REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

VAL de PENSIONĂRI FORȚATE la FACULTATEA de MEDICINĂ de la OVIDIUS!

VAL de PENSIONĂRI FORȚATE la FACULTATEA de MEDICINĂ de la OVIDIUS!

Replica API 8 iulie 2020 | 00:25 13531

Mai multe cadre didactice de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Ovidius Constanța au fost pensionate, forțat, de Senatul Universității, anul trecut, deși și-au exprimat poziția de continuare a activității și de prelungire a calității de titular. Printre acestea, se numără și Zizi Niculescu, care a contestat hotărârea Senatului în instanță, în speranța că-și va recupera statutul. Niculescu este de părere că, în hotărârea Senatului din iulie 2019, calculul votului s-a făcut ilegal, după bunul plac al profesorului Ion Botescu, președintele Senatului, care a întocmit înscrisul fără să aibă în vedere prevederile legale aplicabile în materie, votul Senatului fiind în sensul aprobării dosarului său cu 26 voturi din 51 membri votanți. Aceasta a formulat contestație, însă răspunsul a fost negativ. Și acest răspuns a fost formulat de aceeași persoană, respectiv Ion Botescu, fără a fi analizată de un for ierarhic superior.

Zizi Niculescu

Profesor universitar doctor în cadrul Facultății de Medicină și șefa Clinicii Medicală II din cadrul Spitalului Județean Constanța, Zizi Niculescu, dar și alți profesori de la Facultatea de Medicină, se află în război cu universitatea, dar mai ales, cu Senatul UOC, după ce le-au fost respinse dosarele de continuare a activității didactice. Hotărârea a fost luată în iulie anul trecut, profesorii pierzându-și funcțiile de titulari la finele anului 2019.

Val de pensionări forțate la Facultatea de Medicină

Concret, în ședința Senatului din 25 iulie 2019, în baza dispozițiilor Legii nr. 1/2011 si a Metodologiei Universității Ovidius din Constanța de evaluare și stabilire a menținerii calității de titular în învățământ a cadrelor didactice pensionabile, au fost supuse validării prin vot secret solicitările cadrelor didactice pensionabile vizând menținerea calității de titular. Mariana Așchie, Camelia Ciobotaru, Irimia Lazăr, Iusuf Timurlenc, Agripina Zaharia, Bogdan Davidescu, alături de Zizi Niculescu sunt profesorii pensionați forțat, de către Senatul Universității. Sau de însuși președintele Ion Botescu?!

Ion Botescu

26 de voturi în favoarea medicului, 20 împotrivă și 5 abțineri

Prin Hotărârea Senatului nr. 632/25.07.2019 solicitarea de menținere a calității de titular formulată de Zizi Niculescu a fost respinsă, deși au fost obținute 26 de voturi pentru, 20 voturi împotrivă și 5 abțineri. Mai mult, dosarul de prelungire a activității didactice a primit aviz favorabil din partea tuturor comisiilor de specialitate. Senatul a invocat art. 289 alin. 1 din Legea nr. 1/2011 potrivit căruia personalul didactic se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani coroborat cu art. 56 lit.c din Legea nr. 53/2003, in conformitate cu care contractul individual de muncă încetează la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Zizi Niculescu spune că textul de lege invocat de Senat nu prevede că abținerile se consideră voturi contra, și pentru că au fost 26 voturi pentru, solicitarea de a-și continuă activitatea ar fi trebuit să fie admisă. Numai că, la 1 octombrie 2019 a fost emisă decizia de încetare a contractului individual de munca nr. 801/01.10.1992.

Zizi Niculescu: Nu știu de ce această dispensare fără drept de apel, de ce s-au eliminat atâția profesori!

În hotărârea menționată, calculul votului s-a făcut după bunul plac al profesorului Ion Botescu? ”Consider că nu s-a efectuat calculul numărului de voturi corect. Hotărârea Senatului nu este motivată de dosarul profesoral și de posibilitățile financiare ale Facultății de Medicină. Am formulat contestație, trebuia să răspundă în 24 de ore, am primit-o abia după ce s-a dat decizia de pensionare. Am depus la dosar de la Casa de Pensii că nu sunt în evidențe instituției, nu am ieșit la pensie, îmi desfășor în continuare activitatea medicală în Spitalul Județean. Exista posibilitatea prelungirii activității didactice până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Este prima oară când cer prelungire. Nu se poate să fie respinsă solicitarea cu 26 de voturi pentru și 20 împotrivă, dosar care a primit avizul Consiliului Facultății și al Consiliului de Administrație al Universității Ovidius ”, a declarat, pentru Replica, Zizi Niculescu.

”Sunt foarte multe cadre didactice în această situație. Unii s-au pensionat, n-au avut de ales, alții au contestat. Și apoi ne întrebăm de ce este universitatea nu se mai află în clasament.”, a mai precizat Niculescu Mai mult, aceasta susține că plângerea prealabilă a fost respinsă de Ion Botescu, și nu a ajuns la Comisia Juridică a facultății, așa cum era normal. ”Nu știu de ce s-a procedat așa, de ce această dispensare fără drept de apel, de ce s-au eliminat atâția profesori. Nu cunosc substratul. Anul acesta s-a pus o barieră, intenționată, neintenționată… nu știu. Merg până-n pânzele albe”, a mai precizat Zizi Niculescu. Zizi Niculescu a mers în instanță, solicitând să se constate nelegalitatea deciziei și să fie obligată universitatea să dispună anularea punctului HS nr.632 din Hotărârea Senatului Universității Ovidius din 25 iulie 2019, prin care a fost respinsă solicitarea să, privind menținerea calității de titular pentru anul universitar 2019-2020. Până la soluționarea cererii, în temeiul art.14 din Legea nr.554/2004, a solicitat suspendarea actului administrative contestat . Însă, această acțiune a fost respinsă, dar a formulat recurs.

Sorin Rugină

Sorin Rugină rămâne titular!

Precizăm că a trecut de votul reprezentanților Senatului dosarul lui Sorin Rugină, căruia i-a fost prelungită calitatea de titular la Universitatea Ovidius, Facultatea de Medicină, pentru anul universitar 2019-2020. Și Eduard Circo rămâne pe funcție.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De Tocia nu zice nimeni nimic????
8
0
Dar pe Ghinea cand o dati afara?Si-a facut nora asistent,omoara oameni in spita.Astia trebuie sa dispara sa lase locul unor tineri capabili
12
0
Cu aceasta madama Zizi. Ea a fost creatia lui Nicusor Porcusor, fiind vecina gard in gard cu jupanul. Sa vina cadre didactice tinere si bine pregatite, cum ar fi dr Andra Suceveanu.
22
4
asta din poza e Pavarote de Ovidius. La ce ureche canta?
15
0
Ramane in continuare cine da cu ciocul, adica este sub acoperire descoperita, intelegeti dumneavoastra bre, ar fi spus emeritul Jan Constantin. Cine nu este ciocoflender nu ramane.
13
1
Feudalism!Si parca se da cu ierbicid in urma,putini cei care reusesc sa vina din urma si sa aiba un bagaj bogat de cunostinte!Putini dascali dedicati si preocupati sa scoata cadre bine pregatite in aproape toate domeniile! Unii sunt preocupati exclusiv de partea materiala!
13
2
ce dracu ii mai trebuie muierii asteia...!?! castiga bani din spital , de la clinica privata a familiei , de la universitate , din turism , baiatul si l-a aranjat... cat crezi ca poti sa iei in sicriu cu tine...?!?
25
2
la o parte cu babalacii
18
1
Ce vreti sa fiti profesori nemuritori ?----daca sinteti asa de buni de ce fac de medicina s-a dus in jos ?-----Lasati medicii tineri sa vina sa predea !
22
3
Prestez meditatii la toate materiile pentru domni generosi, 50 ora, 100 examenul, 200 total. Rog seriozitate
18
2
Daca le pasa atat de mult de invatamant, pot incerca o plata cu ora. Ori sunt invatati cu bani ca lumea si nu se multumesc cu firimituri?
25
3
ia-l acasa pe Girtu daca tot il doresti. e priceput la gatit ca doar de atat este in stare.
25
1
Voua chiar nu va mai ajunge? Nu mai spun de faptul ca fugim ca de drakkku de medicii scoliti in constanta
35
8
Dezastrul a inceput atunci cand a ajuns epure rector. Gartu Mihai trebuia sa castige si UOC nu devenea cocina de azi. Medicina si hotii de acolo au decis mereu rectorul. PNL sa se implice si sa rezolve aceasta cauza a dezastrului din UOC.
19
25
Cat aur are pe dansa! Cata opulenta faraonica!
31
2
Tache si-o trage in basini, de'aia e asa popolar peste tot. Grupul de gay e strans, foarte strans unit, si se ajuta intre ei.
13
2
In continuare se vede ca domnii doctori nu prea sint obisnuiti sa respecte legea. Ne-am lamurit despre profesionalismul caracterul multora dintre ei. Banul si banul, asta primeaza si nu conteza cum si de unde apare.
31
2
trebuie sa plecati acasa, lasati locul la cei tineri, oricum si salariile uriase de medic se vor taia de la anul
39
3
Cand a venit covidul tipa ca holuri ca ea nu face garzi, ca e batrana. No coment .
38
1
Avand in vedere ca UNI.OVIDIUS este la acelas nivel sau sub Spiru Haret dece este nemultita ZIZI asta dar si ceilalti profesori de peste 65 de ani pt.ca au fost trimisi acasa?,aveti grije ma doctorilor si de vietile voastre caci nu este nevoie sa munciti pana la 90 de ani se mai gasesc si alti,apropo domnule Rugina matale cati ani ai?pentru ca nu arati chiar atat de "verde"nici tu.
40
3
needucatele de tofoleanu si ulmeanu, cand pleaca???
29
1
tot astia vor sa fie in invatamant. mai duceti-va acasa fosilelor. o tara condusa de pensionari.
35
4
Denisa Dumitrescu, care il regreta pe Botescu, marele ei protector....venea sexi si cu lamaia dupa ea si se incuia cu el in cabinet.....asa facea si cu Epure pana a facut-o conferentiar. Anterior se aciuiase pe langa Taralunga, care cica o santaja, si pe langa Mandalopol pe care, zice ea, vroia sa puna mana. Acum il curteaza pe Iliescu. Mare atentie dle rector!
34
0
sa mai iasa la pensie, sa lase loc la oamenii tineri. Toti mosnegii se cred de neinlocuit, unsul lui dumnezeu pe pamant. Apropo, de ce nu zice Zizi din ce bani si-a cumpara ultimul Mercedes AMG ? din leafa de la facultate?
37
4
spune ne Zizi cum l a- bagat tu pe Tache Traian, un internist, adica semi-doctor, pe post de asistent la Univ? Tache e si profesor, munceste si la spital si la clinica privata, cred ca l a ratat NASA pe geniul care era corijent in liceu.
34
7
Botescule, mare nenorocit esti, vine si ziua ta in curand spagarule. Ai prins si la futut, libidinosule.
27
6
Daaa, ar fi bine sa nu se mai pensioneze niciodata. Poate sa ii mumifice pe culoare pe post de statui.
32
1
Inchide ti haznaua uoc , pute in tot orasul !
29
3
Dispari ca ne-ai nenorocit
25
4
a fost executata de ... colegii ei pentru o alta pila care asteapta de alti ai sa ii pice capul, mafie mare in acest sistem capusat de ei pentru interes proriu, toti isi duc clientii din sistemul de stat in al lor privat, eroi? cine? jigodiile astea?
31
6

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369