REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Valul de frig, mană cerească pentru producătorii de energie

Valul de frig, mană cerească pentru producătorii de energie

Replica API 18 ianuarie 2021 | 00:00 954

Primul val de ger cu care se confruntă Europa în iarna aceasta, care a dus la creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, ar putea să treacă în curând, însă impactul său va fi resimţit şi în lunile următoare, susţin analiştii intervievaţi de Bloomberg, notează Agerpres.

"A fost un început de an foarte palpitant şi există toate şansele ca şi următoarele săptămâni şi luni să fie extrem de volatile", spune Bo Palmgren, director de operaţiuni la traderul danez energie MFT Energy A/S.

Un fenomen meteo relativ rar, denumit vortexul polar, ameninţă să trimită noi temperaturi scăzute în America de Nord, Europa şi Asia începând de la finele lunii ianuarie. Folosirea prelungită a instalaţiilor de încălzire ar putea accelera ritmul de golire a depozitelor de gaze în primăvară iar efectul secundar va fi că la vară preţurile vor fi influenţate de cererea pentru umplerea depozitelor înaintea iernii următoare.

"Actualul val de frig în emisfera nordică deschidea calea pentru o piaţă a gazelor mai tensionată pe întreg parcursul anului", susţine Massimo Di Odoardo, director pentru piaţa europeană a gazelor la Wood Mackenzie Ltd.

La rândul lor, analiştii de la Goldman Sachs Group Inc. şi-au majorat, cu 19%, estimările privind preţul gazelor naturale cu livrare în luna următoare pe piaţa din Olanda, un contract de referinţă pentru piaţa din Europa.

Dacă vremea friguroasă va persista şi luna viitoare, preţul la energie electrică în Germania şi piaţa nordică ar putea creşte cu 10% ca urmare a creşterii cererii, susţine Arne Bergvik, analist şef la firma suedeză de utilităţi Jamtkraft AB.

Situaţia din prezent reprezintă o schimbare radicală faţă de începutul lui 2020, când pandemia a paralizat activitatea industrială şi existau discuţii că preţul gazelor naturale ar putea să urmeze cotaţia petrolului, care la un moment dat coborâse sub nivelul zero, din cauza unui excedent de ofertă fără precedent.

"Avem o situaţie complet inversă la începutul lui 2021, comparativ cu cea din urmă cu un an, când vremea a fost una blândă şi umedă. Dacă vremea rece şi uscată va continua preţurile ar trebui să crească", susţine Arne Bergvik, potrivit știripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
anul , asa e la noi in tara , preturile cresc mereu , suntem pe val meru!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614