REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Vâlcov şi Cazanciuc dau asigurări că DNA va primi banii ceruţi

Vâlcov şi Cazanciuc dau asigurări că DNA va primi banii ceruţi

Replica API 12 decembrie 2014 | 00:37 237

Bugetul ţării, publicat cu scandal

Bugetul ţării, publicat cu scandal

Laura Codruţa Kovesi

Mult aşteptatul buget naţional şi-a arătat nu faţa, ci colţii. Tăieri de proporţii într-o mulţime de instituţii şi ministere, aspecte care au declanşat un adevărat carambol de reacţii şi declaraţii vehemente. Dezastrul financiar, previzibil de altfel, ne bate la uşă.

Potrivit ministerului Finanţelor, bugetul anului viitor va avea venituri de 226 miliarde lei şi cheltuieli de 239 miliarde lei. Produsul Intern Brut luat în calcul este de 709 miliarde lei. Câştigul salarial mediu net va fi de 1.758 lei. Potrivit documentului proiectului de buget, cheltuielile cu investiţiile sunt estimate la 44 miliarde lei faţă de 36 miliarde lei în 2014. Creşterea economică de anul viitor va fi de 2,5%, PIB urmând să ajungă la 709 miliarde lei, iar deficitul bugetar pentru anul viitor va fi de 1,2% din PIB, în sistem ESA, însemnând 13 miliarde lei. Nici nu a fost bine publicat proiectul Legii Bugetului de stat pe anul 2015 şi deja avem şi primele nemulţumiri. Conducerea DNA a constatat faptul că în anexe „nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015", sau că „valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mică decât execuţia bugetară pe 2014. În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc şi o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcţionări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanţi, materiale şi servicii cu caracter funcţional)”. De asemenea, DNA a solicitat iniţial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (20 de milioane euro pentru 2014). În concluzie, DNA se simte nedreptăţită de proiect, arătând „opiniei publice că, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituţia a indisponibilizat bunuri şi bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro”. Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL, a precizat că „este incredibilă, scandaloasă şi inacceptabilă poziţia premierului Ponta de a tăia bugetul DNA”, el arătând că aceasta este o acţiune „deliberată” de blocare a instituţiei. Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a denunţat, la rândul său, o tentativă a Guvernului de a tăia drastic bugetul DNA pentru 2015, însă ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, susţine că Guvernul ar urma să aloce mai mulţi bani pentru Ministerul Public în 2015. „DNA va avea fişă separată. La Ministerul Public toate alocările pentru bunuri şi servicii cresc faţă de anul acesta. La cheltuieli de personal există o diminuare pentru că titlurile executorii nu sunt prinse la Ministerul Public, ci la Ministerul de Finanţe”, a spus Vâlcov, care a completat cu faptul că va solicita o întâlnire cu ministrul Justiţiei, cu şefii de direcţii şi cu Kovesi, pentru a le explica aceste lucruri. Ulterior, Vâlcov, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc şi Kovesi, a revenit. „Am arătat că toţi banii solicitaţi de DNA sunt prinşi de buget, nu va exista o mărire”, a spus Vâlcov.

Ce bugete primesc serviciile

Pe de altă parte, bugetul SRI va fi semnificativ mai mare în 2015 faţă de 2014, respectiv 1,39 miliarde lei (1,1 miliarde lei 2014, 1,19 miliarde lei după rectificări) şi tot de o creştere beneficiază şi SIE, care va primi mai mulţi bani în 2015 decât în 2014 - 225,38 milioane de lei (195,66 milioane lei alocate pe 2014, 225,21 milioane lei după rectificări). Doar STS se confruntă cu „tăieri”, va trebui să se descurce în 2014 cu 246 milioane lei, faţă de 248,43 milioane lei pe 2014 (259,15 milioane lei după rectificări).

Culeţu vede un tunel îngust, fără luminiţă la capăt

Deputatului constănţean, Dănuţ Culeţu, economist de profesie, i-au căzut ochelarii când a consultat bugetul naţional. Culeţu susţine că România, prin acest buget, nu se poate încadra în standardele Uniunii Europene. “La asta mă uitam… Problema este alta, din ce văd la partea de cheltuieli, în privinţa Învăţământului, cred că alocaţiile nu sunt suficiente. Şi la Sănătate, de altfel. Din analiza la care lucrez aş vrea să reiasă asta. Văd că sunt cheltuieli, pe de-o parte, care ar putea fi redirecţionate. Pe de altă parte, viziunea strategic de dezvoltare a României, în ceea ce priveşte Învăţământul şi Sănătatea, nu există! Am mai spus-o, acestea două sunt elemente fundamentale ale apartenenţei României la UE. Or, acest lucru cred că rămâne în continuare o Cenuşăreasă în bugetele României”, a precizat Culeţu, care a mai spus că bugetul are mari şanse să fie adoptat de Parlament. “Bănuiesc că în varianta în care PSD are cu aliaţii majoritatea necesară, nu vor fi probleme, chiar dacă vom încerca să sesizăm anumite inadverdenţe destul de grave în constituirea acestui buget. Amendamentele sunt modalitatea prin care noi putem să ne exprimăm poziţia noastră referitoare la acest buget”, a concluzionat Culeţu, pentru Replica.

La fel de dezamăgit este şi fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Acesta vede dezastru în fiecare filă a proiectului publicat. “Nu cred că trebuie să facem o referire special la un domeniu sau altul. Bugetul e prost în ansamblu. Cred că nu putem spune decât faptul că este un buget cârpit şi, mai ales, este un buget care trebuie să satisfacă clientela politică a PSD. Este un buget care, din păcate, pune într-o parte creşterea economică. Aceasta ar trebui să fi fost pe primul plan! În acest caz, e clar: lipsă de investiţii, lipsă de locuri de muncă, lipsă de un buget care să se acumuleze de la o economie care funcţionează. În rest, sigur, putem spune despre fiecare domeniu în parte că se putea mai bine, că e prost, dar nu cred că asta e important. Filosofia e greşită, modul în care e conceput bugetul e greşit. Eu cred că nu ne putem aştepta la o creştere economică în 2015, dimpotrivă, s-ar putea să fie un an mai prost decât 2014, care oricum a fost un an prost. Să nu uităm că în anii 2012 – 2013 – 2014 au fost salvaţi din punctul de vedere al aşa-zisei “creşteri economice” de agricultură. A dat Dumnezeu ploaie când a trebuit şi, bineînţeles, am avut cultură şi, ca atare, s-a înregistrat creştere economică şi PIB. Altfel, ar fi fost o nenorocire”, a spus Nicolăescu, pentru Replica.

Bugetul ministerului Sănătăţii scade la 6,73 miliarde de lei (7,97 miliarde de lei, respectiv 7,94 miliarde lei după rectificările din 2014).

Am întâlnit şi parlamentari fericiţi: Banias

Nu toată lumea este stupefiată de proiectul bugetului naţional pentru anul următor. Liderul formaţiunii locale a PC, senatorul Mircea Banias, este de părere că toată lumea ar trebui să fie mulţumită, un fel de “s-a împăcat şi capra şi varza”. “Eu zic că nu e un buget rău, pentru că am văzut că Guvernul a obţinut un acord cu FMI şi cu UE, pentru un deficit bugetar care permite să continue investiţiile urgente şi importante pentru România. În rest, pe instituţii, pe Parlament, e un buget normal, nu cred că e foarte diferit de ceea ce se aştepta lumea. Pe partea de ministere cred că e o alocare corectă şi s-a făcut şi în funcţie de nevoi şi de ce programe, proiecte, a avut fiecare minister în parte”, a spus Banias, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614