REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Vâlcov: Nu văd un motiv pentru a prelungi acordul cu FMI

Vâlcov: Nu văd un motiv pentru a prelungi acordul cu FMI

Replica API 26 decembrie 2014 | 01:01 167

Ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, a declarat miercuri, la Slatina, că nu vede un motiv pentru a prelungi acordul cu Fondul Monetar Internațional, ce se va încheia în septembrie 2015.

"Din punctul meu de vedere, la sfârșitul lunii septembrie, când se va încheia actualul acord, nu văd un alt motiv pentru a prelungi acordul", a afirmat Vâlcov.

Darius Vâlcov a spus în această săptămână că un nou acord cu FMI nu este o prioritate și că România este suficient de stabilă pentru a se descurca fără a fi ghidată.

"Actualul acord expiră în septembrie. Am înțeles că domnul prim-ministru va dori un alt tip de acord. Va trebui să discutăm. Eu mi-am exprimat de mai multe ori punctul de vedere. Cred că România este suficient de stabilă și are destul de mulți profesioniști astfel încât să putem să avem această pretenție de la noi înșine că ne descurcăm și fără a fi în continuare ghidați, pentru că nu întotdeauna ghidajul care merge într-o țară se aplică și în România. M-aș bucura foarte mult ca România să înceapă să își trăiască visul ei, să încercăm să nu mai trăim doar prin visul altora", declara luni seară ministrul Finanțelor, la România TV.

El a susținut că, în opinia sa, acordul cu FMI nu este o prioritate.

"Acest acord cu FMI sub nicio formă nu este o prioritate. Eu, când am jurat la învestire, și ca ministru al Bugetului, și ca ministru al Finanțelor Publice, am jurat pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, nu am jurat pentru acord cu FMI sau euro în 2019. Acestea pot fi consecințe, dar noi trebuie să gândim și să ne concentrăm pe ceea ce ne-am propus și pe ceea ce am jurat și pe ceea ce ne-am asumat. Dacă acest lucru ne-am asumat, hai să vedem care e calea. Dacă această cale coincide cu un nou tratat, cu toate aceste condiționalități, sunt de acord, dar haide să vedem care sunt toate variantele și toate mijloacele prin care putem ajunge un popor mai dezvoltat", a subliniat Darius Vâlcov.

Actualul acord stand-by este cel de-al zecelea încheiat de România cu FMI în ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat de România FMI de la declanșarea crizei economice în 2009. Aranjamentul se derulează pe 24 de luni și are o valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST — Drepturi Speciale de Tragere — n.r.) pentru România.

Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituției financiare internaționale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367