: EXPERIMENTE pe pacienții cu coronavirus

173

25 feb 00:00SănătateBila leneșă: 5 ceaiuri de încercat

Bila, cunoscută și drept fiere, nu este un organ în sine, ci un lichid galben-verziu, secretat de ficat și depozitat...179

25 feb 00:00SănătateDermatita de contact la henna: simptome și tratament

Henna pură, naturală, nu provoacă alergii, însă henna neagră folosită pentru tatuajele temporare poate declanșa...166

25 feb 00:00SănătateVasculita: ce este si cum se tratează?

Vasculita înseamnă inflamația vaselor de sânge. Sistemul imunitar atacă vasele de sânge sănătoase, ducând la...152

25 feb 00:00SănătatePLANURILE UE privind vaccinarea în masă se PRĂBUȘESC: AstraZeneca va LIVRA doar jumătate din dozele promise

Gigantul farmaceutic AstraZeneca a anunţat că nu va putea să producă în Uniunea Europeană decât jumătate dintre...174

25 feb 00:00SănătateCe pot face românii care au pierdut dovada vaccinării?

Românii care au pierdut adeverința prin care pot dovedi faptul că s-au vaccinat nu pot descărca alta din platformă,...165

25 feb 00:00SănătateCum se pune diagnosticul corect al tumefacțiilor cervico-faciale

156

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT